Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteuning dagstructuur nieuw in Kennisbank Digitale Zorg

Digitale technologie voor dagstructuur ondersteunt mensen bij de persoonlijke dagplanning door herinneringen te geven voor dagelijkse handelingen en afspraken. Deze vorm van digitale zorg is onlangs toegevoegd aan de nieuwe Kennisbank Digitale Zorg, hét centrale punt voor het delen en ophalen van kennis over digitale zorg.

Digitale ondersteuning van de dagstructuur ziet er vaak uit als een combinatie van beeldscherm en een sociale robot. Een mantelzorger programmeert meestal deze herinneringen en bij verschillende toepassingen is er een verbinding tussen de technologie en het zorgdossier. Zo komen zorgafspraken automatisch in de agenda. Herinneringen verschijnen dan in teksten en symbolen op het scherm, eventueel met een geluid of virtueel persoon om de aandacht te trekken. Het scherm kan als een fotolijst op een tafeltje of kast staan. Of de herinneringen gaan via een sociale robot die bijvoorbeeld herinneringen uitspreekt, complimenten kan geven of muziek af kan spelen.

Waardebepaling

In de digitale databank is voor iedereen zichtbaar wat voor technologie iets is, voor wie het is, wat de maatschappelijke kosten en baten zijn van de technologie en welke wetenschappelijke onderbouwing er is. Binnen de Kennisbank werken verschillende organisaties samen, waaronder Vilans, Alzheimer Nederland, ActiZ, ZN, WDTM, VitaValley, ZonMw, VWS, Hulpmiddelenwijzer.nl, Hogeschool Utrecht, HU Lectoraat Technologie voor Zorginnovaties en Meiland Training & Consult, met als doel om hun ervaringen te delen en te komen tot een eenheid in de methodiek in taal en onderzoek.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon