Naar hoofdinhoud Naar footer

Beschermen tegen corona bij een kwetsbare gezondheid

Ruim drie jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland zijn we in een volgende fase beland. Toch zijn er nog steeds adviezen. Het volgen ervan helpt om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken en zo ook mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.

Adviezen om luchtweginfecties te voorkomen

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus?

  • Blijf dan thuis wanneer je ziek bent.
  • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.

Voor iedereen met óf zonder klachten geldt:

  • Hoest en nies in je elleboog. En was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Testen op corona niet meer nodig

Per 10 maart 2023 vervallen de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting. Je hoeft dus geen test meer te doen als je (corona)klachten hebt. Let op: vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Wil je toch zelf een coronatest doen, dan kun je een test kopen bij een drogist of apotheek. Via gemeenten zijn er tot het einde van 2023 nog gratis coronatesten voor minima beschikbaar.

Vaccinatie halen nog steeds mogelijk

De herhaalprik tegen corona blijft beschikbaar. Iedereen die de herhaalprik tegen corona na 18 september 2022 nog niet heeft gehaald, kan de prik alsnog halen. 

Iemand die de herhaalprik tegen corona wel gehaald heeft na 18 september 2022 kan niet nogmaals een herhaalprik halen.  

Alléén mensen met een medisch hoog risico of een medische indicatie kunnen een extra herhaalprik tegen corona halen. Zij worden hiervoor uitgenodigd door hun medisch specialist (behandelend arts). 

Meer informatie: