Naar hoofdinhoud Naar footer

Bekwaam = bevoegd. Hoe doe je dat binnen jouw organisatie?

Vilans Protocollen organiseert twee live bijeenkomsten waarin het thema ‘bekwaam = bevoegd’ centraal staat. De eerste bijeenkomst vond vrijdag 19 april plaats in Zwolle.

Tijdens de bijeenkomst werden deelnemers geïnspireerd door de (praktijk)ervaringen van een aantal zorgorganisaties uit zowel de VVT als de Gehandicaptenzorg. Petrouschka Wind-Werker opende de bijeenkomst en vertelde over haar ervaringen met het innoveren van de traditionele manier van aantonen van bekwaamheid en het verplicht stellen van scholing.  

Veranderproces

Zorgorganisaties ’s Heeren Loo en Mijzo gaven tijdens hun interactieve workshop de deelnemers een inkijkje in hun eigen veranderproces binnen de organisatie op dit thema. Deelnemers werden hierbij letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht om anders te kijken naar bekwaamheid en (vertrouwen in) vakmanschap.  

Lees de verslagen van deze live bijeenkomst

  • Waarom bekwaamheid steeds toetsen? Heb vertrouwen in vakmanschap!
    Organisatieadviseur Petrouschka Wind-Werker vertelt tijdens haar presentatie meer over het verschil tussen de praktijktoets en de werkelijkheid in de praktijk.
  • ’s-Heeren Loo: op weg van vinken naar vonken
    Hoe beweeg je als organisatie toe naar ‘Bekwaam is bevoegd’ bij voorbehouden en risicovolle handelingen? Hoe zet je niet langer de bekwaamheidsregistraties centraal maar de eigen regie en verantwoordelijkheid van de professionals? Twee adviseurs leren en ontwikkelen van ’s Heeren Loo vertellen over het veranderproces in hun organisatie.
  • Aantoonbaar Bekwaam bij Mijzo: de basis is vertrouwen
    Toen Mijzo ging werken met zelfverklaringen in plaats van verplicht aftoetsen, betekende dat een echte cultuurverandering. Twee opleidingsadviseurs vertellen over het nieuwe beleid Aantoonbaar Bekwaam bij Mijzo.

Sociale Benadering

En hoe zorg je voor kwaliteit van zorg als je werkt met zorg- en begeleidingsteams waarvan 50% anders is opgeleid? Van Neynsel inspireerde de deelnemers met hun manier van werken op basis van de Sociale Benadering.  

Fokus liet zien wat er mogelijk is door gebruik te maken van de eigen regie van de cliënt en de inzet van niet-opgeleid zorgpersoneel. 

We kijken terug op een geslaagde dag met veel nieuwe inzichten en tal van interessante ontmoetingen!

Heb je deze bijeenkomst gemist?

Op 16 mei organiseren we eenzelfde live bijeenkomst in Eindhoven. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link.

   

Deel deze pagina via:

Contactpersonen