Naar hoofdinhoud Naar footer

Infectiepreventieweek 2024

Datum/tijd

Maandag 27 mei 2024 00.00 uur tot en met vrijdag 31 mei 2024 00.00 uur

Van 27 tot en met 31 mei organiseren de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie de infectiepreventieweek waarin zij met deelnemende zorginstellingen aandacht vragen voor goede infectiepreventie. Bekijk hier de activiteiten voor de diverse sectoren.

Workshop 'Aan de slag met gedrag'

In deze workshop, georganiseerd door Vilans, onderzoeken we de moeilijkheden rond gedragsverandering in infectiepreventie, zoals het dragen van sieraden en nagellak, goed handschoenengebruik en nieuwe werkmethodes. Simone van Vugt zal concrete tools en tips delen om deze uitdagingen aan te pakken. Ben jij er ook bij?

Workshop ‘Gedragsverandering’

GGD Hollands Noorden en Vilans organiseren een workshop gedragsverandering. Heb jij verbeterpunten binnen jouw organisatie op het gebied van infectiepreventie waar je graag verandering in wilt brengen? Neem ze mee naar deze workshop!

Webinar ‘Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg’

Tijdens dit webinar gaan verschillende experts in op infectiepreventie in de gehandicaptensector. Eerst zal een casus van een uitbraak binnen een gehandicapten zorginstelling aan bod komen. Vervolgens worden verschillende lopende en afgeronde onderzoeken binnen de gehandicaptensector belicht die gericht zijn op infectiepreventie. Ten slotte wordt het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ van Vilans uitgelicht.

Training ‘Gedragsverandering’

In de week van de infectiepreventie organiseert het IP en AMR Zorgnetwerk Limburg, samen met Vilans, een training over gedragsverandering. Hygiënisch werken doe je namelijk niet alleen maar samen met je collega's. Deze bijeenkomst is speciaal voor iedereen die in de langdurige zorg werkt en die wilt weten hoe zij hun collega's kunnen motiveren en betrekken bij infectiepreventie.

  • Datum: Donderdag 30 mei 2024
  • Tijd: 12.30 uur-16.30 uur
  • Voor wie: verpleeghuiszorg + gehandicaptenzorg
  • Locatie: De Oolderhof, Broekstraat 35 in Herten-Roermond
  • Accreditatie wordt aangevraagd voor verpleegkundigen en deskundigen infectiepreventie
  • Aanmelden:  Meld je aan voor de training ‘Gedragsverandering’

Bijeenkomst ‘Infectiepreventie: méér dan handen wassen’

In de zorg is hygiënisch werken en het voorkomen van besmetting met ziekmakers enorm belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit op een goede manier en met het héle team betrokken doet? Meld je aan voor onze bijeenkomst Infectiepreventie: méér dan handen wassen. Je kunt kiezen of je in de ochtend of middag deelneemt.

Overige doorlopende activiteiten

Podcast 'De strijd tegen de scabiësmijt'

Speciaal voor de Infectiepreventieweek 2024 nemen de negen regionale IP en AMR zorgnetwerken weer een podcast op: ‘De strijd tegen de scabiësmijt’. Het onderwerp scabiës of schurftmijt en de aanpak hiervan staan centraal. Onder de bezielende leiding van Sander Kleikers schuiven aan tafel aan Elleke Leclercq, Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid van GGD Zuid-Limburg en Susanne Meuwissen, arts Verstandelijk Gehandicapten. Tevens zullen nog enkele deskundigen hun opwachting maken tijdens de uitzending. Deze podcast is geschikt voor zowel de verpleeghuiszorg & gehandicaptenzorg. 

Meer weten? Bekijk voor meer informatie deze pagina op de website van de infectiepreventieweek

Online spel 'De Zorgheld'

Ben jij een doortastende thuiszorgmedewerker? Ga dan mee op huisbezoek naar cliënt mevrouw Cath ten Bak, verzamel alle codes en wellicht wordt jij de held van de dag! Dit spel is geschikt voor mensen die werken in de thuiszorg. 

Meer weten? Bekijk voor meer informatie deze pagina op de website van de infectiepreventieweek

Memoryspel 'Hygiëne en Infectiepreventie'

Wil je mee weten over infectiepreventie en vind je het leuk om een spelletje te doen? Dan is het HIP memory spel echt iets voor jou. Je kunt het met je collega’s spelen, maar het is ook heel geschikt om met een cliënt te spelen. Hoe leuk is dat: en samen wat doen, en spelenderwijs kennis opdoen over hygiëne. Dit spel is geschikt voor mensen die werken in de gehandicaptenzorg. 

Meer weten? Bekijk voor meer informatie deze pagina op de website van de infectiepreventieweek

Interactieve video 'Infectiepreventie in de Langdurige Zorg'

In de interactieve video laten we situaties zien rondom infectiepreventie uit de dagelijkse praktijk in de langdurige zorg. Als jij werkt in deze setting, weet je dat infectiepreventie een belangrijke rol speelt in het voorkomen van (de verspreiding van) infecties.

In de video nemen we je mee in allerlei situaties, van de start van je werkdag tot het einde ervan. Je ziet bijvoorbeeld hoe je spullen goed schoonmaakt, hoe je handschoenen goed draagt en welke kleding handig is om te dragen. Maar ook kom je dilemma’s tegen. Weet jij wat je moet doen? Bij iedere situatie wordt een vraag gesteld. Test je kennis en leer meer over infectiepreventie! Deze video is geschikt voor zowel de verpleeghuiszorg & gehandicaptenzorg. 

Meer weten? Bekijk voor meer informatie deze pagina op de website van de infectiepreventieweek

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg?

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg? Het programma 'Samen werken aan infectiepreventie' helpt jou daar graag bij! Benieuwd naar waar wij jouw organisatie mee zouden kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend online koffiemomentje. We gaan dan graag met jou in gesprek. Mail daarvoor naar: infectiepreventie@vilans.nl. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je meer weten over schoon en hygiënisch werken in de gehandicaptensector?

Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ helpt jou daar graag bij! Want het voorkomen van ziektes en infecties begint bij scherp te zijn op schoon werk. Dit vraagt aandacht in het dagelijkse werk. Maar hoe doe je dit op een prikkelende manier die past bij de gehandicaptenzorg? Neem vrijblijvend contact op via hygieneghz@vilans.nl.

Locatie

Op locatie

Deel deze pagina via: