Naar hoofdinhoud Naar footer

Vitale Tuin voor meer vrijheid voor mensen met dementie

Naar buiten gaan is niet vanzelfsprekend voor verpleeghuisbewoners met dementie. Met haar promotieonderzoek De Vitale Tuin hoopt Melanie van der Velde – van Buuringen daar verandering in te brengen, zodat naar buiten gaan ook voor deze bewoners weer deel kan uitmaken van het dagelijks leven.

Onderdeel van dit onderzoek is het herinrichten van een verpleeghuistuin op basis van EBP (Evidence Based Practice). Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Pieter van Foreest, de academische netwerken ouderenzorg Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid- Holland (UNC-ZH) en Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO Limburg),

Ik vind het hier fantastisch dat ze dit hebben gemaakt. Als het eventjes regent kan je eventjes schuilen, ik vind het echt prachtig hoor. Ik ben heel happy hier.

Bewoner

Wensen en behoeften

Door middel van een stapsgewijze procedure konden tijdens het ontwerpproces de wensen en behoeften van bewoners, familieleden en personeelsleden worden geïntegreerd met aanbevelingen vanuit wetenschappelijk onderzoek. Er is bijvoorbeeld een enquête uitgezet om deze wensen op te halen en een checklist ontwikkeld met informatie uit de wetenschap. De tuin is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Els Beekhuis – van der Weijde, in samenwerking met de projectgroep van het verpleeghuis en vertegenwoordigers van verschillende disciplines binnen de organisatie, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en psychologen. Vanuit ieders expertise hebben zij de beste ervaring voor de bewoners nagestreefd, constant rekening houdend met veiligheid en beleving.

De tuin is en blijft een proeftuin, we houden constant rekening met wat de bewoners nodig hebben en passen de tuin daarop aan.

Melanie van der Velde – van Buuringen

Kennis

De slogan van het academisch netwerk ouderenzorg regio Zuid-Holland UNC-ZH: Samen kennis maken, delen en toepassen is tijdens het traject constant nageleefd.  

Volgens Monique Caljouw, vicevoorzitter en wetenschappelijk coördinator UNC-ZH, heeft het onderzoek al veel kennis opgeleverd, die het netwerk graag deelt met de praktijk. Dit gebeurt al door middel van kenniscafés voor zorgmedewerkers van verschillende zorginstellingen en nationale symposia. Uiteindelijk is het idee dat het naar buiten gaan een vast onderdeel wordt van de zorg.

Wil je meer weten over de Vitale Tuin en de noodzaak hiervan? Bekijk dan onderstaande video en lees het volledige onderzoek op: Het effect van tuingebruik op mensen met dementie - UNC-ZH. De video geeft nog meer inzicht in het ontstaan van het idee, de voordelen van de tuin, het ontwerpproces, en de verspreiding van de kennis. Maak van naar buiten gaan geen luxe, maar een noodzaak.

YouTube video thumbnail

Zoek het uit

Onderzoek, onderwijs en praktijk in de langdurige zorg dichter bij elkaar brengen. Onder de naam ‘Zoek het uit’ laat Vilans met academische werkplaatsen zien hoe praktijk en wetenschap met elkaar zijn verbonden. In een serie video’s tonen we een aantal goede voorbeelden. 

Deel deze pagina via: