Naar hoofdinhoud Naar footer

Kennemerhart en Nova College Haarlem begeleiden anderstaligen en statushouders naar zorgbaan

Zorgorganisatie Kennemerhart en het Nova College Haarlem wonnen eerder dit jaar de Impactmakers Publieksprijs met hun project Anderstaligen opleiden in de zorg. Hierin bereiden zij anderstaligen en statushouders niet alleen voor op hun integratie in de samenleving. De deelnemers krijgen ook een maat gemaakt lespakket en leerwerkstages die hen begeleiden naar een baan in de zorg.

Het is een vrij algemeen beeld: zorginstellingen die op een gespannen arbeidsmarkt moeten vissen naar geschikt personeel. Tegelijk zijn er ook nog steeds mensen die graag in de zorg zouden willen werken, maar in een uitkeringssituatie zitten omdat zij niet de juiste diploma’s hebben of niet goed genoeg Nederlands spreken. Kennemerhart en het Nova College vonden elkaar in de mogelijkheid om dit potentieel aan zorgmedewerkers te benutten en ook de gemeente Haarlem sprong in dit project.

Zorgopleiding én een baan voor anderstaligen

De opleiding Leren en Werken in de Zorg van het Nova College is bedoeld voor mensen die graag in de zorg willen werken, maar niet beschikken over de benodigde diploma’s en een taalachterstand hebben, doordat zij een niet-Nederlandstalige achtergrond hebben of hier niet zijn geboren. Tijdens hun opleiding doen de leerlingen bij Kennemerhart ervaring op. Pieternel Peeters, praktijkopleider Kennemerhart: ‘In eerste instantie komen ze hier stage lopen. Na twee jaar komen ze hier werken. Halen ze hun diploma, dan hebben ze ook een baangarantie en kunnen ze in een team aan de slag op een van onze tien locaties.’

Impactmakersprijs

De Impactmakersprijs is een initiatief van het Actie Leer Netwerk. Dit netwerk stelt zichzelf tot doel te bevorderen dat er voldoende, tevreden en goed toegeruste medewerkers zijn voor zorg en welzijn. Dit doen ze onder andere door het belonen van initiatieven die een positieve bijdrage leverden aan het structureel terugdringen van de personeelstekorten in zorg en welzijn met de Impactmakersprijs.

Naast een publieksprijs is er ook een juryprijs. Die werd uitgereikt aan Sevagram voor de Welzijnsverzorgende.

‘Het is een win-win-win situatie’

Hilde Eradus, projectleider Leren en Werken in de Zorg van het Nova College, ziet dat alle betrokkenen op hun eigen manier profiteren. ‘Het is een win-win-win situatie,’ legt zij uit. ‘De gemeente raakt mensen uit de uitkering kwijt omdat ze aan het werk kunnen. De zorgorganisatie krijgt nieuwe, opgeleide mensen waar ze zelf heel nauw betrokken bij zijn geweest. En de student zelf gaat natuurlijk een betere toekomst tegemoet in Nederland en kan hier een veel mooier leven opbouwen.’

In onderstaande filmpje vertellen Pieternel Peeters, Hilde Eradus en een aantal leerlingen over hun ervaringen.

YouTube video thumbnail

Bron: Sigra.nl

Meer weten

Deel deze pagina via: