Naar hoofdinhoud Naar footer

Vilans treedt toe tot Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Gepubliceerd op: 01-03-2021

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem dat door de coronacrisis alleen maar is verergerd. Vilans probeert hier op verschillende manieren oplossingen voor te bieden, onder andere door toe te treden tot de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

In de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid slaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Dat is nodig want ernstig eenzame mensen maken tot 50% hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Dat blijkt onder andere uit recent onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 350.000 volwassen Nederlanders. Uit dat onderzoek blijkt ook dat vooral bij jongvolwassenen (in het onderzoek 19-40 jaar) eenzaamheid een grote rol speelt in zorgkosten. Eenzaamheid kost de samenleving volgens de onderzoekers jaarlijks ongeveer 2 miljard euro aan extra zorg. Volgens cijfers van het RIVM voelt één op de tien Nederlanders zich (zeer) ernstig eenzaam. En de coronacrisis heeft een versterkend effect op deze cijfers.

Vilans tegen eenzaamheid

Volgens deskundigen Tamara Bouwman en Lisa Delmee biedt Vilans op verschillende plekken informatie over het probleem van eenzaamheid. Delmee: ‘Op het kennisplein Zorg voor Beter hebben we een speciale hoek ingericht over het thema eenzaamheid. Hier vindt u bijvoorbeeld aanbevelingen om eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Maar Vilans werkt natuurlijk niet alleen. Partner Movisie onderhoudt op het consortium BeterOud ook een lijst met werkzame interventies. Een ander mooi overzicht van interventies staat op de website aanpakeenzaamheid.nl.’

Media

Onze expertise op het thema eenzaamheid delen we ook in algemenere zin in de media. Zo was Bouwman onlangs te gast in het radioprogramma De Avonden van Omroep Wetering. Luister het fragment van die uitzending over eenzaamheid:

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan