Naar hoofdinhoud Naar footer

'Praten over waarden helpt je om koers te houden'

Gepubliceerd op: 07-02-2022

Netwerkontwikkeling gaat niet alleen over structuur, maar ook over cultuur. Vanuit waarden kun je namelijk mede de structuur bepalen. Dus moet je praten over gedeelde én botsende waarden. Het waardenspel van Vilans helpt daarbij. Het netwerk Jonge mensen met dementie Midden Brabant deelt hun ervaringen met het waardenspel: ‘Het geeft inzicht in wat ons drijft. En we hebben de waarden concreet gemaakt.’

Het netwerk Jonge mensen met dementie heeft ervaring opgedaan met het waardenspel voor integrale zorg van Vilans en gemerkt dat het graag wil blijven werken met waarden. De deelnemers hebben afgesproken dat het netwerk twee keer per jaar het werken met de gezamenlijke waarden evalueert vanuit de vraag: werken we volgens onze waarden? Waarden zijn dan een middel om mee te sturen. Hoe zijn ze tot dit besluit gekomen?

Persoonlijke waarden komen overeen met netwerkwaarden

Van botsende waarden is bij het netwerk eigenlijk helemaal geen sprake. De persoonlijke waarden van de netwerkleden komen sterk overeen met de waarden die zij leidend vinden voor het netwerk. Misschien verklaart dat wel het succes van het netwerk. De afgelopen vier jaar is er in ieder geval nog niemand uit het regioteam weggegaan, ondanks functiewisselingen en drukke andere werkzaamheden. 

Goede energie samen leidt tot mooie producten

‘Als het regioteam van het netwerk bij elkaar is, voelt het alsof het klopt. We hebben energie om zaken op te pakken en mooie producten met elkaar te maken. 

Structuur én cultuur belangrijk voor netwerkontwikkeling 

De regioteamleden hebben de afgelopen maanden met elkaar gesproken over hoe zij in 2022 de nieuwe activiteiten willen borgen. En welke netwerkstructuur daar het beste bij past. ‘Uit ervaring weten we dat het voor de netwerkontwikkeling belangrijk is om juist ook over de cultuurkant met elkaar te praten, niet alleen over de structuur. Het waardenspel voor integrale zorg van Vilans is hier een goed middel voor.’ 

‘De waarden zijn als vanzelf tijdens onze samenwerking ontstaan. Met het waardenspel hebben we de waarden concreet gemaakt.’ 

Aan de slag met de waardenkaart

Eerst hebben de regioteamleden de waardenkaart ingevuld vanuit hun persoonlijke waarden. Dit legden zij vast via een foto. Daarna vulden zij de waardenkaart in aan de hand van de vraag: welke waarden zijn volgens jou leidend in je organisatie? Ook dit legden zij vast met een foto. 

‘De uitkomst van het waardenspel was geen verrassing, maar versterkte juist.’

Netwerkwaarden pasten niet bij de bedachte netwerkstructuur

Vervolgens keken ze naar de netwerkwaarden. De waarden die nu leidend zijn, en de waarden die in de toekomst nodig zijn voor het netwerk. Dit leidde tot een interessant gesprek over waarden. Een van de conclusies was dat de netwerkwaarden ‘samen, gedeelde verantwoordelijkheid, efficiënt’ niet echt pasten bij de netwerkstructuur die ze voor 2022 hebben bepaald. 

Netwerkstructuur ontwikkelen vanuit waarden

Het regioteam van het netwerk gingen dieper in op de waarden en wat deze betekenen voor de netwerkstructuur in 2022. Zo keken ze bijvoorbeeld hoe zij de gezamenlijke waarde ‘efficiënt’ concreet kunnen maken. 

Het management ziet namelijk graag dat het netwerk efficiënt is en resultaat heeft. Om dit inzichtelijk te maken houdt bijvoorbeeld de talentmakelaar een dagboekje bij waarin zij schrijft wat het programma VergetenTalent oplevert voor de cliënt en mantelzorger. Ook wil het netwerk de resultaten op de website van zorgnetwerk Midden Brabant zetten. 

Zo blijkt: netwerkontwikkeling heeft een structuur- en een cultuurkant. En beiden zul je in samenhang aandacht moeten geven voor de netwerkontwikkeling. Waarden kunnen helpen om sturing te geven aan dit proces. 

Meer weten?

Downloads

Deel deze pagina via: