Naar hoofdinhoud Naar footer

Serious game om zorg voor een naaste met dementie te oefenen

Met het informatieve spel ‘DemiZorg’ kun je online oefenen met het zorgen voor een naaste met dementie. DemiZorg is een onderdeel van het eindresultaat van het POSTHCARD-project, waarin Vilans drie jaar lang met internationale partners samenwerkte aan technologische oplossingen voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen.

NB De game is minder goed te spelen op een smartphone.

In het spel kunnen mantelzorgers vier verschillende zorgsituaties oefenen waar mantelzorgers van mensen met dementie veelal te maken krijgen. Dit zijn aankleden, douchen, eten en ergens naartoe gaan. In het spel speel je de mantelzorger en kun je uit verschillende acties kiezen die tot verschillende resultaten leiden. Het spel is samen met mantelzorgers ontwikkeld door hen tijdens online creatieve sessies aan het woord te laten over hun ervaringen die zij hebben opgedaan met het zorgen voor hun naaste. Op basis van de ervaringen van de mantelzorgers is de inhoud van het spel gecreëerd en zijn er aanvullende tips toegevoegd aan het spel over bepaalde tactieken die handig kunnen zijn.

Tactiek 

Onderzoeker Nienke Vos van Vilans zegt: 'Een tactiek die uit de sessies naar voren kwam, is om als mantelzorger zo min mogelijk open vragen te stellen aan je naaste. Vraag bijvoorbeeld niet “Lieverd, wil je zo even douchen?” Dit is vaak lastig voor iemand met dementie om te begrijpen of je krijg als antwoord. ”Maar ik ben toch al gegaan?”. Stel liever voor om samen iets te gaan doen. Zeg bijvoorbeeld “Laten we nu gaan douche”.'

Over POSTHCARD

POSTHCARD is een van de Europese AAL-projecten (Active & Assisted Living) waar Vilans aan deelneemt. Het doel van AAL is om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen met een prettige en actieve leefstijl.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon