Beoordeel zelf hoe GPS-systemen mensen met dementie kunnen helpen

Een GPS- of lokalisatiesysteem kan de vrijheid voor mensen met dementie flink vergroten. Er zijn alleen veel verschillende soorten op de markt. Om te beoordelen welk GPS-systeem het beste is, zijn er handige infographics beschikbaar. Deze infographics helpen u om persoonlijke eisen te formuleren.

22-10-2018

GPS-systemen helpen professionals of mantelzorgers iemand met dementie terug te vinden, die verdwaald is. Er zit wel veel verschil tussen de diverse GPS-systemen. Denk aan verschil in bereik en al dan niet beschikbare functionaliteiten als een alarmknop, of de optie om meerdere mensen het systeem in te laten zien. Omdat er niet één perfect systeem voor alle cliënten en organisaties bestaat, bevatten onze infographics afvinklijsten.

Twee soorten infographics

Door een lijst door te nemen, kunt u aankruisen wat voor uw situatie belangrijk is. Er zijn twee lijsten die we in twee infographics hebben weergegeven: één voor mensen met dementie die thuis wonen en één voor mensen met dementie die in een instelling verblijven. Hoewel de verschillen beperkt zijn, hebben we het over andere situaties. Samen met professionals, mantelzorgers en experts onderzochten we de belangrijkste criteria. De criteria zijn onderverdeeld in drie categorieën: functionaliteiten, gebruikerservaring en ‘service en dienstverlening’. 

Totstandkoming criteria

Uit eerder onderzoek en eerdere literatuurstudie kwam een eerste set criteria naar voren. Die criteria hebben we tweemaal voorgelegd aan een panel van vijftien deskundigen. Zij hadden allen ervaring met GPS-systemen. Hun is gevraagd om de relevantie van de criteria te beoordelen. Dit heeft geleid tot een lijst van 33 criteria met specificatie voor mensen die nog thuis wonen en mensen die wonen in een instelling.

Lees meer over GPS-systemen

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
van der Leeuw
Senior adviseur j.vanderleeuw@vilans.nl 06 22 81 06 56
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl