Marit van der Meulen
Tekstschrijver

Marit
van der Meulen

Tekstschrijver

'Wat ik het allermooiste aan tekst vind? Dat het mensen in beweging brengt!'


Het is mijn passie om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen, daar als tekstschrijver een schakel voor te zijn. Het samenbrengen van onderzoek en uitvoering in de langdurende zorg vind ik een mooie uitdaging. De ene wereld kan niet zonder de ander, maar ze spreken allebei een eigen taal. Ik draag graag bij aan het gebruik van de juiste woorden. Wanneer woorden raken, kunnen ze de sleutel tot verandering zijn. 

Ik ben oorspronkelijk geschoold als maatschappelijk werker en ben mijn carrière in de zorg gestart. Daarna heb ik een journalistieke opleiding gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Als freelance tekstschrijver, communicatiemedewerker en journalist heb ik voor veel organisaties met een maatschappelijke doelstelling gewerkt. Voor Vilans werkte ik bij RegioPlus als online redacteur. RegioPlus is het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn. 

Wapenfeiten 

  • Werkt niet alleen als tekstschrijver, maar ook als schrijfcoach en redacteur. 
  • Getraind om te denken als een journalist (handig bij persberichten).
  • Verzorgde de redactie van het artikel 12 technologische ontwikkelingen in de zorg. Het best gelezen artikel van vilans.nl in 2018 en 2019. 

Artikelen van Marit

18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorgPublicatie
18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorg
19 januari 2021

Door arbeidsmarkttekorten wordt het voor zorgorganisaties steeds lastiger om hun medische zorg te waarborgen. Toch bestaan er creatieve oplossingen om om te gaan met het krappe aanbod van specialisten ouderengeneeskundigen en artsen.

Mensen met een verstandelijke beperking gebaat bij huiselijke omgevingInterview
Mensen met een verstandelijke beperking gebaat bij huiselijke omgeving
19 januari 2021

Bij mensen met een verstandelijke beperking leidt een meer huiselijke omgeving tot minder lethargie, fysieke agressie en hyperactiviteit. Het is een van de voorzichtige conclusies uit het literatuuronderzoek naar de invloed van de fysieke omgeving op deze groep.

6 inzichten voor opstellen van maatschappelijke businesscasePublicatie
6 inzichten voor opstellen van maatschappelijke businesscase
18 december 2020

Hoe zorgt u voor structurele financiering en opschaling van eHealth-toepassingen voor thuiswonende cliënten? Het opstellen van een maatschappelijke businesscase kan een goede methode zijn. Lees er meer over.

Mijn Vilans Protocollen - Altijd een actuele vaardigheidstoets beschikbaarNieuws
Mijn Vilans Protocollen - Altijd een actuele vaardigheidstoets beschikbaar
09 december 2020

Wat verandert er precies met het nieuwe Mijn Vilans Protocollen? Onder andere dat u als observator de toets straks ook online kunt invullen via uw laptop, telefoon of tablet. En u beschikt altijd over de meest actuele versie. Nu moeten de vaardigheidstoetsen vaak nog geprint worden.

Drieluik aanpak registratielasten. Deel 3: Regeldruk aanpakken in 6 stappenInterview
Drieluik aanpak registratielasten. Deel 3: Regeldruk aanpakken in 6 stappen
08 december 2020

Het terugdringen van registratielasten kan best een ingewikkelde opgave zijn. Want hoe breng je goed in kaart wie wat doet in het proces en waarom? Zorgorganisatie Nieuw Unicum ging daarom aan de slag met een stapsgewijze aanpak om registratielasten rond incidentmeldingen terug te dringen. En met resultaat! In alweer het laatste interview uit dit drieluik leest u hoe zij dit deden.

Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepastNieuws
Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepast
19 november 2020

Omdat er een tekort dreigt aan ademhalingsbeschermingsmaskers bij toenemend gebruik, heeft het RIVM de richtlijnen voor persoonlijke beschermende middelen aangepast.

Drieluik aanpak registratielasten. Deel 2: VragenlijstenInterview
Drieluik aanpak registratielasten. Deel 2: Vragenlijsten
14 november 2020

Om een goed beeld van hun cliënten te krijgen, maakt Syndion gebruik van verschillende cliëntprofielen met bijbehorende vragenlijsten. Dat zorgde alleen voor veel regeldruk. Medewerker cyclisch werken Linda van Duuren vertelt in dit tweede interview van het drieluik over hun aanpak om de regeldruk te verminderen: ‘Belangrijk om eerst het probleem goed uit te diepen.’

Onderzoek - Herkennen van jonge mantelzorger vereist extra trainingNieuws
Onderzoek - Herkennen van jonge mantelzorger vereist extra training
09 november 2020

In veel Europese landen zijn organisaties zich onvoldoende bewust van het bestaan van jonge mantelzorgers. Ook zijn jonge mantelzorgers te weinig zichtbaar. En dat terwijl het herkennen van deze groep essentieel is om goede ondersteuning te kunnen bieden. Dit is een van de conclusies uit een onderzoek met 66 experts en jonge mantelzorgers uit 10 Europese landen.

Rick Brink: ‘Coronacrisis laat zien dat ervaringskennis onmisbaar is’Interview
Rick Brink: ‘Coronacrisis laat zien dat ervaringskennis onmisbaar is’
03 november 2020

Gebruik maken van ervaringskennis en ervaringsdeskundigen inzetten: we kunnen daar gewoon niet meer omheen. Ondanks de goede bedoelingen, is het nog steeds geen absolute welsprekendheid. Hoe kan dat en wat is er nog nodig? Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman en Vilans-ervaringsdeskundige Mireille de Beer gingen hierover met elkaar in gesprek.

Marjolein Herps: ‘Inzet van erkende interventies draagt bij aan efficiënte zorg’Interview
Marjolein Herps: ‘Inzet van erkende interventies draagt bij aan efficiënte zorg’
02 november 2020

Op 7 oktober tekende het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies het convenant Erkenning van Interventies 2020-2025. Een van de speerpunten is het stimuleren van het gebruik van erkende interventies. Dit zodat organisaties - ook in de langdurige zorg - een aantoonbare efficiëntieslag maken.

Drieluik aanpak registratielasten. Deel 1: De RegistratiereisInterview
Drieluik aanpak registratielasten. Deel 1: De Registratiereis
30 oktober 2020

Hoe kunt u regeldruk verminderen en welke stappen zijn daarvoor nodig? Dat onderzoeken we in de drieluik ‘Aanpak registratielasten’. In dit eerste interview deelt zorgorganisatie Cedrah hoe zij hun proces beter hebben ingericht en wat hun aanbevelingen zijn.

De 3 voornaamste voordelen van het nieuwe 'Mijn Vilans Protocollen'Nieuws
De 3 voornaamste voordelen van het nieuwe 'Mijn Vilans Protocollen'
26 oktober 2020

De online omgeving van de Vilans KICK-protocollen wordt vernieuwd. Deze wordt mobielvriendelijker, overzichtelijker en is gekoppeld aan een eigen account waar u straks uw veelgebruikte werkinstructies in kunt opslaan. 

Online co-creatie lukt bij serious game POSTHCARDInterview
Online co-creatie lukt bij serious game POSTHCARD
06 oktober 2020

Met POSTHCARD ontwikkelen we een serious game om mantelzorgers en professionals te ondersteunen in de thuiszorg aan mensen met dementie. Voor het eerst online door de coronacrisis.

Heeft úw organisatie zicht op jonge mantelzorgers?Interview
Heeft úw organisatie zicht op jonge mantelzorgers?
05 oktober 2020

‘Jonge mantelzorgers zijn nog onvoldoende in beeld terwijl ze juist in deze tijd extra ondersteuning nodig hebben,’ zegt Vilans-adviseur Yvonne de Jong. ‘Uit een landelijke peiling blijkt dat driekwart grote emotionele belasting ervaart.'

Zorgbestuurder Will Linssen over het grote geheim achter WonenPlusInterview
Zorgbestuurder Will Linssen over het grote geheim achter WonenPlus
22 september 2020

Zorgorganisatie WonenPlus biedt wonen op maat aan mensen met een verstandelijke beperking. Hun geheim? Zorgbestuurder Will Linssen: ‘De kunst is om niet te vervallen in structuur als oplossing voor angst voor incidenten.’

Interventie CAIS: Ondersteunde communicatie bevorderen bij een beperkingNieuws
Interventie CAIS: Ondersteunde communicatie bevorderen bij een beperking
16 september 2020

CAIS is ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben met het eigen maken van vroege communicatieve gedragingen. De methode helpt deze kinderen in het duidelijk maken wat zij willen hebben of doen. De interventie is onlangs officieel erkend.

Model BRAVO! wijst aan wat belangrijk is in begeleidingInterview
Model BRAVO! wijst aan wat belangrijk is in begeleiding
04 juni 2020

In de gehandicaptenzorg is er een wildgroei aan begeleidingsmethodieken. Talant vroeg aan betrokkenen wat nu echt belangrijk is in de begeleiding. Resultaat: het basisbegeleidingsmodel BRAVO!

9 inzichten uit de eerste besmettingsgolf voor goede thuiszorgInterview
9 inzichten uit de eerste besmettingsgolf voor goede thuiszorg
28 mei 2020

Het kan zijn dat er een tweede golf van COVID-19-besmettingen komt. Manager Elly Montée van thuiszorgorganisatie Thebe deelt daarom opgedane inzichten uit de eerste golf. Want als thuiszorgorganisatie is het evengoed slim om toch goed voorbereid te zijn. Juist nu de situatie wat rustiger wordt.  

7 tips voor het organiseren van goede thuiszorg tijdens coronaTips
7 tips voor het organiseren van goede thuiszorg tijdens corona
12 mei 2020

Hoe kunt u de thuiszorg op zo'n manier inrichten dat besmetting met en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen? In dit artikel delen we 7 tips die u daarbij kunnen helpen.

‘Ervaringsdeskundigen kijken net even anders’Interview
‘Ervaringsdeskundigen kijken net even anders’
12 mei 2020

Steeds vaker wordt er samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Toch is er nog weinig kennis beschikbaar over hoe je dat het beste vormgeeft. Vilans-adviseur Inge Redeker: ‘Het is vooral een kwestie van doen om dan samen te ontdekken wat wel werkt en niet en welke rol bij een ervaringsdeskundige past. Maar dat proces van ontdekken, moet je wel goed faciliteren.'

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Marit

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia Baardman
Saskia
Baardman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

s.baardman@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Josien van Dijkhuizen
Josien
van Dijkhuizen

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

j.vandijkhuizen@vilans.nl

Bekijk profiel

Isha Govaarts
Isha
Govaarts

Senior marketing- en communicatieadviseur Senior marketing- en communicatieadviseur

i.govaarts@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

Wouter van den Elsen
Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

w.vandenelsen@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel