Naar hoofdinhoud Naar footer

Mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten

Wilt u weten met welke 4 elementen gemeenten hun mantelzorgbeleid kunnen vormgeven? Dit leest u in het kennisdossier Mantelzorgbeleid door gemeenten. Verder alles over de verplichting van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen.

Respijtzorg

In het kennisdossier vindt u tips over hoe gemeenten de mantelzorgers kunnen bereiken. Maar ook tips over ondersteunen van mantelzorgers, verlichten van de mantelzorger en het regelen van respijtzorg. En ’last but not least’, over hoe de formele en informele zorg beter met elkaar kunnen samenwerken.

Sociaal netwerk

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor onderdelen van de langdurige zorg en ondersteuning. Het wettelijk kader voor mantelzorgbeleid maakt deel uit van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het uitgangspunt is om het mogelijk te maken dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, met behulp van het eigen sociale netwerk en eventueel met ondersteuning vanuit de gemeente. Mantelzorgers hebben daarbij een belangrijke rol en gemeenten hebben de taak om mantelzorgers te ondersteunen.

Waarderen van mantelzorgers

Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Elke gemeente krijgt hiervoor een bedrag om naar eigen inzicht te besteden. Ter inspiratie ziet u in het kennisdossier mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten.

Publicatiedatum

01-08-2017

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Taal

Nederlands

Auteur

Marjolein de Meijer, Inge Redeker