Alles over
het coronabewijs

Hier vind je informatie over vragen als: wat is het coronabewijs? Hoe kom je aan je bewijs van vaccinatie of aan een herstelbewijs? En kan ik het bewijs printen?

Met een coronabewijs kan je bewijzen dat je geen corona hebt. Een coronabewijs kan een digitaal bewijs zijn of een papieren bewijs.

Soms heb je een coronabewijs nodig om bijvoorbeeld naar een ander land te mogen gaan. Of je hebt een coronabewijs nodig om bij een locatie naar binnen te mogen.

Hoe kom ik aan een coronabewijs?

De eerste stap is dat je één van de volgende bewijzen nodig hebt:

  • Je hebt een negatieve testuitslag gekregen van de GGD. Dat is een bewijs dat je op dit moment geen corona hebt.
  • Of je hebt een herstelbewijs. Dat is een bewijs dat je weer hersteld bent van corona.
  • Of je hebt een bewijs van jouw vaccinatie.

De tweede stap is dat je een coronabewijs maakt van het bewijs dat jij hebt.

Wil je een digitaal coronabewijs aanmaken? Dat kan in de CoronaCheck-app.  

Wil je weten hoe het maken van een coronabewijs in de app werkt?

Kijk dan dit filmpje: link naar filmpje. Of volg de aanwijzingen hieronder:

In de CoronaCheck-app klik je op ‘QR-code maken’. Je klikt op ‘Volgende’. Je kiest waar je een QR-code van wil maken.

Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode die je per SMS of per e-mail van de testlocatie ontvangt.

Voor het maken van een herstelbewijs of bewijs van vaccinatie haal je je gegevens op met je DigiD.

Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code die je kunt gebruiken in alle landen in de Europese Unie.

De Nederlandse QR-code laat je scannen bij de locatie waar het coronabewijs nodig is. Je kunt de internationale QR-code laten scannen als je naar een land in de Europese Unie gaat.

Wil je meer weten over het aanmaken van het coronabewijs? Lees verder op deze website: CoronaCheck.

Let op: Het coronabewijs is niet in alle landen geldig.

Zoek voordat je op reis gaat op wat de actuele coronaregels in het land van bestemming zijn via wijsopreis.nl. De coronaregels kunnen tussendoor veranderen en per land anders zijn.

Kijk voor meer informatie over het coronabewijs op de website van Rijksoverheid: Coronabewijs regelen

 

Tip(s):

Risicogroep

Heb je corona gehad? Dan kan je met de CoronaCheck-app het bewijs dat je bent hersteld van corona laten zien. Bijvoorbeeld om op reis te gaan.

Wat is een herstelbewijs?

Een herstelbewijs is een bewijs dat je een keer positief getest bent op het coronavirus. Voor het herstelbewijs geldt een aantal eisen.

Je krijgt alleen een herstelbewijs als:

  • Je een keer positief bent getest door de GGD. Een zelftest of serologische (bloed)test telt niet. Een serologische test is een bloedtest om te onderzoeken of je het coronavirus hebt gehad.
  • Je positieve coronatest 11 dagen of langer geleden was.
  • Je positieve coronatest korter dan 180 dagen geleden was.

Extra eis bij herstelbewijs voor reizen

Wil je het herstelbewijs gebruiken om te kunnen reizen naar land in de Europese Unie? Dat kan alleen als de GGD je heeft getest met een PCR-test. Een antigeen(snel)test telt niet.

Blijf je in Nederland? Dan krijg je wel een herstelbewijs na een antigeentest. Bijvoorbeeld als je naar een museum wil.

Coronacheck-app haalt alleen de GGD-testuitslagen op

De CoronaCheck-app haalt de testuitslagen op bij de GGD. In het GGD-systeem staan op dit moment alleen testuitslagen van testen die de GGD zelf heeft gedaan. Dit gaat over de PCR-testen en de antigeentesten.

Herstelbewijs ophalen via de CoronaCheck-app

Je kan via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl een papieren herstelbewijs uitprinten. Beide bewijzen hebben een QR-code.

Kijk op deze pagina als het ophalen van het herstelbewijs niet lukt.

Tip(s):

Risicogroep

Soms heb je een testbewijs (negatieve testuitslag) nodig voor uitjes, zoals concerten. Verder heb je een testbewijs  nodig om te reizen naar een land in de Europese Unie, wanneer je geen bewijs van vaccinatie of herstelbewijs kunt krijgen.

Voor een reis in juli en augustus kan je je gratis laten testen bij de GGD. De testuitslag ontvang je binnen 24 uur nadat je de test hebt laten doen.

Wanneer je een negatieve testuitslag hebt, kan je je testbewijs ophalen in de CoronaCheck-app. Daarna kan je je coronabewijs in de CoronaCheck-app aanmaken.

Kijk bij vraag 1 ‘Wat is een coronabewijs en hoe kom ik eraan?’ hoe je een coronabewijs in de app kunt aanmaken.

Wanneer heb ik een testbewijs nodig?

Wil je op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs nodig als je niet voldoet aan de eisen voor een bewijs van vaccinatie of de eisen voor een herstelbewijs. Het maakt dan niet uit of je reisbestemming binnen of buiten de Europese Unie ligt.

Vanaf 8 augustus geldt dat je ook een coronabewijs moet laten zien als je uit een land (Europese Unie) met een geel reisadvies terugkomt naar Nederland. Dit geldt voor iedereen die 12 jaar of ouder is. Kijk voor meer informatie op deze pagina: Nederland past aanpak reizen aan | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Tips: Bij vraag 4 ‘Ik ben gevaccineerd. Hoe kom ik aan een digitaal bewijs van vaccinatie?’ lees je over de eisen voor een bewijs van vaccinatie.

Bij vraag 3 ‘Ik ben hersteld van corona. Hoe kom ik nu aan mijn herstelbewijs en coronabewijs?’ lees je over de eisen voor een herstelbewijs.

Wanneer moet ik mijn kinderen laten testen?

Sommige landen vragen van kinderen een negatieve testuitslag. Lees de regels van jouw reisbestemming om te zien welke regels daar gelden.

Moet ik mij bij iedere reis opnieuw laten testen?

Ga je meerdere keren op reis? Voor iedere reis moet je opnieuw een testafspraak maken. Zit er maar weinig tijd tussen 2 reizen? Controleer altijd de regels voor het land waar je naartoe reist. Bijvoorbeeld hoe lang de testuitslag geldig is.

Hoe kan ik mijn coronabewijs laten zien?

As je je gratis op corona laat testen bij de GGD, dan kun je een negatieve testuitslag als testbewijs ophalen in de CoronaCheck-app. Daarna kun je je digitale coronabewijs in de app aanmaken.

Via CoronaCheck.nl kan je een papieren coronabewijs printen. Dit papieren coronabewijs kan je laten zien als je binnen de Europese Unie reist.

Tip(s):

Risicogroep

In Nederland is een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat je volledig bent gevaccineerd. Volledig gevaccineerd betekent dat je één prik van Janssen hebt gehad, of twee prikken van de andere vaccins. Of 1 prik van de andere vaccins als je al corona hebt gehad.

Je kunt daarna een vaccinatiebewijs krijgen. Dit heet een coronatoegangsbewijs (voor gebruik binnen Nederland) of een Digitaal Corona Certificaat (om te kunnen reizen). Je kunt ook zo’n bewijs krijgen met een negatieve testuitslag of als je hersteld bent van corona.

Heb jij een smartphone met apps? Dan kun je de CoronaCheck-app gratis downloaden via de Apple App StoreGoogle Play Store of via CoronaCheck.nl. In de CoronaCheck-app kun je je vaccinatiebewijs ophalen.

Soms duurt het een tijdje voordat je gegevens opgehaald kunnen worden. Probeer het dan op een later moment nog een keer.

Tip(s):

Risicogroep

Ga je een afspraak maken voor je prik? Dan krijg je de vraag of je je gegevens van je coronavaccinatie wil delen met het RIVM.

Het RIVM houdt een lijst bij wie in Nederland een prik heeft gehad. Deze lijst noemt het RIVM het vaccinatieregister.

Toestemming geven is vrijwillig. Het RIVM gebruikt de gegevens om bijvoorbeeld te bepalen hoeveel mensen in Nederland zijn gevaccineerd. Ook houden ze bij hoe goed de vaccinaties werken.

Heb je geen toestemming gegeven? Je kan gewoon een digitaal bewijs van vaccinatie krijgen in de CoronaCheck-app als je door de GGD geprikt bent.

Ben je bij je huisarts, in het ziekenhuis of door een instelling geprikt? Dan kunnen zij een papieren bewijs van vaccinatie voor je printen.

Neem hiervoor contact op met de zorgverlener die jou geprikt heeft. Het papieren bewijs kan je uploaden in de CoronaCheck-app. Kijk hier.

Ben je pas geprikt? Het duurt maximaal 3 dagen voordat je jouw gegevens kunt ophalen met de CoronaCheck-app.

Later toestemming geven of gegevens aanpassen

Wil je na jouw prik of prikken toch nog dat het RIVM je gegevens registreert? Of heb je een fout ontdekt in de gegevens na jouw prik?

Neem in beide gevallen contact op met de zorgverlener die jou geprikt heeft. Dit kan de huisarts, de GGD of een zorginstelling zijn.

Heb je een prik gehad bij de GGD? Bel dan met de GGD via 0800 - 5090.

Wil je meer weten over het registreren van jouw vaccinatiegegevens? Kijk dan op deze website: www.rijksoverheid.nl

Tip(s):

Risicogroep

Wil je snel digitaal een coronabewijs? Dan heb je een DigiD nodig. Je kunt een DigiD aanvragen op deze website: DigiD: Aanvragen | Persoonsgegevens 

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen of gebruik van je DigiD? Vraag dan hulp aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Lukt dit niet?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 8: ‘Ik ben niet digitaal vaardig en heb geen printer. Hoe kan ik een papieren coronabewijs krijgen?’

Tip(s):

Risicogroep

Heb jij geen telefoon met apps? En wil jij online een coronabewijs aanmaken? Je kunt je coronabewijs ook aanvragen via de website CoronaCheck.nl. Op deze website krijg je uitleg over hoe je het bewijs kunt uitprinten.

Hulp vragen

Je kunt ook hulp vragen aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Lukt dit toch niet?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 8: ‘Ik ben niet digitaal vaardig en heb geen printer. Hoe kan ik een papieren coronabewijs krijgen?’

Tip(s):

Risicogroep

Je hebt verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen.

Informatie over het aanvragen van een coronabewijs vind je op Coronacheck.nl. Je kunt hulp vragen aan je familie, vrienden of buren voor het maken van een online coronabewijs of om een papieren coronabewijs te downloaden en te printen

Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je begeleiden. Op deze manier kun je toch online een coronabewijs aanmaken en gelijk gebruiken.

Lukt dit toch niet?

Dan kun je een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen. Hieronder staat uitgelegd hoe.

Heb je eerder hebt doorgegeven dat je gegevens met het RIVM gedeeld mogen worden? Of ben je door de GGD geprikt?

Dan kan je bellen naar het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse zaken op 0247-247 247. Dit nummer kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken.

Ook kan je bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351.

Het contactcentrum heeft je BSN en postcode nodig voor het aanvragen van een papieren coronabewijs. Zorg dus dat je deze bij de hand hebt.

Het papieren coronabewijs wordt per post verstuurd. Houd er rekening mee dat dit tot 5 dagen kan duren.

Heb je eerder aangegeven dat je gegevens niet met het RIVM mogen worden gedeeld? Of ben je geprikt door iemand anders dan van de GGD?

Neem dan contact op met de zorgverlener die de prik heeft gezet. Deze kan een papieren coronabewijs printen.

Tip(s):

Risicogroep

Om een bewijs van vaccinatie te kunnen aanvragen heeft je naaste een DigiD nodig.

Het is nog niet mogelijk om met een DigiD machtiging een bewijs van vaccinatie voor een naaste aan te vragen. Daar wordt aan gewerkt.

Wel kan je samen met je naaste een DigiD aanmaken voor je naaste. Je kunt een DigiD aanvragen op deze website: DigiD: Aanvragen | Persoonsgegevens  De DigiD komt aan op het woonadres van je naaste.

Tip: Informeer de zorginstelling waar je naaste woont dat er een brief aankomt met diens DigiD. Deze DigiD moet je binnen 20 dagen activeren. Hoe het activeren werkt, staat in de brief beschreven.

Als je de DigiD geactiveerd hebt, kan je samen met je naaste met behulp van een smartphone, tablet of computer een vaccinatiebewijs aanmaken.

Dit kan in de CoronaCheck-app of via de website CoronaCheck.nl. Zie voor meer informatie vraag 8 ‘Mijn naaste woont in een instelling en heeft een vaccinatiebewijs nodig voor een vakantie of uitje’.

Ondersteuning nodig?

Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen of gebruik van je DigiD? Vraag dan hulp aan je familie, vrienden of buren. Ook hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je ook helpen.

Lukt het niet om een DigiD voor naasten aan te vragen?

Dan kun je soms een coronabewijs op papier thuisgestuurd krijgen.

Wil je weten hoe? Lees dan het antwoord op vraag 8: ‘Ik ben niet digitaal vaardig en heb geen printer. Hoe kan ik een papieren coronabewijs krijgen?’

Tip(s):

Risicogroep

In Nederland is een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat je naaste volledig is gevaccineerd. Volledig gevaccineerd betekent dat je één prik van Janssen hebt gehad, of twee prikken van de andere vaccins. Of als je 1 prik hebt gehad, nadat je hersteld bent van corona. Je kunt daarna een bewijs van vaccinatie krijgen.

Voor het aanvragen van een bewijs van vaccinatie heeft je naaste een DigiD nodig. Ook heb je een smartphone, tablet of computer nodig.

Heeft je naaste een mobiele telefoon met apps? Dan kun je de CoronaCheck-app gratis downloaden via de Apple App Store, Google Play Store of via CoronaCheck.nl. In de CoronaCheck-app kun je het bewijs van vaccinatie ophalen.

Soms duurt het een tijdje voordat de gegevens opgehaald kunnen worden. Probeer het dan op een later moment nog een keer.

Problemen met het aanmaken van het coronabewijs van je naaste?

Lukt het niet om de gegevens van je naaste op te halen in CoronaCheck-app of op de website? En kan je nu geen coronabewijs maken?

Lees hier meer over de praktische tips en problemen bij het maken van een coronabewijs: Problemen met digitale middelen en andere vragen over coronabewijzen.

Of bekijk het filmpje op deze pagina: Hoe werkt de CoronaCheck-app? - CoronaCheck

Heb je vragen over het coronabewijs voor reizen?

Bel dan het informatienummer van Buitenlandse Zaken: 0247-247247. Dit nummer kun je dag en nacht bereiken. Zorg ervoor dat je het BSN (Burger Service Nummer) van je naaste bij de hand hebt.

Tip(s):

Risicogroep