Naar hoofdinhoud Naar footer

Bewegen naar elkaar: beweegprojecten voor ouderen

Veel thuiswonende ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook wanneer hun behoefte aan zorg toeneemt. Om ouderen langer vitaal te houden is een gezonde en actieve leefstijl belangrijk. Vanuit de praktijk weten we dat samenwerking tussen professionals belangrijk is om ouderen te activeren en bewegen te stimuleren. 'Bewegen naar elkaar' is een beweegprogramma voor ouderen dat werkt.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Behoeften van ouderen leidend

In opdracht van FNO (programma ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis') onderzochten we samen met het KenniscentrumSport wat werkt om meer (kwetsbare) ouderen in beweging te krijgen. In de gemeenten Den Haag, Berg & Dal en Heumen is in beeld gebracht wat nodig is om de integrale aanpak op zowel gemeentelijk niveau als de lokale samenwerking te versterken.

De zelfredzaamheid van ouderen is bevorderd door de inzet van de interventie Meer Bewegen voor Ouderen - Functionele Training (MBvO-FT). De ervaringen en behoeften van de ouderen zijn het uitgangspunt bij de projectactiviteiten. Deze publicatie brengt de uitkomsten van het project in beeld en geeft u tips om zelf met dit thema aan de slag te gaan in uw gemeente.

Ontwikkelde kennisproducten

Binnen het project zijn drie kennisproducten ontwikkeld die bijdragen aan ouderen in beweging krijgen:

  • Een boekje voor professionals om de lokale samenwerking te bevorderen en ouderen te motiveren meer te gaan bewegen
  • Een poster voor ouderen met beweegoefeningen
  • Een interactieve PDF voor gemeenten met de uitkomsten van het project en tips om zelf met dit thema aan de slag te gaan
  • Drie filmpjes waarin wordt verteld waarom bewegen belangrijk is en hoe dat in drie gemeenten wordt aangepakt.

Publicatiedatum

01-11-2018

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Taal

Nederlands

Auteur

Marjolein de Meijer

In samenwerking met: KenniscentrumSport