Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor het geven van persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 06-10-2014

Iedereen wil dat mensen met een chronische ziekte persoonsgerichte zorg krijgen. Zorg waarbij niet de ziekte, maar de mens centraal staat. Maar hoe realiseert u dit in de praktijk? Vilans ontwikkelde samen met zorgorganisaties en patiënten een model om persoonsgerichte zorg systematisch op te zetten: het ‘Huis van persoonsgerichte zorg’. Dit biedt eerstelijns zorgprofessionals concrete handvatten om de zorg aan chronisch zieken persoonsgericht aan te bieden.

In het whitepaper ‘Persoonsgerichte zorg’ presenteert Vilans dit model. Dit zijn 4 tips die zorgorganisaties helpen van persoonsgerichte zorg een succes te maken:

1. Besteed aandacht aan de juiste elementen

  • Persoonsgerichte zorg aanbieden door samen met de patiënt de agenda te bepalen, doelen en acties formuleren en een follow-up organiseren.
  • Goed geïnformeerde patiënten en mantelzorgers.
  • De coachende zorgverlener.
  • Een organisatie die persoonsgerichte zorg faciliteert en ondersteunt.
  • Een persoonsgerichte omgeving en zorginkoop.

2. Neem de tijd om het Huis van persoonsgerichte zorg te bouwen.

U kunt niet alles tegelijk. Probeer wel tijdens de bouw aan alle onderdelen van het huis in samenhang aandacht te besteden. Het huis kan helpen om de zwakke plekken boven tafel te krijgen. Ook helpt het om prioriteiten aan te geven.

3. Geef een training voor zorgverleners altijd samen met een patiënt.

Patiënten in de rol van co-trainer kunnen hun ervaringskennis inbrengen. Dit leidt vaak tot eye openers. Bij persoonsgerichte zorg is ervaringskennis even belangrijk als medische kennis. Als professionals weten we welke interventies er zijn. De patiënten weten wat het met hun leven doet.

4. Vraag aan de patiënt wat voor hem belangrijk is.

De patiënt kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een te hoge bloeddruk te accepteren en geen medicijnen hiervoor te willen gebruiken. Deze medicijnen maken hem duizelig en dan kan hij zijn hond niet meer uitlaten.

Meer weten?

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Stel je vraag aan