Mondkapje en
andere bescherming

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Mondkapje en andere bescherming

We beschermen onszelf en anderen zoveel mogelijk tegen corona. Dit doen we door afstand te houden en een mondkapje te dragen. Zorgverleners gebruiken vaak extra beschermingsmiddelen.

< Ga naar de overzichtspagina

Mondkapje en andere bescherming

Ook na vaccinatie draagt jouw zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen. De regels blijven hetzelfde. Het maakt niet uit of jij of de zorgverlener een prik heeft gehad.

Ook houdt iedereen zich aan dezelfde basisregels. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Voorlopig verandert er dus nog niks.

Waarom is dit nodig?

Je krijgt twee keer een prik. De tweede prik krijg je drie weken na de eerste prik. Na de tweede prik ben je heel goed beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein, maar niet nul. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Sommige dingen weten we nog niet

We weten nog niet hoe lang het vaccin werkt. En of je het virus aan iemand kunt geven nadat je een prik hebt gehad. Daarom blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Wanneer bekend is hoe goed de vaccins werken kunnen de regels weer aangepast worden.

Tip(s):

Risicogroep

Sinds 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking.

Let op: Vilans en de samenwerkende cliëntenorganisaties kunnen geen verklaring afgeven of iemand tot de uitzondering behoort.

Uitzonderingen

Kan je vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking of ziekte geen mondkapje dragen? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Dat is bijvoorbeeld wanneer je:

 • Niet in staat bent een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening in je gezicht.
 • Door het dragen van een mondkapje last krijgt van je gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening.
 • Wanneer je erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld als je een verstandelijke beperking of psychische aandoening hebt. Ook jouw begeleiders hoeven dan geen mondkapje te dragen.
 • Doof of slechthorend bent en je moet kunnen liplezen. Dat geldt voor jou maar ook voor de ander die jou spreekt of helpt.

Hoe kan ik laten zien dat ik een uitzondering ben?

De politie, boa’s maar ook personeel van een winkel, bus of trein kunnen vragen waarom je geen mondkapje draagt. Je moet dan laten zien dat de regel niet voor jou geldt. Dat kan je doen door:

 • Het dragen van een faceshield (spatscherm). Hieruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen door jouw ziekte of beperking.
 • Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent. Zie onderstaande informatie bij ‘Kaartje als extra ondersteuning’.
 • Een bewijs waarop staat dat je in behandeling bent bij een (huis)arts of zorgorganisatie. Bijvoorbeeld een verwijsbrief die je al in je bezit hebt. Of een bewijs van een afspraak bij een arts. Let op: Het gaat niet om een officiële medische verklaring. Die mag een arts niet over zijn patiënt afgeven. 
 • Een verklaring te laten zien van jouw begeleider of naaste waarom jij geen mondkapje kan dragen. Met naam en telefoonnummer zodat deze gebeld kan worden.
 • Jouw hulpmiddel of medicijnen te laten zien.
 • Iets anders tonen waaruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen.

Heb jij wel eens last van mensen die je aanspreken als je geen mondkapje draagt? Dit filmpje legt de uitzondering uit. En dat mensen je daar niet op hoeven aan te spreken.

Kaartje als extra ondersteuning

Het kan handig zijn om een extra bewijsmiddel bij je te hebben. Hiervoor heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Daarop staat dat je onder de uitzondering van de mondkapjes-plicht valt. Dit kaartje kan je als eerste laten zien aan een handhaver of controleur.

Aan het kaartje kun je extra informatie toevoegen. Bijvoorbeeld:

 • De reden van geen mondkapje (in het kort).
 • Naam en telefoonnummer van jouw behandelaar of van een naaste.
 • Stempel of sticker van jouw zorginstelling.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de uitzondering van de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte.

Tip(s):

Het kaartje kan je zelf printen.

 • Download het kaartje hier.

Voor meldingen kun je terecht bij het meldpunt van cliëntenorganisatie Ieder(in)

Of bel het corona informatienummer van de Rijksoverheid: 0800 - 1351

Risicogroep

Het faceshield (spatscherm) bedekt de neus en mond niet volledig. Het is daarom volgens de wet geen vervanging voor een mondkapje.

Toch mag je daar wel voor kiezen als een mondkapje dragen niet kan vanwege je beperking of ziekte. Daarnaast laat je daarmee zien dat je rekening houdt met je eigen gezondheid en die van anderen.

Tip:

Tip(s):

Risicogroep

Het is extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen als je huisgenoot of naaste een kwetsbare gezondheid heeft. Ook ben je extra voorzichtig in contact met anderen. Zo voorkom je dat je corona krijgt.

Kinderen naar school?

Heb je een kind thuis en twijfel je of het naar school of de kinderopvang kan? Overleg dan met de arts en de schoolleiding wat de beste oplossing is.

Heb jij milde klachten die lijken op corona?

Dan geldt het algemene advies: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Je bent dan in thuisquarantaine. Omdat je een huisgenoot hebt die in de risicogroep valt zijn er extra adviezen:

 • Houd afstand van de huisgenoot.
 • Draag een niet-medisch mondkapje.

Zo verklein je het risico om het coronavirus door te geven.

Heb jij milde klachten én daarbij koorts of benauwdheid?

Dan geldt het algemene advies: als je huisgenoten hebt dan blijven zij ook thuis. Jullie zijn dan in gezinsquarantaine. Als zij klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona.

Lees meer over thuisblijven bij klachten op de website van de Rijksoverheid.

Tip(s):

 • Hulp nodig tijdens het verplicht thuisblijven? Bekijk de tips in de folder Hulp en steun bij thuisquarantaine van de Rijksoverheid.
 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie beantwoord je een paar vragen en krijg je meteen advies.
 • Download de CoronaMelder-app. De app laat jou weten of je in de buurt bent geweest van iemand die het coronavirus heeft gekregen. Als je een melding krijgt lees je in de app wat je kunt doen. En of je je moet laten testen. Steffie legt in eenvoudige taal uit hoe de app werkt.
 • Heb je vragen over de CoronaMelder-app? De Rijksoverheid geeft antwoord op veelgestelde vragen.
Risicogroep

Jouw zorgverlener kan zich extra beschermen. Het maakt wel uit of jij coronaklachten hebt of niet.

Geen corona/coronaklachten

Heb je geen klachten die lijken op corona? Dan hoeft de wijkverpleging, thuiszorg of hulp geen extra beschermingsmiddelen te gebruiken. Vaak zullen ze uit voorzorg wel een medisch mondneusmasker dragen. Als de zorgverlener het nodig vindt dan kan hij anders beslissen. Heb je daar vragen over? Bespreek dan jouw situatie en bekijk samen wat voor jou de beste oplossing is.

Wel corona/coronaklachten

Heb je klachten die lijken op corona? Als je verzorgd wordt of bij lichamelijk onderzoek kan de wijkverpleging of thuiszorg geen 1,5 meter afstand houden. Jouw zorgverlener moet dan beschermingsmiddelen dragen. Dit zijn: medisch mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.

Tip(s):

 • Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En kun je daarbij geen 1,5 meter afstand houden? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Hoe je dat regelt lees je op de website van MantelzorgNL.
Risicogroep

Artsen en specialisten kunnen extra beschermende maatregelen nemen om de zorg veilig te maken. Bijvoorbeeld wanneer zij werken in een gebied waar veel corona voorkomt. Maar óók in de zorg voor mensen met een chronische ziekte of met een zwakke gezondheid.

De arts kan bijvoorbeeld gebruik maken van een:

 • Chirurgisch mondneusmasker
 • Bril
 • Spatscherm
 • Handschoenen

Deze beschermingsmiddelen zijn belangrijk wanneer de arts geen 1,5 meter afstand kan houden. Zoals bij lichamelijk onderzoek.

Tip(s):

 • Vind je het prettig om vóór je bezoek te weten of jouw arts extra beschermende middelen gebruikt? Bel dan tevoren met het ziekenhuis of bespreek dit met jouw huisarts.
Risicogroep