Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugkijken - Webinar 'Digitale vaardigheden in de zorg'

Het gebruik en de implementatie van digitale middelen in de zorg kan veel slimmer. Dat stelt Bart van Mierlo, adviseur bij Vilans in het webinar 'Digitale vaardigheden in de zorg'. Hij komt tot deze conclusie na onderzoek onder zorgprofessionals en zorgorganisaties in de langdurige zorg, dat tot stand kwam met Buro Strakz, Utrechtzorg, Tech@doptie en Digivaardig in de zorg.

YouTube video thumbnail

Verschillen tussen zorgprofessionals

Vaardigheden en kennis om om te gaan met digitale middelen zijn belangrijk. Het ‘willen’ blijkt echter minstens zo belangrijk, zo blijkt uit gesprekken onder zorgprofessionals. Wat betreft de motivatie, zelfbeeld én houding ten aanzien van technologie zijn er verschillen tussen zorgprofessionals. Op basis van deze verschillen zijn 5 persona’s gemaakt: van analoge idealist tot de digitale enthousiasteling. Dit zijn handvatten voor zorgorganisaties bij het gebruik en implementeren van digitale middelen. 

Uitleg geven over digitalisering

Volgens Suzanne Verheijden, strategisch innovatie-adviseur bij ’s Heeren Loo, bestaat de grootste groep zorgprofessionals uit zogenoemde ‘Drukke Prioriteitenstellers’. Dit type zorgprofessional heeft basiskennis maar zoekt de balans tussen zorg en (digitaal) werk. De drukke prioriteitensteller vindt digitale vaardigheden een bijzaak of zelfs stom en een belasting, door drukte blijven die werkzaamheden liggen. Voor deze groep is het belangrijk om uit te leggen waaróm digitalisering plaatsvindt. Op die manier krijg je hen mee.

Bekijk het webinar:

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen