Alles over
het coronabewijs

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Alles over het coronabewijs

Met het coronabewijs kun je laten zien dat je op dit moment geen corona hebt. Je kunt op meerdere manieren aan een coronabewijs komen. Een coronabewijs heb je soms nodig om ergens naar binnen te mogen. Of als je naar een ander land reist.

Mondkapje en andere bescherming

Met een coronabewijs kan je bewijzen dat je geen corona hebt. Dit bewijs je door:

  1. een negatieve testuitslag
  2. óf een bewijs dat je hersteld bent van corona
  3. óf een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent

Een coronabewijs kan een digitaal bewijs zijn of een papieren bewijs. Dit heet de Coronacheck.

Voor het digitale bewijs, kijk hier. Je maakt het bewijs aan via de CoronaCheck-app.
Voor het papieren bewijs, kijk hier. Je kan het coronabewijs uitprinten.

Het coronabewijs heb je nodig als je gaat reizen of als je toegang wil tot een locatie of evenement.

Coronabewijs om te reizen

Je kunt CoronaCheck gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie en een aantal andere landen in Europa.

Controleer altijd het reisadvies van je bestemming. Zo weet je of en met welke van de 3 bewijzen je een land binnen mag komen.

Wil je gaan reizen? Dan kan je dit stappenplan volgen: Binnen Europa reizen met coronabewijs | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Corona-toegangsbewijs

Per 25 september heeft iedereen vanaf 13 jaar een corona-toegangsbewijs nodig bij een bezoek aan:

  • Horeca
  • Festivals
  • Evenementen
  • Theaters
  • Bioscopen
  • Sportwedstrijden

Dat geldt binnen én buiten. Met én zonder vaste zitplaats. Het coronatoegangsbewijs wordt samen met jouw identiteitsbewijs zoals een rijbewijs gecontroleerd.

Heb je een toegangsbewijs nodig? Dan kan je dit stappenplan volgen: Coronatoegangsbewijs voor evenementen met CoronaCheck | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Risicogroep

Ga je een afspraak maken voor je prik? Dan krijg je de vraag of je je gegevens van je coronavaccinatie wil delen met het RIVM.

Het RIVM houdt een lijst bij wie in Nederland een prik heeft gehad. Deze lijst noemt het RIVM het vaccinatieregister.

Toestemming geven is vrijwillig. Het RIVM gebruikt de gegevens om bijvoorbeeld te bepalen hoeveel mensen in Nederland zijn gevaccineerd. Ook houden ze bij hoe goed de vaccinaties werken.

Heb je geen toestemming gegeven? Je kan gewoon een digitaal bewijs van vaccinatie krijgen in de CoronaCheck-app als je door de GGD geprikt bent.

Ben je bij je huisarts, in het ziekenhuis of door een instelling geprikt? Dan kunnen zij een papieren bewijs van vaccinatie voor je printen.

Neem hiervoor contact op met de zorgverlener die jou geprikt heeft. Het papieren bewijs kan je uploaden in de CoronaCheck-app. Kijk hier.

Ben je pas geprikt? Het duurt maximaal 3 dagen voordat je jouw gegevens kunt ophalen met de CoronaCheck-app.

Later toestemming geven of gegevens aanpassen

Wil je na jouw prik of prikken toch nog dat het RIVM je gegevens registreert? Of heb je een fout ontdekt in de gegevens na jouw prik?

Neem in beide gevallen contact op met de zorgverlener die jou geprikt heeft. Dit kan de huisarts, de GGD of een zorginstelling zijn.

Heb je een prik gehad bij de GGD? Bel dan met de GGD via 0800 - 5090.

Wil je meer weten over het registreren van jouw vaccinatiegegevens? Kijk dan op deze website: www.rijksoverheid.nl

Tip(s):

Risicogroep

Wil je snel digitaal een coronabewijs? Dan heb je een DigiD nodig. Je kunt een DigiD aanvragen op deze website: DigiD: Aanvragen | Persoonsgegevens 

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen of gebruik van je DigiD? Vraag dan hulp aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Een coronabewijs is hetzelfde als een coronatoegangsbewijs.

Lukt dit niet?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 5.

Tip(s):

Risicogroep

Heb jij geen telefoon met apps? En wil jij online een coronabewijs aanmaken? Je kunt je coronabewijs ook aanvragen via de website CoronaCheck.nl. Op deze website krijg je uitleg over hoe je het bewijs kunt uitprinten.

Hulp vragen

Je kunt ook hulp vragen aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Lukt dit toch niet?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 8: ‘Ik ben niet digitaal vaardig en heb geen printer. Hoe kan ik een papieren coronabewijs krijgen?’

Tip(s):

Risicogroep

Je hebt verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen.

Informatie over het aanvragen van een coronabewijs vind je op Coronacheck.nl. Je kunt hulp vragen aan je familie, vrienden of buren voor het maken van een online coronabewijs of om een papieren coronabewijs te downloaden en te printen

Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je begeleiden. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Lukt dit toch niet?

Dan kun je een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen. Hieronder staat uitgelegd hoe.

Heb je eerder doorgegeven dat je gegevens met het RIVM gedeeld mogen worden? Of ben je door de GGD geprikt?

Dan kan je bellen naar het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse zaken op 0247-247 247. Dit nummer kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken.

Ook kan je bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351.

Het contactcentrum heeft je BSN en postcode nodig voor het aanvragen van een papieren coronabewijs. Zorg dus dat je deze bij de hand hebt.

Het papieren coronabewijs wordt per post verstuurd. Houd er rekening mee dat dit tot 5 dagen kan duren.

Heb je eerder aangegeven dat je gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld? Of ben je geprikt door iemand anders dan van de GGD?

Neem dan contact op met de zorgverlener die de prik heeft gezet. Deze kan een papieren coronabewijs printen.

Tip(s):

Risicogroep

Om een bewijs van vaccinatie te kunnen aanvragen heeft je naaste een DigiD nodig.

Het is nog niet mogelijk om met een DigiD machtiging een bewijs van vaccinatie voor een naaste aan te vragen. Daar wordt aan gewerkt.

Wel kan je samen met je naaste een DigiD aanmaken voor je naaste. Je kunt een DigiD aanvragen op deze website: DigiD: Aanvragen | Persoonsgegevens  De DigiD komt aan op het woonadres van je naaste.

Tip: Informeer de zorginstelling waar je naaste woont dat er een brief aankomt met diens DigiD. Deze DigiD moet je binnen 20 dagen activeren. Hoe het activeren werkt, staat in de brief beschreven.

Als je de DigiD geactiveerd hebt, kan je samen met je naaste met behulp van een smartphone, tablet of computer een vaccinatiebewijs aanmaken.

Dit kan in de CoronaCheck-app of via de website CoronaCheck.nl. Zie voor meer informatie ook vraag 7.

Ondersteuning nodig?

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen of gebruik van je DigiD? Vraag dan hulp aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen.

Lukt het niet om een DigiD voor naasten aan te vragen?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 5.

Tip(s):

Risicogroep

In Nederland is een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat je naaste volledig is gevaccineerd. Volledig gevaccineerd betekent dat je één prik van Janssen hebt gehad, of twee prikken van de andere vaccins. Of als je 1 prik hebt gehad, nadat je hersteld bent van corona. Je kunt daarna een bewijs van vaccinatie krijgen.

Voor het aanvragen van een bewijs van vaccinatie heeft je naaste een DigiD nodig. Ook heb je een smartphone, tablet of computer nodig.

Heeft je naaste een mobiele telefoon met apps? Dan kun je de CoronaCheck-app gratis downloaden via de Apple App Store, Google Play Store of via CoronaCheck.nl. In de CoronaCheck-app kun je het bewijs van vaccinatie ophalen.

Soms duurt het een tijdje voordat de gegevens opgehaald kunnen worden. Probeer het dan op een later moment nog een keer.

Problemen met het aanmaken van het coronabewijs van je naaste?

Lukt het niet om de gegevens van je naaste op te halen in CoronaCheck-app of op de website? En kan je nu geen coronabewijs maken?

Lees hier meer over de praktische tips en problemen bij het maken van een coronabewijs: Problemen met digitale middelen en andere vragen over coronabewijzen.

Of bekijk het filmpje op deze pagina: Hoe werkt de CoronaCheck-app? - CoronaCheck

Heb je vragen over het coronabewijs voor reizen?

Bel dan het informatienummer van Buitenlandse Zaken: 0247-247247. Dit nummer kun je dag en nacht bereiken. Zorg ervoor dat je het BSN (Burger Service Nummer) van je naaste bij de hand hebt.

Tip(s):

Risicogroep