Naar hoofdinhoud Naar footer

Blog - Zorgpreventie vereist omdenken in financiering

Gepubliceerd op: 20-02-2023

Nederland moet vol inzetten op preventie, anders loopt de gezondheidszorg helemaal vast. Dat stelt minister Ernst Kuipers (VWS) in een interview met Zorgvisie. Daarvoor moeten we ook kijken naar andere financieringsconstructies. Goed voorbeeld is het onlangs gestarte programma Stevig Staan in Noord-Limburg.

Het Nationaal Preventie Akkoord uit 2018 werkt niet goed genoeg, staat in het artikel van Zorgvisie. Uit de laatste monitor van het RIVM blijkt dat twee derde van de veertig preventiedoelen niet is gehaald. Het ministerie van VWS ziet dat veel gemeenten te weinig doen aan preventie. Daarbij gaat het onder meer om: inzet op minder roken, minder alcoholgebruik en minder overgewicht. Maar ook moet de mentale weerbaarheid omhoog en moet het aantal valincidenten omlaag.

Stevig Staan

Daarom hebben VWS, ZN en VNG onlangs in het zogenoemde GALA-akkoord resultaatsverplichtingen afgesproken. Zo moeten alle gemeenten eind volgend jaar een breed preventieprogramma hebben. Voor inspiratie kunnen deze partijen naar Limburg kijken. Daar startte eind vorig jaar het preventieprogramma ‘Stevig Staan’. Dat is het eerste valpreventieprogramma in Nederland dat gedurende vijf jaar 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit. Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Dit resulteert in minder valincidenten, opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg.

Health Impact Bond

Misschien wel het meest vernieuwende aspect aan Stevig Staan is de financiering ervan. Dat ging namelijk via een zogenoemde Health Impact Bond (HIB). De HIB zorgt dat we de stap kunnen maken van praten óver preventie naar écht preventie uitvoeren. De private financiering en crowdfunding binnen de HIB zorgt ervoor dat we voldoende financiële middelen hebben om valpreventietrainingen kosteloos aan te bieden aan ouderen. Normaal is preventie zo moeilijk omdat de kosten vaak in het ene financieringsdomein liggen en de baten juist weer in een ander domein. Maar met de HIB wordt dit probleem omzeilt. Stevig Staan is een innovatieve domeinoverstijgende financiering die een mooie inspiratie kan zijn voor andere vormen van preventie.

Deel deze pagina via: