Naar hoofdinhoud Naar footer

De Active & Assisted Living-reis van Henk Herman Nap

Wie wil innoveren in de zorg begint aan een jarenlange reis over een weg vol successen, hobbels, valkuilen en soms gênante bloopers. In een nieuw digitaal magazine van het ZonMw-programma Active & Assisted Living (AAL) vertellen 5 zorginnovators over hun reis van idee tot oplossing. Zo ook onderzoeker Henk Herman Nap van Vilans.

In het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) werken talloze bedrijven en organisaties aan ICT-oplossingen om de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Dit alles in nauwe samenwerking met ouderen zelf en hun mantelzorgers. ZonMw verzorgt het Nederlandse aandeel in AAL.

Co-design

Kennisorganisatie Vilans coördineert een aantal AAL-projecten. Onderzoeker Henk Herman Nap is ‘thema-coördinator digitale zorg’ bij Vilans vertelt in het artikel over het ontwikkelen van innovatie: ‘Ontwikkelen en uitproberen doe je samen. Je gaat het traject in met onderzoekers, ontwerpers, zorgaanbieders, met ontwikkelaars en leveranciers. Plus uiteraard de eindgebruikers. In zo’n samenwerking ben je echt complementair aan elkaar. Ik draai al sinds 2008 mee in Europese projecten. In de begintijd ging het heel anders. De technische mensen begrepen weinig van design. Dus je mocht hopen dat je nog genoeg kon aanpassen om de technologie toegankelijk te maken voor de gebruiker. Inmiddels is het voor iedereen volstrekt logisch om aan co-design te doen. Natuurlijk is het doel van ontwikkelaars en leveranciers zoveel mogelijk oplossingen ontwikkelen en die vervolgens verkopen. Maar ze beseffen ook dat je eerst een relatie moet opbouwen met alle betrokkenen in het proces. Dus goed luisteren en je product steeds aanpassen op basis van nieuwe testrondes. Totdat het goed is. Dan pas kun je denken aan opschalen en producten verkopen.’

Deel deze pagina via:

Contactpersonen