Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw onderzoek zorgtechnologie verlaagt drempel van invoering

Gepubliceerd op: 09-02-2024

Hoe verbeteren zorgtechnologieën zoals een exoskelet, heupairbag, VR-ervaringen of een aantrekhulp voor steunkousen het werk in de praktijk? Hierover publiceren de zorgorganisaties van Anders Werken in de Zorg West-Brabant en Vilans deze week een aantal rapportages & factsheets. Mede dankzij deze publicaties wordt de drempel verlaagd voor andere zorgorganisaties om met de geteste technologieën aan de slag te gaan.

Anders Werken in de Zorg (AWIZ) heeft als doel om met minder tijd en inspanning, goede zorg en een fijne werkomgeving te blijven leveren. Het programma richt zich op het zelfredzamer maken van ouderen waar dat kan door inzet en implementatie van technologieën. 

Regionaal Programmamanager West-Brabant Maud van Riel (AWIZ) zegt: ‘Om dit doel te behalen testen we open en transparant in verschillende regio’s verschillende zorgtechnologieën. Dat doen we aan de hand van het honingraatmodel. Dat betekent dat we rekening houden met hoe ver in het implementatieproces een bepaalde technologie bij een organisatie is. Of het testen in de intramurale setting plaatsvindt of in de thuiszorg en op welke schaal een innovatie wordt ingevoerd.’

Vergoeding technologie

Vilans-onderzoeker Henk Herman vult aan: ‘Je ziet dat door deze aanpak een mooie beweging op gang is gekomen. Steeds meer zorgorganisaties in verschillende regio’s melden zich aan bij AWIZ om ook samen te versnellen in de opschaling van arbeidsbesparende zorgtechnologie en het vergroten van zelfredzaamheid. Bovendien worden de resultaten van deze testen steeds beter ontsloten en vindbaarder gemaakt op plekken als Anderswerkenindezorg.nl, de Kennisbank Digitale Zorg en via het Kenniscentrum Digitale Zorg. Dit is niet alleen prettig voor zorgorganisaties die de drempel om met nieuwe technologie te werken willen verlagen. Ook voor de leveranciers van de hulpmiddelen is het nuttig. Het onderzoek van AWIZ en Vilans geeft zorgfinanciers inzicht in de (meer)waarde voor cliënten en medewerkers en de kosten en baten in tijd en euro’s.’

Bovendien worden de resultaten van deze testen steeds beter ontsloten en vindbaarder gemaakt op plekken als Anders Werken in de Zorg, de Kennisbank Digitale Zorg en via Digizo.nu.

Henk Herman Nap, onderzoeker Vilans

Kosten en baten

Uit de verschillende onderzoeken blijkt duidelijk wat de voordelen zijn van bepaalde technologieën maar zeker ook wat beter kan. Met de helpsoq kunnen steunkousen eenvoudiger aangetrokken worden, maar is het apparaat nog zwaar en moet het altijd in het stopcontact. Zorgt een exoskelet voor de ene medewerker voor vermindering van rugklachten, waar het voor de ander geen prettig hulpmiddel is om aan te hebben. Voor de afweging van kosten en baten in tijd en euro’s, bekijk hieronder de factsheets en onderzoeken van de heupairbag, het exoskelet, VR-ervaringen en steunkousen aantrekhulp:

Downloads

Deel deze pagina via: