Naar hoofdinhoud Naar footer

Wegwijzer ‘Op weg met cliënten, familie en verwanten naar een passend beleid van de organisatie’

Cliënten, familie en verwanten betrekken bij beleidsontwikkeling en vernieuwingen in de zorg maakt dat de kans op succes toeneemt. Het gaat immers om de kwaliteit van hun leven. Door directe betrokkenheid van de doelgroep kunt u efficiënter en beter aansluiten bij hun wensen en behoeften.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Waarom deze wegwijzer?

De wegwijzer ‘Op weg met cliënten, familie en verwanten’ is ontwikkeld omdat effectieve cliëntenparticipatie in de praktijk toch niet zo makkelijk blijkt. Zo spreken cliënten en beleidsmakers bijvoorbeeld niet altijd dezelfde taal. Deze wegwijzer helpt u op weg cliënten, familie en verwanten effectief te betrekken, en daarmee meer tevredenheid onder hen te realiseren en ook meer tevreden zorgverleners.

Hoe gebruikt u deze wegwijzer?

Deze wegwijzer is bedoeld voor bestuurders, beleidsmakers en teamleiders van zorginstellingen. De wegwijzer heeft als doel u te inspireren bij het effectief betrekken van cliënten, familie en verwanten bij beleidsvorming in uw organisatie. Dit door gebruik te maken van acht principes en geleerde lessen uit de praktijk.

Hoe is deze wegwijzer tot stand gekomen?

Wij haalden bij organisaties kennis op over hoe organisaties cliëntenparticipatie hebben georganiseerd. We gingen in gesprek met onder andere met de ANWB, banken, een zorgverzekeraar en GGZ-organisaties. De geleerde lessen deelden we met inspiratiesessies. Tot slot hebben we in het najaar van 2016 een vragenlijst uitgezet over cliëntenparticipatie onder organisaties uit de VVT, gehandicaptensector en de eerstelijnszorg.

De visie van cliënten, familieleden en zorgverleners

Na de principes vindt u nog extra informatie onder ‘tips, ideeën en dilemma’s uit de praktijk’. Dit zijn resultaten van een verkenning die is uitgevoerd bij drie zorgorganisaties in de ouderenzorg. Het hoofdstuk geeft antwoord op hoe cliënten, familieleden en zorgverleners tegen cliëntenparticipatie aankijken en is als extra inspiratie bedoeld.

Praktijkvoorbeelden

Bekijk hoe anderen werken aan cliëntbetrokkenheid.

Cliëntenparticipatie Schakelring

Bij Schakelring is iedereen in de organisatie gelijk. Zorgmedewerkers, bewoners, hulp in de huishouding, bestuur, vrijwilligers, familie: iedereen mag alles inzien en hebben allen inspraak. Hierdoor ontstaan er ook veel nieuwe initiatieven. Op zoek naar inspiratie? Bekijk het filmpje van de Schakelring.

Ervaringen cliëntenparticipatie Cosis

Bij Cosis werken ze met het ‘inspraakhuis’. Dit huis heeft verschillende thema’s die elk worden voorzien van een kleur om aan te geven hoe het gaat. Thema’s zoals veiligheid, voeding, sfeer en bejegening. Cliënten geven zelf aan hoe het gaat met dit thema, dit wordt vervolgens op allerlei manieren besproken. Bekijk het filmpje van Cosis.

Aan de slag met de wegwijzer

Laat u op weg helpen door de wegwijzer om cliënten, familie en verwanten effectief te betrekken bij beleidsontwikkeling en vernieuwingen in de zorg, en daarmee meer tevredenheid onder hen en zorgverleners te realiseren.

Publicatiedatum

01-04-2019

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Auteur

Sandra Suijkerbuijk, Stephan Hermsen, Aviva Nethe