Naar hoofdinhoud Naar footer

Aarden in de zorg

Gepubliceerd op: 05-09-2022

Vilans-bestuurder Erwin Bleumink liep een ochtend mee in de thuiszorg van Buurtzorg Oosterbeek. In zijn blog vertelt hij als betrekkelijke nieuwkomer in de langdurende zorg over deze praktijkervaring.

Ik startte in december 2020 bij Vilans. Het was heel eenvoudig om kennis te maken met iedereen die werkt in de zorg, ik hoorde veel over de zorg, maar zag weinig in de praktijk. Door corona was zelf de praktijk ervaren nog niet mogelijk. En dat was wel een gemis. Dit najaar loop ik onder andere mee in een verpleeghuis en een instelling voor gehandicaptenzorg.

En afgelopen week liep ik bij Buurzorg Oosterbeek een ochtend mee in de thuiszorg. Op de fiets langs 6 adressen, samen met Buurtzorg-verpleegkundigen Petra van Dijk en Pieterbas Lalleman.

We kregen een hartelijk welkom in alle huizen. Steunkousen werden aangetrokken en medicijnen toegediend, er werd gedoucht en open wonden werden verzorgd. Maar wat me vooral raakte, waren de gesprekken met de zorgvragers en hun mantelzorgers. De verpleegkundige en verzorgende handelingen zijn waarom de thuiszorg langskomt, maar het contact met zorgvrager en mantelzorgers is minimaal even belangrijk.

Gesprekken over het leven, wat goed gaat en wat minder, al het geregel van hulpmiddelen en zorg. Vaak kwam ik vrolijk buiten na zo’n gesprek, maar soms was het samen met Petra en Pieterbas even zuchten. Al en met al was het een mooie ochtend die me sterkte in mijn overtuiging dat de menselijke relaties centraal horen te staan in de zorg en niet de regeltjes. En die me ook duidelijk maakte wat mooi en dankbaar het werk in de thuiszorg is.

Zo begin ik een beetje meer te aarden in de zorg met dank aan Petra, Pieterbas, team Buurtzorg Oosterbeek en alle cliënten en mantelzorgers die hun huis voor me openstelden. Op naar de volgende ervaring.

Deel deze pagina via: