Naar hoofdinhoud Naar footer

Miljoenen voor toekomstbestendig maken gehandicaptenzorg

Het kabinet stelt 138 miljoen ter beschikking tot 2027 voor het toekomstbestendig maken van de gehandicaptenzorg. Het gaat om de uitwerking van Toekomstagenda Zorg en het ondersteunen van mensen met een beperking. 20 miljoen van het totaalbedrag wordt beschikbaar gesteld voor zorginnovatie en technologie. Een belangrijk deel daarvan gaat naar het implementeren en opschalen van technologie in zorgorganisaties.

Zelfredzaamheid en zelfstandig kunnen leven is een groot goed, zeker als je leeft met een beperking. Technologie, zoals een app die jongeren helpt hun stress te reguleren, een sensor onder het matras die het slaapgedrag analyseert en diverse vormen van monitoring op afstand, kan hierbij helpen. Een voorwaarde voor toepassing van technologie is dat het hulpmiddel aansluit bij de vraag van de cliënt of de zorgmedewerker ondersteunt. Een ander goed voorbeeld van een nuttige applicatie die cliënten autonomie kan geven, is een smartwatch die uitgerust is met een alarmknop en met een GPS-tracker de locatie van iemand met kan bepalen. Zo ondersteunt technologie zelfredzaamheid met een veilig gevoel.   

Innovatie-Route

Voor zorgorganisaties die aan de slag willen met technologie is er een Innovatie-Route ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan dat in de praktijk is getoetst. Het kabinet stelt van 2023 tot 2027 ruim 20 miljoen beschikbaar om zorgtechnologie en innovatie te stimuleren. Met dit bedrag worden concreet vijf organisaties geholpen bij de opschalen van technologie in de totale organisatie. Tevens worden 25 organisaties begeleid bij het implementeren van een bewezen technologische innovatie in hun organisatie.

Bron

ICT&health

Deel deze pagina via: