Naar hoofdinhoud Naar footer

Bij Pluryn staat vrijheid altijd voorop

Een deur kan op veel manieren open. We kennen veel voorbeelden van het open-deuren-beleid in de ouderenzorg. Maar ook in de gehandicaptensector zijn organisaties bezig met het openen van deuren. Zo ook de medewerkers van het orthopedagogisch behandelcentrum Jan Pieter Heije van zorgorganisatie Pluryn. De begeleiders hebben te maken met kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar. Meestal met LVB, maar soms ook met normale intelligentie met bijkomende problematiek.

Zorg als je kiest voor het inzetten van onvrijwillige zorg, dat je het met de cliënt bespreekt. Dat zij ook gaan nadenken hoe ze het straks weer anders gaan doen. Het is namelijk ook echt een tijdelijke inzet. We willen zo snel mogelijk weer afbouwen.

Jeffrey Deux, Regiebehandelaar Pluryn

Bij het behandelcentrum staat vrijheid altijd voorop. Maar daar komen soms wel ingewikkelde vraagstukken bij kijken. Want hoe zorg je voor leven in vrijheid binnen de kaders die binnen de organisatie bestaan? En hoe zorg je voor vrijheid, maar óók voor veiligheid? Bekijk de video:

YouTube video thumbnail

Onze jongeren hebben kaders nodig

Omdat het dus jongeren zijn, heb je ook met opvoeden te maken. Ze hebben kaders nodig. 'Onze jongeren hebben al veel meegemaakt in hun leven en zoeken naar kaders en grenzen', zegt Bibi Vromen, Wzd-functionaris bij Pluryn. 'Maar het moet wel binnen de Wet zorg en dwang kunnen. Het is een continu dilemma, waar zeker de begeleiding dagelijks mee te maken heeft. Je wilt ze aan de ene kant beschermen. Zorgen dat er niks ernstigs gebeurt. Dat ze zich kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd wil je ze ook de vrijheid geven om zich te kunnen ontplooien. Om te mogen proberen en oefenen. Opstaan en weer doorgaan.'

3 tips om open-deuren-beleid in de gehandicaptensector bespreekbaar te maken

  1. Bespreek samen regelmatig casuïstiek van cliënten. En nodig ook eens een Wzd-functionaris uit om te overleggen over een casus.
  2. Betrek de jongere cliënten bij een plan om onvrijwillige zorg af te bouwen. Jongeren denken leuk en enthousiast mee. Het gaat om henzelf, dus ze zijn ook gemotiveerd. In een dergelijk gesprek kun je ook aangeven dat sommige ideeën nog net een stap te ver zijn. Daar is dan ook eerder begrip voor.
  3. Leg afspraken vast in het dossier en blijf als zorgprofessional constant met elkaar evalueren en aanpassen.

Volgens gedragswetenschapper Ellen van Dijk bevindt Pluryn zich af en toe in een grijs gebied. 'We hebben soms jongeren die hier niet willen zijn, die weglopen. Dan is het altijd de vraag: wat kunnen we hier wel en wat kunnen we hier niet? Begeleiding is terecht bezorgd. Bijvoorbeeld over wie jongeren tegenkomen ‘s nachts. Denk aan wie ze tegenkomen. Criminele activiteiten, drugs'

Het is een continu dilemma, waar zeker de begeleiding dagelijks mee te maken heeft. Je wilt ze aan de ene kant beschermen. Tegelijkertijd wil je ze ook de vrijheid geven om zich te kunnen ontplooien.

Bibi Vromen, Wzd-functionaris bij Pluryn

Campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’

Bijna elke zorgmedewerker kent het fenomeen gesloten afdeling. Hoewel het sluiten van deuren vaak een maatregel is om cliënten te beschermen, is het een vorm van onvrijwillige zorg onder de Wet zorg en dwang. De wet beoogt cliënten meer vrijheid en privacy te geven door het invoeren van een open-deuren-beleid.

Omdat het niet altijd makkelijk is om een open-deuren-beleid in te voeren, bieden we inspiratie met de campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’. We laten zien hoe organisaties aan de slag gaan met het openen van deuren. Want als je goed en zorgvuldig zoekt naar alternatieven, blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. Volg de Facebook en LinkedIn pagina voor inspiratie en om op de hoogte te blijven. 

Deel deze pagina via: