Testen, quarantaine
en isolatie

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Testen, quarantaine en isolatie

Bij klachten die passen bij corona laat je je testen en blijf je thuis. Je bent dan in quarantaine. Als je corona hebt dan ga je in isolatie. Er mag dan niemand in je buurt zijn.

< Ga naar de overzichtspagina

Testen, quarantaine en isolatie

Zowel de GGD als de huisarts hebben een rol bij het testen. Of je naar een teststraat kan gaan of naar de huisarts, hangt af van de situatie en van jouw klachten. Meestal test de GGD. Soms test de huisarts. Dit gebeurt alleen als de huisarts je al behandelt. Meer hierover lees je op Thuisarts.nl.

Let op: Val je in de risicogroep? Dan moet je bij 1 of meerdere van de volgende klachten in ieder geval meteen de huisarts bellen:

 • Je hebt koorts (38 graden of hoger).
 • Je wordt in een paar dagen steeds zieker.
 • Je ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
 • Je bent in de war.

De huisarts overlegt met je waar je getest kan worden. En of je verder behandeld moet worden.

Testen bij klachten door GGD

Bij lichte klachten ga je naar een teststraat voor een test. Je maakt een afspraak bij een testlocatie door te bellen met 0800 - 1202 of door naar coronatest.nl te gaan. Het advies is om met de eigen auto naar de locatie te komen zodat je anderen niet besmet.

Ik heb geen auto

Kan je niet zelf rijden maar heeft jouw huisgenoot een auto? Rij dan alleen met deze huisgenoot en neem plaats links achter de bestuurder.

Ik ben minder valide

Is het niet mogelijk om met de auto te komen? Maar heb je wel een scootmobiel, brommobiel of een rolstoel? Meld dit tijdens de afspraak aan de medewerker. Dan bekijkt de medewerker op welke locatie je wel terecht kan.

Ik ben afhankelijk van anderen

Lig je in bed of heb je overal hulp van anderen bij nodig? De medewerker bespreekt dan met jou wat de mogelijkheden zijn in jouw regio. Bijvoorbeeld of de GGD de test bij jou thuis af kan nemen.

Ik ben slechthorend/doof

Ben je slechthorend of doof? Of heb je moeite met spreken? Dan kun je gebruik maken van een (gebaren)tolk. Bel met de Teletolk of maak een online afspraak. De informatie vind je onder het kopje Aanmelden coronatest als u auditief beperkt bent.

Kan ik mijzelf testen?

Er zijn nog geen goede zelftests. Jezelf thuis op corona testen is helaas niet mogelijk. Op Rijksoverheid.nl lees je meer over de verschillende testen die er zijn.

Tip(s):

Risicogroep

Ondanks dat je voorzichtig was ben je besmet geraakt met corona. Dat is heel vervelend voor jou en voor je naasten. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt.

Hoewel de meeste mensen weinig klachten krijgen kan iedereen ernstig ziek worden. Val je in de risicogroep dan heb je méér kans om ernstig ziek te worden.

Je gaat in isolatie

Ben je positief getest? Je hebt dan corona en gaat in isolatie. De GGD  informeert je daarover. Als je thuis woont blijf je thuis (thuisisolatie). Lig je in het ziekenhuis? Dan ga je daar in isolatie. 

Je valt in de risicogroep en hebt klachten

Heb je 1 of meerdere van de volgende klachten? Bel meteen de huisarts:

 • Heb je koorts (38 graden of hoger)?
 • Je wordt in een paar dagen steeds zieker.
 • Je ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
 • Je bent in de war.

Bovenstaande tekst komt van Thuisarts.nl. Je vindt daar nog meer adviezen die voor iedereen belangrijk zijn.

Hoe gaat het verder?

Over de verdere behandeling spreek je met jouw arts. De arts is gericht op jouw specifieke situatie.

Ik heb een afspraak voor vaccinatie maar ben besmet geraakt

Heb jij corona gekregen nadat je een afspraak voor vaccinatie hebt gemaakt? Bel de afspraak dan zo snel mogelijk af. Maak een nieuwe afspraak als je weer beter bent. Na vaccinatie is de kans dat je nog een keer corona krijgt heel klein. 
Om af te bellen of een nieuwe afspraak te maken gebruik je het nummer uit de uitnodigingsbrief. 

Tip(s):

 • Ben je op leeftijd en heb je een zwakke gezondheid? Thuisarts.nl heeft voor jou deze adviezen en tips.
Risicogroep

Het is in deze tijd belangrijk om in beweging te blijven. Bewegen helpt bij het vergroten van je weerstand. Door een goede weerstand ben je beter in staat om virussen, zoals het coronavirus, te bestrijden. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ook binnen in beweging te blijven. Zodat je geestelijk en lichamelijk fit blijft.

Goed om te weten: alle beweging helpt!

Een paar simpele tips:

 • Als je een uur zit: ga binnen dat uur een paar keer staan en lopen.
 • Ga staan bij dingen die je normaal zittend doet. Bijvoorbeeld de krant lezen of puzzelen.
 • Heb je een trap? Loop wat vaker de trap op en af.

Hoe kun je veilig sporten en bewegen?

 • Het loketgezondleven.nl geeft adviezen voor volwassenen en ouderen. Met 7 kleine oefeningen die je kunt doen bij dagelijkse activiteiten.
 • Op sportzorg.nl/coronavirus krijg je advies voor sport en beweging tijdens corona. Daar vind je ook een poster met adviezen.

Meer tips voor ouderen vind je hier:

Voor mensen met dementie is er de beweeggids van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Voor mensen met een beperking staan op de website TopFit verschillende sportoefeningen.

Tips om meteen in beweging te komen:

Tip(s):

 • Ben je in quarantaine met klachten en koorts? Doe dan rustig aan en train niet. Als je klachten hebt die lijken op corona, laat je dan testen.
Risicogroep