Naar hoofdinhoud Naar footer

[Ont]Regel de Langdurige Zorg - Minder regeldruk, meer werkplezier

Zorgmedewerkers ervaren regeldruk in hun werk. Regeldruk is zelfs een reden om de zorg te verlaten. In het programma ‘[Ont]Regel de Langdurige Zorg’ werken we daarom, in opdracht van het ministerie van VWS en sociale partners, samen aan minder regeldruk, meer tijd voor zorg en meer werkplezier.

In de afgelopen jaren is met en voor het veld hard gewerkt aan een aanpak om als zorgorganisatie aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Zorgprofessionals in de ouderen- en gehandicaptenzorg besteden namelijk gemiddeld 30% van hun tijd aan administratieve taken. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. En je kunt nog een stap verdergaan dan ontregelen: regeldruk voorkomen. 

Je kunt op 3 manieren werken aan regeldruk: 

  1. Regeldruk verminderen met de online OntregelBlik. 
  2. Regeldruk voorkomen door de behoefte van de zorgprofessional centraal te zetten. 
  3. De dieperliggende oorzaken van regeldruk achterhalen. 

Regeldruk verminderen met de OntregelBlik 

De OntregelBlik helpt zorgorganisaties om regeldruk in kaart te brengen en te verminderen. Door praktische werkvormen, handvatten, tips en ervaringsverhalen te bieden, verdeeld over verschillende onderwerpen. Een zorgorganisatie kijkt welk onderwerp bij haar situatie past door eerst te bepalen wat de regeldruk veroorzaakt.

Marieke Meppelder, programmaleider Vilans: ‘Ik vind het fantastisch dat alle ontwikkelde en verzamelde kennis online beschikbaar is, en zorgorganisaties handvatten hebben om met regeldruk aan de slag te gaan.’ 

Aan de slag met de OntregelBlik 

Regeldruk voorkomen 

Meppelder: ‘Je kunt regeldruk verminderen en je kunt regeldruk voorkomen. Als je als organisatie met regeldruk aan de slag gaat, dan krijg je steeds meer inzicht in hoe processen lopen en hoe regeldruk ontstaat. Wil je voor een nog grondigere aanpak gaan? Dan kun je kijken hoe je regeldruk aan de voorkant kunt voorkomen. Dat betekent dat je de behoeften van zorgprofessionals als uitgangspunt neemt. De vraag wat een zorgprofessional nodig heeft om goede en veilige zorg te leveren, staat dan centraal.’ 

Wat dit precies betekent voor zorgorganisaties en beleidsmakers, komt in de huidige fase van het programma aan bod. 

Dieperliggende oorzaken regeldruk van regeldruk achterhalen 

Een regel of registratie schrappen is een goede start en geeft energie. Maar vaak ligt een dieperliggende oorzaak onder de ontstane registratie die regeldruk veroorzaakt. Dan bestaat het risico dat er snel weer een nieuwe regel bijkomt. 

Daarom is het belangrijk om de dieperliggende oorzaken van regeldruk in jouw organisatie te achterhalen. Vilans heeft deze de afgelopen jaren blootgelegd. Uit dat onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat registreren soms een (schijn)oplossing kan zijn voor een onderliggend gebrek aan vertrouwen in elkaar. Of de nut en noodzaak van regels worden verschillend ervaren.

Meppelder: ‘Uit de geleerde lessen van zorgorganisaties blijkt dat de merkbare effecten voortkomen uit hun aanpak van de dieperliggende oorzaken. Dat betekent dat je met het schrappen van formulieren er niet bent, zoals vaak gedacht wordt. Als er te weinig onderling vertrouwen is, dan kan er een behoefte aan controle zijn en daarmee meer registraties gevraagd worden. Je moet dus echt met de dieperliggende oorzaken aan de slag.’ 

Meer weten over het onderzoek ‘Regeldruk in de langdurige zorg; boosdoeners blootgelegd’? Ga naar de publicatie Regeldruk in de langdurige zorg - boosdoeners blootgelegd.

Downloads

Deel deze pagina via:

Onze contactpersonen bij dit project