Naar hoofdinhoud Naar footer

Me-We veerkrachtstraining jonge mantelzorgers ‘effectieve interventie’

De Databank effectieve sociale interventies heeft de Me-We (mentaal welbevinden) veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers erkend als goed onderbouwd. De training helpt jongeren om te gaan met hun emoties, doelen te bereiken en zich te verbinden met anderen. De vaardigheden die zij tijdens deze training leren, helpen niet alleen bij het zorgaspect van hun leven, maar ook bij hun ontwikkeling in het algemeen.

De Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid noemt ME-WE een mooie interventie die een praktische, relatief eenvoudige maar doelgerichte toepassing biedt voor jonge mantelzorgers. Sterk punt in de onderbouwing vindt de commissie de uitwerking van de (aan te pakken) factoren. Daarnaast vindt de commissie het positief dat er in de onderbouwing aandacht wordt besteed aan een mogelijke risicofactor in de ontwikkeling naar volwassenheid van jongeren, namelijk het dragen van zorgverantwoordelijkheid, en aan het belang van het verhogen van veerkracht bij deze doelgroep.

Stress, vermoeidheid en lichamelijke klachten

Jonge mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorgers. Ze vragen dan ook niet snel om hulp, terwijl zij hier mogelijk wel behoefte aan hebben. Het zorgen voor een naaste kan, zeker op deze leeftijd, zwaar zijn. Hierdoor kunnen ze last krijgen van stress, vermoeidheid en lichamelijke klachten. Dit heeft invloed op hun geestelijke welzijn, prestaties op school of opleiding en hoe zij zich later ontwikkelen in hun leven. Als zorg- of onderwijsprofessional is het daarom belangrijk om aandacht te hebben voor deze groep en hen te ondersteunen.

De training vergroot de veerkracht van de jongeren en helpt jonge mensen vaardigheden te leren die ze nodig hebben om te groeien, het beste uit zichzelf te halen en een zinvol en prettig leven te leiden. Ook is er in de training aandacht voor lotgenotencontact. Vilans heeft ook een handreiking voor de ME-WE Veerkrachtstraining beschikbaar, zodat organisaties de training ook zelf kunnen geven.

Meer informatie

Klik hier om meer te lezen over de veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers.

Deel deze pagina via: