RIVM-richtlijn voor gebruik beschermingsmiddelen aangepast

Zorgmedewerkers moeten altijd persoonlijke beschermingsmiddelen dragen als zij zorg verlenen aan cliënten met (een verdenking op) corona en geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Dat staat in een update van de richtlijn van het RIVM. Daarnaast krijgt zorgpersoneel sinds maandag 21 september voorrang bij coronatesten.

21-09-2020

Het RIVM meldt dat beschermingsmiddelen niet nodig zijn als de afstand tot de cliënt meer dan 1,5 meter is. Persoonlijke beschermingsmiddelen bestaan uit:

  • Bril
  • Schort 
  • Wegwerphandschoenen
  • Een spatwaterdicht chirurgisch mondneusmasker (type IIR)

Daarnaast moeten zorgmedewerkers natuurlijk ook de algemene hygiënerichtlijnen volgen (geen handen geven, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken).

Voorrang bij coronatesten

Zorgmedewerkers die klachten hebben moeten zich direct laten testen. Zorgpersoneel heeft sinds maandag 21 september voorrang bij het testen op corona. Zij kunnen bellen naar een speciaal telefoonnummer van de GGD: 0800 - 8101. Waar mogelijk worden zij dezelfde dag in de ochtend getest en ontvangen ze in de avond de testuitslag. Zorgmedewerkers moeten kunnen bewijzen dat zij in de zorg werken.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl