Naar hoofdinhoud Naar footer

Tiny Houses bieden uitkomst voor gehandicaptenzorg

Voor mensen met een beperking zijn er vaak maar beperkte woonopties: of je woont thuis al dan niet met begeleiding of je woont bij een zorgaanbieder. Maar veel mensen hebben een tussenvorm nodig. Daar hebben de Prinsenstichting en zorgboerderij Ophovenerhof een oplossing voor bedacht: het flexwonen en het wonen in Tiny Houses. In het duo-interview op Zorgvisie vertellen bestuurders Ineke Huibregtsen en Bert Ramakers over tussentijds wonen.

Beide bestuurders zagen mensen met een verstandelijke beperking die niet pasten binnen het bestaande zorgaanbod. Huibregtsen zag een groep cliënten voor we de overgang van thuiswonen naar op de groep wonen te groot is. ‘Vaak wachten gezinnen zo lang mogelijk met die overgang, waardoor er vaak in een crisis verhuisd moet worden’, vertelt ze.

Flexwonen

Om die cliënten alvast te laten wennen aan elders wonen ontwikkelde Huibregtsen Flexwonen. Op het terrein van de Prinsenstichting in Purmerend komen vijf Tiny Houses te staan, waar twee bewoners per huisje elkaar afwisselen. De cliënten, de ouders, de andere bewoners en de zorgbegeleiders kunnen op die manier aan elkaar te wennen.

Ramakers, bestuurder van de zorgboerderij Ophovenerhof in Sittard, zag aan de andere kant van het land ook hoe een Tiny House zijn cliënten kan helpen. ‘Er zijn cliënten die zelfstandiger willen wonen. Maar wat deze doelgroep formeel kan en in de praktijk aankan ligt nog wel eens een stukje uit elkaar. Met behulp van deze Tiny Houses kunnen zij dit in een veilige omgeving uitproberen.’ Ramakers kijkt er enorm naar uit. ‘Dadelijk staan die mooi afgetimmerde huisjes te midden van de boomgaard, die in de lente zo prachtig gaat bloeien.

Ophovenerhof en Prinsenstichting namen deel aan het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven, een programma van VWS.