Naar hoofdinhoud Naar footer

Wijkkrant - Langer thuis wonen

De huidige tijd plaatst ons voor een grote uitdaging. Dit door de vergrijzende samenleving en de wens van mensen om zelfstandig oud te worden en te wonen in een passende thuisomgeving. Er moet veel gebeuren en ook mensen zoals u en ik kunnen hier een rol in spelen. In deze krant leest u verhalen die inspireren om hier zelf ook mee aan de slag te gaan.

Hoewel de meeste ouderen gezond oud worden en zich goed redden, neemt met het stijgen van de leeftijd de zelfredzaamheid af en de zorgafhankelijkheid toe. Veel ouderen willen in hun woning en in hun wijk blijven wonen, óók wanneer zij minder mobiel en vitaal worden en de behoefte aan zorg toeneemt. Deze woningen zijn alleen niet altijd geschikt om oud in te worden.

Daarnaast is het ook van belang dat de wijk prettig en toegankelijk is voor de oudere bewoners. Denk hierbij aan voldoende bankjes om even (in de schaduw) uit te kunnen rusten, goede verlichting en een brede stoeprand. Ook zijn er voldoende voorzieningen op loopafstand nodig zoals een supermarkt, apotheek, huisarts, fysiotherapeut en ov-haltes. Een groot deel van de zorgvraag van ouderen hangt samen met eenzaamheid. Het is dan ook belangrijk dat er een bibliotheek of een andere plek is waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen.

De vraag is hoe u kunt bijdragen in deze opgave, als zorgprofessional, als lid van een sociaal wijkteam of als oudere zelf. Hoe kunnen we met passende zorg en ondersteuning het ‘thuis wonen’ zo goed en lang mogelijk blijven faciliteren? Op welke manier en op welk moment ga je het gesprek aan met een oudere over zijn woonwensen? Met welke personen of organisaties kun je kennismaken en samenwerken? Ook willen we een paar mooie voorbeelden laten zien; inspirerende wooninitiatieven waar mensen er goed in slagen een inclusieve wijk te creëren met voorzieningen dichtbij. Wijken waar je graag oud wil worden. Doe ideeën op en ga aan de slag. Veel plezier met het lezen van deze derde editie van de Wijkkrant.

Belangstellenden kunnen ook een fysiek exemplaar van de krant opvragen via dit formulier.

Publicatiedatum

01-01-2021

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Taal

Nederlands

Auteur

Barbara de Groen, Lian Stouthard en Noor Weelink

Programma's / projecten

Integraal Werken in de Wijk (IWW)