Naar hoofdinhoud Naar footer

Veranderverhaal tool

Een bewonersinitiatief is een initiatief van burgers om de leefomgeving te verbeteren. Bewoners weten vaak welke invloed dit initiatief heeft voor deelnemers, vrijwilligers en de buurt. Maar het kan lastig zijn om die invloed goed te laten zien aan de gemeenschap of aan financiers. Dit blijkt uit de Monitor Zorgzame Gemeenschappen. Daarom gingen Nederland Zorgt voor Elkaar, Movisie en Vilans aan het werk met het ‘Veranderverhaal’.

Het Veranderverhaal is een tool waarmee je laat zien wat jouw idee precies oplevert. Het doel van het Veranderverhaal is om te onderzoeken of de activiteiten van jouw initiatief meehelpen aan de gewenste resultaten. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dat precies doet. 

Stappen Veranderverhaal 

Welke onderdelen zijn belangrijk om te weten of jouw initiatief goede resultaten oplevert? Dit doe je door het vaststellen van de: 

  • Doelgroep: Voor wie is jouw initiatief precies bedoeld? Zijn alle bewoners uit de buurt welkom? Of zijn sommige activiteiten vooral gericht op een speciale groep bewoners?   
  • Aanpak: Welke activiteiten of welke manier van werken organiseer je voor de doelgroep(en)? Noem de acties die direct meehelpen aan de gewenste situatie. Bijvoorbeeld dagelijkse momenten om samen een kop koffie te drinken.  
  • Directe resultaten: Wat leveren de activiteiten op? Hoeveel deelnemers zijn er bijvoorbeeld aanwezig bij de dagelijkse momenten met koffie?   
  • Directe effecten: Wat verandert er bij de doelgroep(en) door het initiatief? Door de dagelijkse momenten met koffie leren deelnemers elkaar heel goed kennen. Ook helpen zij elkaar daardoor met klusjes.  
  • Hogere effecten: Waarmee helpt het initiatief op de langere termijn? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen voor de buurt? Zo helpen de dagelijkse momenten met koffie voor de sociale verbinding in de wijk.   

Aan de slag 

Wil jij aan de slag met de Veranderverhaal tool? Lees dan dit artikel: Effecten bewonersinitiatief zichtbaar maken met Veranderverhaal. In dit artikel lees je hoe je de Veranderverhaal tool gebruikt, digitaal of geprint. Daarnaast vind je op deze pagina een video over het Veranderverhaal. Hierin leggen we precies uit wat een Veranderverhaal is. 

Ook is er een video ontwikkeld om de stappen van het Veranderverhaal beter te begrijpen. Hierin bespreken we het Veranderverhaal van het verzonnen initiatief ‘De Ontmoeting’.   

Publicatiedatum

21-06-2022

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Nederland Zorgt voor Elkaar, Movisie en Vilans