Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugkijken webinar - Zorgen voor Data

Gepubliceerd op: 30-11-2021

Op donderdag 18 november 2021 organiseerde Vilans de bijeenkomst ‘Zorgen voor Data’. In de langdurige zorg zetten veel organisaties stappen op het gebied van datagedreven werken en met de inzet van slimme technologie & AI. Een belangrijke voorwaarde is om te beschikken over voldoende betrouwbare data. Welke stappen kunnen individuele (zorg)organisaties hierin zetten? En welke wensen en mogelijkheden zijn er voor organisatie-overstijgende samenwerking?

YouTube video thumbnail

Als Vilans verzamelen en verspreiden we kennis op gebied van data- en AI-toepassingen in de langdurige zorg. We hebben daarbij nadrukkelijk oog voor kansen én uitdagingen op technisch, sociaal en ethisch vlak. Samen met, en op basis van voorbeelden uit de praktijk willen we leren wat werkt. Eén van die uitdagingen is databeschikbaarheid, het onderwerp dat centraal stond tijdens dit webinar. Gastsprekers Sylvia Veereschild (Nictiz) en Bas Bijl (’s Heeren Loo) deelden hun tips en ervaringen op dit gebied.

Sylvia Veereschild vertelde onder andere over de routekaart databeschikbaarheid voor AI zorg en gezondheid, een initiatief van Nictiz, de NL AI Coalitie en VWS. Dit werd aangevuld met twee praktijkvoorbeelden ingebracht door Vilans-adviseur Esther Roosdorp. Bas Bijl is ingegaan op het belang van ontsluiting van zorgdata voor onderzoeksdoeleinden en het opzetten van een Cliënten Databank. Beide gastsprekers onderstrepen in hun voorbeelden het belang van databeschikbaarheid en datakwaliteit voor het kunnen toepassen van waardevolle AI in de zorg en dat hiervoor ook samenwerking nodig is. 

Deze bijeenkomst is onderdeel van reeks werkplaatsen van afgelopen najaar waarin we met zorgorganisaties samen hebben nagedacht over de zinvolle en verantwoorde toepassing van data en AI in de langdurige zorg. Eerdere bijeenkomsten vanuit de werkplaats gingen over de wensen en grenzen van automatisering en over stappen die organisaties kunnen nemen om (datagedreven) technologie de baas te blijven. 

Met deze bijeenkomst wilden we vooral inspireren en aanzetten tot nadenken. Maar we deden ook een oproep tot samenwerking tussen zorgorganisaties. Om te leren van elkaars voorbeelden en werkwijzen, en om datagedreven zorg samen naar een hoger niveau te tillen. Volgend jaar zetten we ook verder in op dit thema en willen we organisaties verder verbinden en ondersteunen met dit thema.

Wilt u meer weten over het thema ‘Datagedreven zorg’? Bekijk dan ons introductiewebinar, onze infographic en video of lees meer op onze projectpagina.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan