Om de zorg voor een cliënt met elkaar af te stemmen en te continueren is het belangrijk dat gegevens tussen de betrokken zorgprofessionals uitgewisseld kunnen worden. Tussen zorgprofessionals binnen een zorgorganisatie, binnen de sector waar ze werken, maar ook bij de digitale overdracht, eOverdracht, tussen zorgprofessionals bv. tussen het ziekenhuis en de wijkverpleging. Door uitwisseling van de gegevens zal iedere bij de client betrokken zorgprofessional in de zorgketen op het juiste moment over de juiste en nodige gegevens beschikken. Hiervoor is het nodig om uitwisseling van gegevens technisch mogelijk te maken, te zorgen dat systemen met elkaar kunnen ‘praten’.
Ook is het belangrijk dat betrokkenen de gegevens die van belang zijn voor de zorg van de cliënt begrijpen zoals bedoeld. Hierover zijn afspraken nodig.
- Afspraken over welke gegevens uitgewisseld moeten worden.
- Afspraken over hoe de gegevens vast te leggen in het ECD zodat betrokkenen begrijpen wat er bedoeld wordt. Dat noemen we ‘eenheid van taal’.
Er zijn op dit moment meerdere programma’s en pilots die hier mee bezig zijn.
De gegevens die in het ECD zijn vastgelegd geven inzicht in de gezondheidssituatie van de cliënt, in de afgesproken zorg en hoe de uitvoering daarvan verloopt. Van de data in de ECD’s kan geleerd worden. De data kunnen inzicht geven in de omvang en de aard van de zorg. In welke zorg wordt gegeven en hoe die al of niet bijdraagt aan de doelen van de zorg voor de cliënt.