Naar hoofdinhoud Naar footer

Winnaars World JAIN Challenge 2022 bekend

Gepubliceerd op: 03-05-2022

De winnaars van de World JAIN Challenge 2022 zijn bekend. In de categorie 'Prototype' heeft DeepVibes gewonnen, in de categorie 'Product' is Genus Care de winnaar. Conny Helder, minister van Langdurige Zorg, zegt over de JAIN Challenge: ‘Alle productontwikkelaars die hebben meegedaan aan deze World JAIN Challenge zitten in de eredivisie met betrekking tot het produceren van producten voor mensen met dementie.’

De JAIN Challenge is een tweejaarlijkse wedstrijd voor ontwikkelde technische producten en diensten gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun verzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen.

DeepVibes

DeepVibes heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met dementie én hun mantelzorgers te verbeteren door een toepassing op basis van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen op basis van evidence-based reminiscentietherapie. De app stimuleert gesprekken, legt ze vast in de app en houdt zo deze herinneringen digitaal en eenvoudig beschikbaar. De opnames worden geanalyseerd met kunstmatige intelligentie-technologie en informeren over de cognitieve en taalkundige vaardigheden. Het beoordelingsteam hechtte veel waarde aan de inclusie van de doelgroep, de combinatie van een leuke activiteit om te doen en een monitoringfunctie, de aantrekkelijke look en feel en dat het gratis is. Ook werd de tool heel duidelijk gepresenteerd.

Genus Home Care

Genus Home Care helpt mensen met dementie om verbonden te blijven, houdt hun dagelijkse patronen en veranderingen in de omgeving in de gaten en waarschuwt bij een zorgwekkende gebeurtenis. Het toestel is een slimme fotolijst met sensoren en een bijbehorende app. De beoordelingscommissie vond het een innovatief apparaat en hechtte vooral veel waarde aan de combinatie van sociale verbinding en sensoring op afstand in een gebruiksvriendelijk en mooi uitziend apparaat. Het heeft 'verbazingwekkende eigenschappen', zoals een van de recensenten die met dementie leeft. Deze prijs kan helpen om meer mensen over de hele wereld te bereiken en een goed leven met dementie in de gemeenschap te bevorderen.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan