Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking Ondersteuningsplannen

Gepubliceerd op: 25-05-2023

Laatst bijgewerkt op: 01-12-2023

Met de Handreiking Ondersteuningsplannen kunnen zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg hun eigen methode voor ondersteuningsplannen opzetten en testen.

Handreiking Ondersteuningsplannen

Mensen met een beperking maken (met eventueel hun verwanten, vertegenwoordiger, sociaal netwerk en zorgprofessionals) afspraken over de manier waarop zorg en ondersteuning plaatsvindt. Dat zijn afspraken over hoe het gaat in het gewone leven en doelen over een gewenste ontwikkeling. Het persoonlijke ondersteuningsplan geeft aan alle betrokkenen inzicht en duidelijkheid.

Bijdragen aan inrichting zorgproces

De Handreiking Ondersteuningsplannen helpt bij het maken van zo’n ondersteuningsplan en is bedoeld voor beleidsmedewerkers in de gehandicaptenzorg die verantwoordelijk zijn voor de systematiek en de kwaliteit van de ondersteuningsplannen binnen hun eigen zorgorganisatie. De handreiking draagt zo bij aan het inrichten van een goed zorgproces rond individuele personen. Het is beslist geen kant-en-klaar sjabloon, omdat de gehandicaptensector zich kenmerkt door een grote diversiteit in doelgroepen en dus ook een grote diversiteit in ondersteuningsbehoeften. Goede zorg en ondersteuning is persoonsgericht en zet mensen centraal.

De Handreiking Ondersteuningsplannen is opgebouwd uit twaalf onderdelen. Je kunt vanuit de eerste pagina in de PDF makkelijk doorklikken naar het onderdeel waar je meer over wilt weten. 

Je kunt de Handreiking Ondersteuningsplannen onderaan deze pagina downloaden. Dit geldt ook voor de handige verkorte versie van de handreiking. 

Van kwaliteitskader naar kwaliteitskompas

De vorige Handreiking Ondersteuningsplannen werd in 2013 opgesteld. Deze handreiking was onderdeel van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022. Dit Kwaliteitskader werd in 2022 geactualiseerd en omgedoopt tot het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028. Als onderdeel van het Kwaliteitskompas, werd ook de Handreiking Ondersteuningsplannen geactualiseerd.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

VGN