Naar hoofdinhoud Naar footer

RENEW-onderzoek naar wijkverpleging moet onnodige zorg terugdringen

Zo’n 30 procent van de wijkverpleegkundigen gaat de komende tien jaar met pensioen. Daarmee neemt de druk op de wijkverpleging meer dan ooit toe. Passende wijkverpleging moet het antwoord zijn. Binnen het RENEW-project onderzoeken Benjamin Wendt en Getty Huisman-de Waal hoe wijkverpleegkundigen onnodige en niet-gepaste zorg kunnen schrappen. Ze praten erover in een achtergrondartikel met Zorgvisie.

Wendt voorspelt dat de verpleegkundige van de toekomst een wijkverpleegkundige is. Naast de groeiende groep thuiswonende ouderen verschuift steeds meer geïnstitutionaliseerde zorg naar de thuisomgeving: van innovatieve ziekenhuisbehandelingen tot e-health. Daarmee groeit de sleutelrol van de wijkverpleegkundige, die de cliënt veelal dagelijks ziet. ‘De wijkverpleegkundige fungeert daarmee als poortwachter’, vertelt Benjamin Wendt, wijkverpleegkundige, docent bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen en promovendus op het RENEW-project in het Zorgvisie-artikel. Hij voorspelt dat de verpleegkundige van de toekomst een wijkverpleegkundige is. Tegelijkertijd piept en kraakt het in de wijkverpleging: in 2027 wordt een tekort van 10.000 op de totaal 105.000 professionals in de wijkverpleging verwacht.

Handelingen wijkverpleegkundige

Met technologie en extra mensen in de wijkverpleging gaat de sector het niet redden, aldus Getty Huisman-de Waal, senior onderzoeker bij IQ healthcare van Radboudumc. ‘De sleutel ligt bij wat de wijkverpleegkundige wel of niet gaat doen.’

De dagelijkse handelingen van verpleegkundigen en verzorgenden beslaan soms wel tweederde aan handelingen waarvan het nut niet is aangetoond. ‘Daardoor kunnen verpleegkundigen als grote groep gezamenlijk een grote impact maken qua patiëntschade en leed, werkdruk, tijd en kosten.’ Ook in de wijkverpleging valt met passende zorg nog veel meters te maken. ‘We mogen kritischer en terughoudend zijn over handelingen zonder toegevoegde waarde. Zo hopen we met minder mensen minstens evenveel cliënten te helpen’, aldus Huisman-de Waal. Daarbij gaat het volgens haar niet alleen om tijd, maar vooral ook om het verhogen van werkplezier, de kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid en daarmee bijdragen aan een duurzamere zorgverlening.

Beweging naar passende wijkverpleging

Met de oplopende tekorten en het passende zorg-adagium in het Integraal Zorgakkoord (IZA) ziet Huisman-de Waal steeds meer bewustzijn onder de verpleegkundige beroepsgroep. ‘Verpleegkundigen voelen de verantwoordelijkheid en ruimte om mee te denken over de beweging naar passende wijkverpleging.’ Dat doen zij onder meer in het ZonMw-project RENEW (meeR gEpast gebruik met beter lateN in dE Wijk). Het project is eind 2021 van start gegaan en is een samenwerking tussen Vilans, IQ healthcare, Radboudumc, V&VN en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Met RENEW willen Wendt en Huisman-de Waal niet-gepaste zorg verder onder de aandacht brengen, bewustwording creëren en terugdringen. ‘In het project onderzoeken we welke niet-effectieve interventies in de wijkverpleging voorkomen, wat de omvang is en welke belemmerende en bevorderende factoren invloed hebben. Op basis daarvan gaan teams aan de slag met een de-implementatiestrategie’, vertelt Wendt.

Bron

Zorgvisie

Deel deze pagina via:

Contactpersoon