Naar hoofdinhoud Naar footer

Valpreventie programma Stevig Staan van start in Noord-Limburg

Gepubliceerd op: 16-12-2022

Vandaag gaat het valpreventieprogramma ‘Stevig Staan’ voor ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten van start. De samenwerking tussen zorgverzekeraars, zorgorganisaties, zorgkantoor, gemeenten en (particuliere) investeerders is uniek in Europa.

Vorig jaar kwamen in Nederland 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden (bron: CBS). Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met 40%. Landelijk neemt de focus op valpreventie onder ouderen toe omdat verschillende maatregelen bewezen effectief zijn. Lokaal en kleinschalig worden geregeld programma’s aangeboden, maar er is behoefte aan effectievere samenwerking en schaalvergroting.

Screenen op valrisico

Daarom start vandaag ‘Stevig Staan’, het eerste valpreventieprogramma in Nederland dat gedurende vijf jaar 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit. Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Dit resulteert in minder valincidenten, opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg.

Health Impact Bond

Het valpreventieprogramma Stevig Staan kwam tot stand door een zogeheten Health Impact Bond: middels crowdfunding en investeringen door BNP Paribas Social Impact Bonds Fund, Bridges en Rabobank wordt in totaal € 1,8 miljoen gefinancierd. Het is urgent dat de regio vaart maakt met valpreventie omdat 40% van de 70-plussers minimaal één keer per jaar valt; driemaal vaker dan gemiddeld in Nederland. Een consortium onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit, Social Finance NL is betrokken als intermediair. Het programma ‘Stevig Staan’ is ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL. Ouderen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het programma via www.stevigstaan.nu

Over Stevig Staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Stevig Staan is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd middels een Health Impact Bond. Hierin investeren BNP Paribas Social Impact Bonds Fund, Bridges en Rabobank €1,55 miljoen. De overige €250.000 werd opgehaald bij ruim 200 particuliere beleggers via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Social Finance NL is betrokken als intermediair van de Health Impact Bond.  www.stevigstaan.nu

Lees meer

Beeld: Luidspreker Venlo

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan