Vaccineren
tegen corona

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Vaccineren

Het coronavaccin beschermt je tegen het virus. Sinds begin januari krijgen de eerste Nederlanders een corona-prik. De planning van vaccinatie kan wijzigen. Actuele informatie over vaccineren en de planning vind je op de site van de Rijksoverheid.

< Ga naar de overzichtspagina

Ik werk in de zorg

Het blijft nodig om je te laten vaccineren als je corona hebt gehad. Maar in bepaalde gevallen is een tweede prik niet langer nodig.

Eén prik als je corona hebt gehad
Heb je zes maanden voordat je geprikt gaat worden corona gehad? Dan is één prik voldoende. Een tweede prik is niet langer nodig blijkt uit onderzoek. 

Bij het maken van de afspraak zal hiernaar gevraagd worden. Een bewijs van een positieve test is niet nodig. Er kan dan een afspraak voor één prik worden gemaakt.

Heb je corona gehad en heb je al een afspraak gemaakt voor een tweede prik? Zeg deze afspraak dan zo snel mogelijk af! De vaccins kunnen dan voor andere mensen gebruikt worden.

Wil je toch graag een tweede prik ook al heb je het afgelopen half jaar corona gehad? Dan hoef je niks te doen. De tweede afspraak kan dan gewoon doorgaan

Twee prikken voor mensen uit de medische hoog-risicogroep
Hoor je bij de medische hoog-risicogroep en werkt jouw afweersysteem niet goed? Dan is het advies om je wél twee keer te laten vaccineren. Ook als je het afgelopen half jaar al corona hebt gehad.

Het gaat om de mensen uit de medische hoog-risicogroep die:

 • De afgelopen vijf jaar een bepaalde vorm van bloedkanker hebben gekregen.
 • Ernstig nierfalen hebben (dialyse of pre-dialyse).
 • Een orgaan-stamcel-of beenmergtransplantatie hebben gehad.
 • Een ernstige aangeboren afweerstoornis hebben.

Ben je mobiel en heb je een ernstige neurologische aandoening en moeite met ademhalen? Dan krijg je ook twee prikken.

Ben je kwetsbaar en woon je in een instelling? Als je corona hebt gehad zal jouw arts beslissen of jij een tweede prik nodig hebt.

Wil je meer weten over wanneer een prik voldoende is? Bekijk het bericht op RIVM.nl.

Tip(s):

Risicogroep

Dit jaar is de vastenperiode voor moslims, de ramadan, van dinsdag 13 april 2021 tot en met woensdag 12 mei 2021. De meeste moslims vasten dan van zonsopkomst tot zonsondergang.

Wat als je meedoet aan de ramadan en net in deze periode een uitnodiging krijgt voor vaccinatie. Is vaccinatie dan toegestaan? Misschien heb je andere vragen als: Is het vaccin halal? En wat zegt de islam eigenlijk over vaccinatie?

Hassan Barzizaoua, arabist en bestuurslid van moskee Taqwa Culemborg, geeft in een filmpje antwoord op 4 vragen over de islam en vaccinatie. Bekijk het filmpje.

Tip(s):

Risicogroep

Alle goedgekeurde vaccins beschermen je tegen ernstig ziek worden of doodgaan door corona.

Hoe zit het met bescherming tussen prik 1 en 2?

De vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca bestaan uit 2 prikken.

Na de eerste prik ben je al na ongeveer twee weken voor een deel beschermd tegen corona. Na deze twee weken ben je pas goed beschermd.

Ook voor deze periode geldt: krijg je klachten, laat je dan testen. En houd je aan de basisregels.

Hoe zit het met bescherming na de tweede prik?

Ongeveer twee weken na je tweede vaccinatie ben je goed beschermd tegen corona. Mocht je toch nog corona krijgen dan is er een kleine kans dat je lichte klachten krijgt.

Vaccin Janssen: 1 prik

Het vaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf vier weken na de prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein.

Na vaccinatie voorzichtig blijven

Nadat je gevaccineerd bent is de kans dat je corona krijgt erg klein. Toch is het belangrijk om je aan de regels te houden. Want je kan zonder dat je het weet nog wel besmet raken.

Ook weten we nog niet of iemand die geprikt is het virus nog kan verspreiden. En misschien anderen kan besmetten. Houd je daarom ook na vaccinatie aan de basisregels:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Ga weg als het ergens druk is.
 • Draag een mondkapje in openbare ruimten. Ook als je op bezoek gaat in een verpleeghuis of andere zorginstelling.
 • Krijg je klachten die passen bij corona? Laat je dan testen.
Risicogroep

Er zijn nieuwe regels voor bezoek als je in een verpleeghuis, kleine zorginstelling of een instelling voor gehandicaptenzorg woont.

Is tenminste 80% van de mensen met wie je woont twee keer geprikt? Dan mag je op één dag twee verschillende bezoekers ontvangen. Tot die tijd mag je maximaal 1 bezoeker per dag ontvangen.

De bezoeker draagt een mondkapje. Het mondkapje mag alleen af op de kamer. Je hoeft in de kamer geen afstand te houden.

Het beste is als jouw bezoeker zelf gevaccineerd is of een negatieve coronatest heeft. Dat wil zeggen dat hij of zij geen corona heeft.

Verder gelden voor alle instellingen de algemene regels:

 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Iedereen wast regelmatig de handen.

Vraag of er extra regels zijn
Het kan zijn dat er extra bezoekregels zijn in jouw instelling. Bijvoorbeeld doordat er in jouw regio veel besmettingen zijn. Misschien moet jouw bezoek dan een bepaald type mondkapje dragen. Informeer vooraf bij de instelling welke regels er gelden.

Testen bij klachten
Het blijft belangrijk dat jouw bezoek thuisblijft bij klachten die passen bij corona. En dat hij of zij zich laat testen.

Wat is een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje is een mondneusmasker van type II of IIR. Als je in een risicogroep valt is het advies om deze te gebruiken als je met zorgvervoer of taxi reist.  

Je kunt niet aan een mondkapje zien of het een gewoon mondkapje is of een medisch mondneusmasker is. Kijk daarom goed naar de verpakking. Daarop moet staan dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat op dat het type II of IIR is en is een CE-markering te zien.   

Deze medische mondneusmaskers kun je via internet kopen. Ze zijn ook te koop in sommige supermarkten of bij apotheken.

Tip(s):

Risicogroep

Na elke prik krijg je een brief of kaart als bevestiging van de vaccinatie. Op deze registratiekaart of brief staat:

 • De datum waarop je de vaccinatie kreeg.
 • De naam van het vaccin. Dit is de productnaam. Bij het vaccin van BioNTech/Pfizer kan dat verwarrend zijn. De officiële productnaam is namelijk Comirnaty. De namen van de vaccins Moderna en AstraZeneca staan wel duidelijk op de kaart.
 • Het batchnummer van het vaccin.
 • Een URL die linkt naar de bijsluiter. Daarin staat alle belangrijke informatie over het vaccin.

Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kan de bevestiging van de prik tegen corona daarin opgenomen worden als je dat wil.

Er is nog geen officieel vaccinatiebewijs
Let op: De bevestiging op papier of in het gele boekje is geen officieel bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. Zo’n bewijs bestaat nog niet in Nederland. Je hoeft namelijk nergens te laten zien dat je een coronaprik hebt gehad.

Meer weten over hoe de registratie van vaccinatie werkt? Kijk op Rijksoverheid.nl bij Vragen over registratie en persoonsgegevens coronavaccinatie.

Tip:
In dit filmpje zie je precies wat de stappen zijn bij vaccinatie.

Tip(s):

Risicogroep

De kans op een ernstige of onbekende bijwerking is erg klein. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden de bijwerkingen nog in de gaten gehouden. 

Geen zorgen over lichte bijwerkingen
Na de eerste of tweede prik kan je soms lichte bijwerkingen krijgen die lijken op griep. Zoals moeheid, spierpijn of koorts. Je kan ook andere bijwerkingen krijgen. Bijvoorbeeld: een gezwollen plek op je arm waar je geprikt bent, misselijkheid en pijn in je gewrichten. 

Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Dit is een normale reactie van de prik op het lichaam. Het betekent dat het lichaam afweer maakt tegen corona. Dit beschermt je tegen het virus.   

Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen. Jongeren hebben over het algemeen meer last van deze bijwerkingen dan ouderen. 

Je kunt paracetamol innemen tegen de klachten. Als je je toch zorgen maakt, kan je contact opnemen met de huisarts.  

Als je lichte klachten hebt gehad dan kan je gewoon de tweede prik halen. 

Allergische reactie 
Het is mogelijk dat je direct na de vaccinatie een ernstige allergische reactie krijgt. Dit komt gelukkig heel weinig voor. Omdat je 15 minuten na de prik op de priklocatie moet blijven, kan je direct behandeld worden. 
 
Heb je zo’n ernstige allergische reactie gekregen? Dan mag je géén tweede prik krijgen. Bespreek met je huisarts of specialist wat dit voor jou betekent.   

Weet je voor het prikken al dat je allergisch bent voor een onderdeel van het vaccin? Dan mag je niet gevaccineerd worden. Weet je dit niet zeker? Overleg dan met jouw arts of het vaccin veilig voor je is.  

Testen bij klachten die lijken op corona
Heb je klachten? Let dan op of het bijwerkingen zijn van het vaccin of dat het misschien corona is.   

Het kan corona zijn als je naast koorts ook last hebt van verkoudheid of hoesten. Of dat je plotseling niets kan ruiken of proeven. Laat je dan testen!  

Dit is belangrijk omdat je na één prik nog niet volledig beschermd bent. Ook na de tweede prik is er een kleine kans dat je nog besmet raakt. En misschien het coronavirus aan anderen kunt geven.  

Ben je positief getest en heb je een afspraak gemaakt voor de tweede vaccinatie? Bel de afspraak zo snel mogelijk af. Maak een nieuwe afspraak als je weer beter bent.

Tip(s):

Risicogroep

Ouderen worden als eerste gevaccineerd.

Van de ouderen die in verpleeghuizen wonen is bijna iedereen geprikt.

Bij mensen die thuis wonen wordt gekeken naar de leeftijd. Er wordt begonnen bij de oudste mensen.

Je kan door de GGD of de huisarts geprikt worden. De GGD prikt als je mobiel bent en je er dus zelf heen kan gaan. De huisarts prikt als je niet mobiel bent.

Als je zelf naar de priklocatie kan gaan

Ben je tussen de 70 en 75 jaar? En kan je zelf naar de priklocatie gaan? Dan krijg je tussen 6 april en 30 april een uitnodiging voor vaccinatie bij de GGD. Je wordt geprikt met het vaccin BioNTech/Pfizer.

Als je niet mobiel bent

Kan je niet zelf naar de priklocatie gaan en woon je thuis? Dan kan je vanaf begin april een uitnodiging voor vaccinatie krijgen van de huisarts.

Heb je een uitnodiging ontvangen? Bel dan met de huisarts en vraag of de prik thuis gegeven kan worden.

Wanneer je precies aan de beurt bent hangt af van waar je woont. Niet alle provincies krijgen tegelijkertijd vaccins geleverd.

De provincie Drenthe is als eerste aan de beurt. Daarna volgen de provincies Noord-Holland, Overijssel, Friesland en Groningen. Andere provincies zijn daarna aan de beurt.

Als jouw provincie aan de beurt is, word je hierover geïnformeerd. De huisarts kijkt naar geboortejaren bij het versturen van de uitnodiging. De oudste mensen zijn het eerst aan de beurt.

Meer weten?

 • Bekijk het schema met de volgorde van vaccineren op Rijksoverheid.nl.
 • Er is een handig hulpmiddel waarmee je kunt zien wanneer je aan de beurt bent voor vaccinatie. Kijk hier.  

Hoe werkt het hulpmiddel?
Je vult een aantal vragen in over jouw situatie zoals leeftijd en woonsituatie. Je ziet dan wanneer, waar en met welk vaccin je geprikt wordt.

Tip(s):

Risicogroep

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin.

Dit heeft de minister na advies van de Gezondheidsraad besloten.

Voordelen groter dan nadelen

De Gezondheidsraad zegt dat de bijwerkingen van ernstige trombose (klontjes bloed in een bloedvat) zeer zeldzaam zijn. Terwijl de voordelen heel groot zijn: het vaccin beschermt 60-plussers tegen ernstig ziek worden door corona.

Ook worden deze bijwerkingen tot nu toe vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Heb je al een eerste prik gehad?

Alle mensen die al een 1e prik met AstraZeneca hebben gehad zonder zeer ernstige bijwerkingen, krijgen ook hun 2e prik met AstraZeneca. Er zijn nog geen meldingen bekend van de zeer ernstige bijwerking na een tweede prik.

Waar moet ik op letten als ik geprikt ben met AstraZeneca?

Het is heel belangrijk dat zorgverleners en mensen die geprikt zijn met AstraZeneca, goed letten op symptomen van deze zeldzame bijwerkingen. Bel meteen de (huis)arts als je tussen 7 of 14 dagen na de prik eén of meer van de volgende klachten krijgt:

 • Kortademigheid.
 • Pijn op de borst of in de buik.
 • Zwelling of kou in arm of been.
 • Ernstige of erger wordende hoofdpijn of wazig zicht.
 • Aanhoudende bloeding.
 • Meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.

Zie de website Thuisarts.nl voor meer informatie over de zeldzame bijwerkingen.

Mijn afspraak voor een prik met het AstraZeneca is afgezegd, wat moet ik doen?

Op dit moment hoef je nog niks te doen. Er wordt gewerkt aan een oplossing om de afspraken snel opnieuw in te plannen. Mensen geboren in 1961 of later, krijgen een ander vaccin dan AstraZeneca.

Meer informatie over het prikken met AstraZeneca? Klik op deze pagina van de Rijksoverheid.

Tip(s):

Risicogroep

Er zijn verschillende vaccins. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is.

Je kan niet zelf kiezen wie jou vaccineert. Wie jou prikt, hangt af van het soort vaccin dat je krijgt. En of je mobiel bent.

Ik ben mobiel
Als je een uitnodiging van de GGD hebt ontvangen dan vaccineert de GGD jou. Je bent dan mobiel en in staat om naar een GGD-priklocatie te gaan. Met of zonder hulp.

Blijkt bij het maken van een afspraak met de GGD dat je echt alleen thuis geprikt kan worden? Neem dan contact op met je huisarts.

Ik ben niet mobiel
Als je liggend vervoerd moet worden dan ben je niet mobiel. In plaats van bij de GGD word je thuis door de huisarts gevaccineerd.

Woon je in een instelling? Dan geeft de instellingsarts of huisarts jou een prik.

Wie in aanmerking komt voor welk vaccin vind je in het schema van de Rijksoverheid.
Daar staat ook of de GGD, de huisarts of de instellingsarts de prik geeft.

Tip(s):

Risicogroep

Is het lastig voor je om naar de locatie te gaan waar gevaccineerd wordt? Geef dit dan aan als je belt voor het maken van een afspraak. De GGD-medewerker denkt met jou mee over hoe je vervoerd kan worden.

Bedenk vooraf wat mogelijk is
Voordat je belt met de GGD is het handig om je opties alvast op een rij te zetten. Bijvoorbeeld:

 • Kan een naaste je brengen? Het is toegestaan om een begeleider mee te nemen.
 • Maak je gebruik van zorgvervoer van de gemeente bijvoorbeeld Regiotaxi? Of Valys? Dan kan je hiervan gebruik maken om naar de vaccinatielocatie te komen.
 • Maak tijdens de rit gebruik van een medisch mondkapje.
 • Misschien zijn er extra mogelijkheden in jouw gemeente. Kijk eens op de website van jouw gemeente.
 • Vraag een vrijwilliger. Bijvoorbeeld ANWB AutoMaatje. Deze vrijwilligers brengen je voor €0,30 per kilometer naar de vaccinatie-locatie.

Wat is een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje is een mondneusmasker van type II of IIR. Als je in een risicogroep valt is het advies om deze te gebruiken als je met zorgvervoer of taxi reist.  

Je kunt niet aan een mondkapje zien of het een gewoon mondkapje is of een medisch mondneusmasker is. Kijk daarom goed naar de verpakking. Daarop moet staan dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat op dat het type II of IIR is en is een CE-markering te zien.   

Deze medische mondneusmaskers kun je via internet kopen. Ze zijn ook te koop in sommige supermarkten of bij apotheken.

Het lukt mij niet om vervoer te regelen
Als uit het gesprek met de GGD blijkt dat het niet lukt om vervoer te regelen, bel dan 0800 - 1351.  Dit is het nummer van de Rijksoverheid voor vragen over corona. Er wordt gezocht naar een oplossing.

Ik kan niet vervoerd worden
Blijkt uit het gesprek met de GGD dat je echt alleen thuis geprikt kan worden? Neem dan contact op met je huisarts.

Tip(s):

Risicogroep

Sinds begin januari 2021 worden Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit vaccin is een middel dat je beschermt tegen het coronavirus. Vaccinatie is gratis. Je kiest zelf of je een prik laat zetten.

Je krijgt een uitnodiging

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom krijgen sommige groepen voorrang. Omdat jij in een risicogroep valt word jij eerder gevaccineerd dan gezonde mensen.

Je krijgt een uitnodiging van een arts of van de GGD wanneer je aan de beurt ben voor een prik. Je maakt dan meteen een afspraak voor twee prikken.

Planning

Het uitnodigen gebeurt volgens een planning. Het kan soms meerdere maanden duren voordat iedereen in een groep is geprikt.

De planning kan veranderen. Kijk voor de laatste informatie over de planning op de website van de Rijksoverheid: Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Voorlopige volgorde vaccinatie voor risicogroepen 

Hieronder zie je wanneer jij ongeveer aan de beurt bent. Ook zie je wie jou prikt en met welk vaccin je wordt geprikt.

Bewoners verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen:

 • Wanneer: vanaf 18 januari
 • Vaccin: BioNtech/Pfizer of Moderna
 • Door wie: de huisarts of instellingsarts

Bewoners van kleinschalige woonvormen:

 • Wanneer: vanaf 25 januari
 • Vaccin: BioNTech/Pfizer of Moderna
 • Door wie: de huisarts of op de huisartsenpost

Thuiswonenden vanaf 65 jaar die met of zonder hulp naar de GGD-priklocatie kunnen komen. Van oud naar jong, in fases van 5 jaar:

 • Wanneer: vanaf eind januari
 • Vaccin: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen (65 tot 74 jaar)
 • Door wie: op een GGD-priklocatie

Wil je weten waar je een GGD-priklocatie in de buurt kan vinden? Klik dan hier.

Thuiswonenden van 60 tot en met 64 jaar die naar de huisarts kunnen. Van oud naar jong, per regio:

 • Wanneer: vanaf half februari
 • Vaccin: AstraZeneca
 • Door wie: de huisarts

Mensen met psychische aandoeningen die in een instelling wonen:

 • Wanneer: vanaf eind februari
 • Vaccin: Moderna of AstraZeneca
 • Door wie: de instellingsarts

Thuiswonenden vanaf 65 jaar die niet naar een priklocatie of huisarts kunnen komen. Van oud naar jong, in fases van 5 jaar:

 • Wanneer: vanaf april
 • Vaccin: AstraZeneca
 • Door wie: de huisarts (thuis)

Mensen vanaf 18 jaar uit medisch hoog-risicogroepen

 • Wanneer: vanaf 15 februari
 • Vaccin: BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca
 • Door wie: in het ziekenhuis of door de huisarts

Mensen van 18 tot en met 59 jaar uit andere medische risicogroepen

 • Wanneer: vanaf mei
 • Vaccin: AstraZeneca
 • Door wie: de huisarts

Hoe weet ik of ik bij de medische hoog-risicogroep of bij de andere medische risicogroep hoor?

Je valt in de medische hoog-risicogroep als je:

 • De afgelopen vijf jaar een bepaalde vorm van bloedkanker hebt gekregen.
 • Ernstig nierfalen hebt (dialyse of pre-dialyse).
 • Een orgaan-stamcel-of beenmergtransplantatie hebt gehad.
 • Een ernstige aangeboren afweerstoornis hebt.
 • Neurologische aandoeningen hebt waardoor de ademhaling aangetast is (zoals bij de ziektes ALS- en Duchenne).
 • Zeer ernstig overgewicht hebt.
 • Het syndroom van Down hebt.

Je valt in de andere medische risicogroep als je:

 • Een ernstige hartziekte hebt.
 • Een ernstige longziekte hebt.
 • Diabetes (suikerziekte) hebt.
 • Andere nierproblemen hebt (dan ernstig nierfalen).
 • Afweerstoornissen hebt of medicijnen gebruikt die leiden tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties.

Bij twijfel: vraag het jouw arts
Krijg jij ieder jaar een uitnodiging voor een griepprik? Dan hoor jij bij deze laatste groep. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met je huisarts of specialist.

Tip(s):

Risicogroep

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt.

Er zijn verschillende vaccins goedgekeurd. Ook komen er steeds meer vaccins bij. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is.

Het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin zijn bijvoorbeeld bedoeld voor de meest kwetsbare mensen en hun zorgmedewerkers.

Heb je vragen of ben je bezorgd?

Maak jij je zorgen of het vaccin dat wordt aangeboden geschikt is voor jou? Dan kun je dit het beste bespreken met jouw arts of huisarts. Hij of zij kent jouw specifieke situatie en kan met je meedenken.

Het Steunpunt Coronazorgen is een website met informatie over wat je kan doen als je zorgen hebt.

Risicogroep

Ben je 65 jaar of ouder? En heb je een uitnodiging ontvangen voor een prik bij de GGD? Dan kan je in plaats van bellen ook digitaal een afspraak maken. 

Je hebt hiervoor jouw DigiD nodig.  

Meteen een online afspraak maken: Coronatest.nl - Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest

Of kijk voor meer informatie op deze pagina: Hoe maak ik een afspraak voor vaccinatie tegen corona? | Rijksoverheid.nl

 

Tip(s):

Risicogroep

Ben je gevaccineerd? Dan is de kans dat je daarna nog erg ziek wordt van het coronavirus heel klein.

Maar ook als je gevaccineerd bent, moet je je aan de maatregelen houden. Want het virus is er nog steeds en vaccinatie beschermt niet 100%. Ook weten we nog niet of je het virus kunt verspreiden als je gevaccineerd bent.

Voor mensen die gevaccineerd zijn en voor mensen die niet gevaccineerd zijn gelden dus dezelfde regels. Dat betekent:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Ga weg als het ergens druk is.
 • Draag een mondkapje in openbare ruimten. Ook als je op bezoek gaat in een verpleeghuis of andere zorginstelling.

Sommige mensen met een beperking of ziekte hoeven geen mondkapje te dragen. Voor meer informatie kijk bij de rubriek 'Mondkapje en andere bescherming'.

Ben je gevaccineerd en heb je klachten die passen bij corona?
Laat je dan testen. De kans dat je corona krijgt is erg klein. Maar je kan nog steeds besmet raken. En misschien ook anderen besmetten.

Tip(s):

Risicogroep

Het coronavaccin is een middel dat je beschermt tegen het coronavirus. De veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel wordt een vaccin niet toegelaten in Nederland.

De coronavaccins zijn in grote groepen mensen getest. Daarbij wordt óók gekeken of het vaccin veilig is voor mensen uit risicogroepen.

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn bekend. De kans op een ernstige of onbekende bijwerking is erg klein. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden de bijwerkingen nog in de gaten gehouden.

Vaccinatie is vrijwillig. Je kiest zelf of je een prik wil krijgen. Er zijn verschillende vaccins. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt.

Vraag aan je arts of het veilig is

In sommige gevallen is het verstandig om met jouw arts te overleggen. Om te vragen of het veilig is. Of om de voordelen en nadelen te bespreken. Dat is als je:

 • Eerder een allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.
 • Een slechte afweer hebt. Bijvoorbeeld door ziekte of het gebruik van medicijnen.
 • Bloedverdunners gebruikt. Of als je een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt.
 • Zwanger bent.
 • Ernstig ziek bent of hoge koorts hebt.

Wanneer je een afspraak maakt voor een prik stelt de GGD jou een aantal vragen. Ook dit is om te controleren of het veilig is om je te laten vaccineren.

Heb je vragen over het AstraZeneca-vaccin? Kijk voor antwoorden bij de vraag: ‘Ik ben of word geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Moet ik mij zorgen maken?’ via deze link: Vaccineren | Vilans.

Tip(s):

Krijg je binnen twee weken na je laatste vaccinatie van een dokter een medicijn? Vertel de dokter dan dat je een corona-prik hebt gehad. De dokter kan hier als het nodig is rekening mee houden.

Risicogroep

Ook na vaccinatie draagt jouw zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen. De regels blijven hetzelfde. Het maakt niet uit of jij of de zorgverlener een prik heeft gehad.

Ook houdt iedereen zich aan dezelfde basisregels. Bijvoorbeeld de 1.5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Voorlopig verandert er dus nog niks.

Waarom is dit nodig?

Je krijgt twee keer een prik. De tweede prik krijg je drie weken na de eerste prik. Na de tweede prik ben je heel goed beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein, maar niet nul. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Sommige dingen weten we nog niet

We weten nog niet hoe lang het vaccin werkt. En of je het virus aan iemand kunt geven nadat je een prik hebt gehad. Daarom blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Wanneer bekend is hoe goed de vaccins werken kunnen de regels weer aangepast worden.

Tip(s):

Risicogroep

Door hun medische achtergrond hebben bepaalde groepen mensen een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Deze medische risicogroepen krijgen voorrang bij de vaccinatie.

Er is een verschil gemaakt tussen medische HOOG-risicogroepen en andere medische risicogroepen.

Je valt in de medische hoog-risicogroep als je:

 • De afgelopen vijf jaar een bepaalde vorm van bloedkanker hebt gekregen.
 • Ernstig nierfalen hebt (dialyse of pre-dialyse).
 • Een orgaan-stamcel-of beenmergtransplantatie hebt gehad.
 • Een ernstige aangeboren afweerstoornis hebt.
 • Neurologische aandoeningen hebt waardoor de ademhaling aangetast is (zoals bij de ziektes ALS- en Duchenne).
 • Zeer ernstig overgewicht hebt.
 • Het syndroom van Down hebt.

Je wordt gevaccineerd in het ziekenhuis of door de huisarts. Je krijgt het vaccin BioNTech/PfizerModerna of AstraZeneca.

Je valt in de andere medische risicogroepen als je:

 • Een ernstige hartziekte hebt.
 • Een ernstige longziekte hebt.
 • Diabetes (suikerziekte) hebt.
 • Andere nierproblemen hebt (dan ernstig nierfalen).
 • Afweerstoornissen hebt of medicijnen gebruikt die leiden tot een minder goede  weerstand tegen luchtweginfecties.

Je wordt vanaf mei gevaccineerd door de huisarts. Je krijgt het vaccin AstraZeneca.

Bij twijfel: vraag het jouw arts
Krijg jij ieder jaar een uitnodiging voor een griepprik? Dan hoor jij bij deze groep. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met je huisarts of specialist.

 

Tip(s):

Op Rijksoverheid.nl staat de laatste informatie in een schema. Er is ook een handig hulpmiddel:

Risicogroep