Nieuw onderzoek zorgtechnologie verlaagt drempel van invoering
Hoe verbeteren zorgtechnologieën zoals een Helpsoq, het 3D-hoeslaken of het exoskelet het werk in de praktijk? Hierover publiceren de zorgorganisaties van Anders Werken in de Zorg West-Brabant en Vilans deze week een aantal rapportages & factsheets. Mede dankzij deze publicaties wordt de drempel verlaagd voor andere zorgorganisaties om met de geteste technologieën aan de slag te gaan.
Anders Werken in de Zorg (AWIZ) heeft als doel om met minder tijd en inspanning, goede zorg en een fijne werkomgeving te blijven leveren. Het programma richt zich op het zelfredzamer maken van ouderen waar dat kan door inzet en implementatie van technologieën.
Regionaal Programmamanager West-Brabant Maud van Riel (AWIZ) zegt: ‘Om dit doel te behalen testen we open en transparant in verschillende regio’s verschillende zorgtechnologieën. Dat doen we aan de hand van het honingraatmodel. Dat betekent dat we rekening houden met hoe ver in het implementatieproces een bepaalde technologie bij een organisatie is. Of het testen in de intramurale setting plaatsvindt of in de thuiszorg en op welke schaal een innovatie wordt ingevoerd.’
Vergoeding technologie
Vilans-onderzoeker Henk Herman vult aan: ‘Je ziet dat door deze aanpak een mooie beweging op gang is gekomen. Steeds meer zorgorganisaties in verschillende regio’s melden zich aan bij AWIZ om ook samen te versnellen in de opschaling van arbeidsbesparende zorgtechnologie en het vergroten van zelfredzaamheid. Bovendien worden de resultaten van deze testen steeds beter ontsloten en vindbaarder gemaakt op plekken als Anderswerkenindezorg.nl, de Kennisbank Digitale Zorg en via het Kenniscentrum Digitale Zorg. Dit is niet alleen prettig voor zorgorganisaties die de drempel om met nieuwe technologie te werken willen verlagen. Ook voor de leveranciers van de hulpmiddelen is het nuttig. Het onderzoek van AWIZ en Vilans geeft zorgfinanciers inzicht in de (meer)waarde voor cliënten en medewerkers en de kosten en baten in tijd en euro’s.’
Het onderzoek van AWIZ en Vilans geeft inzicht in de kosten en baten in tijd en euro’s.
Kosten en baten
Uit de verschillende onderzoeken blijkt duidelijk wat de voordelen zijn van bepaalde technologieën maar zeker ook wat beter kan. Zo is het 3d hoeslaken heel goed in staat om doorligwonden te verminderen en kunnen mensen met het hoeslaken makkelijker zelf uit bed. Maar het wassen van deze lakens kan de kosten wel verhogen. En met de helpsoq kunnen steunkousen eenvoudiger aangetrokken worden, maar is het apparaat nog zwaar en moet het altijd in het stopcontact. Voor de afweging van al deze harde en zachte kosten en baten, bekijk hieronder de factsheets en onderzoeken:
Downloads