Naar hoofdinhoud Naar footer

Gesprekstool Samen zorgen: In gesprek met naasten

Samenwerken met mantelzorger en verwanten wordt steeds belangrijker. Zij hebben unieke kennis en ervaring en bieden zorg, ondersteuning, tijd en aandacht voor de zorgvrager. Een goede samenwerking begint bij een goed gesprek over de wederzijdse grenzen, wensen en verwachtingen vanuit ieders rol en positie. Door dit uit te spreken en iedereen serieus te nemen, voorkom je conflicten en werk je prettig samen. Deze gesprekstool helpt je hierbij, onder andere met voorbeeldvragen en gesprekszinnen.

Het doel van deze gesprekstool is het verbeteren van gelijkwaardig samenwerken tussen naasten en professionals. Het geeft duidelijkheid over wie doet wat in de zorg en ondersteuning voor de zorgvrager. Daarnaast zullen naasten en mensen die ondersteuning nodig hebben voordelen ervaren door een goed gesprek.

Waarom ga je in gesprek?

Het is nuttig om regelmatig in gesprek te zijn over samen zorgen, omdat wensen, grenzen en verwachtingen continu kunnen veranderen. Daarnaast helpt dit bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Dit gesprek kun je voeren met de eerste contactpersoon, maar kijk ook eens naar andere naasten. Wie zijn er nog meer van betekenis voor de zorgvrager? En hoe willen zij betrokken blijven bij het welbevinden?

Publicatiedatum

08-11-2023

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Organisatie / Uitgever

Vilans