Marit van der Meulen
Tekstschrijver

Marit
van der Meulen

Tekstschrijver

'Wat ik het allermooiste aan tekst vind? Dat het mensen in beweging brengt!'


Het is mijn passie om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen, daar als tekstschrijver een schakel voor te zijn. Het samenbrengen van onderzoek en uitvoering in de langdurende zorg vind ik een mooie uitdaging. De ene wereld kan niet zonder de ander, maar ze spreken allebei een eigen taal. Ik draag graag bij aan het gebruik van de juiste woorden. Wanneer woorden raken, kunnen ze de sleutel tot verandering zijn. 

Ik ben oorspronkelijk geschoold als maatschappelijk werker en ben mijn carrière in de zorg gestart. Daarna heb ik een journalistieke opleiding gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Als freelance tekstschrijver, communicatiemedewerker en journalist heb ik voor veel organisaties met een maatschappelijke doelstelling gewerkt. Voor Vilans werkte ik bij RegioPlus als online redacteur. RegioPlus is het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn. 

Wapenfeiten 

  • Werkt niet alleen als tekstschrijver, maar ook als schrijfcoach en redacteur. 
  • Getraind om te denken als een journalist (handig bij persberichten).
  • Verzorgde de redactie van het artikel 12 technologische ontwikkelingen in de zorg. Het best gelezen artikel van vilans.nl in 2018 en 2019. 

Artikelen van Marit

Dit levert het op om een interventie officieel te laten erkennenInterview
Dit levert het op om een interventie officieel te laten erkennen
08 april 2021

Onlangs is de interventie ‘Sterker dan de kick’ opnieuw erkend. Hij staat nu vijf jaar in de Databank Interventies. Wat heeft dat allemaal opgebracht?

Dit levert inzetten op inclusie en diversiteit opInterview
Dit levert inzetten op inclusie en diversiteit op
06 april 2021

Aandacht voor inclusie en diversiteit onder zorgmedewerkers is nodig om goed aan te sluiten op behoeftes van collega’s en cliënten met verschillende achtergronden. Welke voordelen levert dit op?

Hoe ga je om met verslavende middelen in de gehandicaptenzorg?Nieuws
Hoe ga je om met verslavende middelen in de gehandicaptenzorg?
06 april 2021

Professionals in de gehandicaptenzorg weten vaak niet wat ze moeten doen bij het gebruik van verslavende middelen door hun cliënten. De leidraad ‘LVB en middelengebruik’ bestaat uit veertig producten die professionals daarbij helpen.

‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’Nieuws
‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’
23 maart 2021

De gewone wereld mogelijk maken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Deze visie maakt Stichting BONT tot een aantrekkelijke werkgever. Vooral bij studenten en young professionals.

'Equipe Mont Ventoux' erkend als interventieNieuws
'Equipe Mont Ventoux' erkend als interventie
23 maart 2021

Jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen krijgen meer zelfvertrouwen als zij deelnemen aan Equipe Mont Ventoux. Deze interventie is onlangs erkend door de Erkenningscommissie ‘Langdurende gehandicaptenzorg’ van Vilans vanwege de theoretische goede onderbouwing.

Voordelen van Deeltijdverblijf in de gehandicaptenzorgInterview
Voordelen van Deeltijdverblijf in de gehandicaptenzorg
22 maart 2021

Deeltijdverblijf is een mogelijkheid om de overgang van kinderen met een ernstige beperking van thuis naar een instelling geleidelijker te laten verlopen. Hoe pakt Prinsenstichting dat aan?

Longread - Met Europese kennis werken aan zorgrobot GuardianNieuws
Longread - Met Europese kennis werken aan zorgrobot Guardian
17 maart 2021

Er komt veel kijken bij de ontwikkeling van een zorgrobot. Daarom werken we in het project Guardian met nationale en internationale experts. Dit om onder andere gebruik te maken van optimale deskundigheid op het gebied van kunstmatige intelligentie, gebruiksvriendelijkheid en verantwoorde innovatie. Maak kennis met de kennis achter Guardian.

Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten: wat moet beter?Interview
Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten: wat moet beter?
11 februari 2021

Er bestaat krapte in het aanbod van artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG's). Voor zorgorganisaties wordt het daardoor steeds lastiger om medische zorg te borgen. Wat kan er beter in de toekomst? Twee beleidsadviseurs van VWS gingen daarover in gesprek met zorgorganisatie Buro Lima.

Vilans Talks: reflectie op 10 jaar ontregelenNieuws
Vilans Talks: reflectie op 10 jaar ontregelen
04 februari 2021

Al sinds 2011 proberen we slim om te gaan met regeldruk. De cliënt centraal houden en het aantal regels en registratielasten laag, was en is het belangrijkste doel. Tien jaar na de eerste acties op dit gebied kijken we terug: lukt het?

Interventie dementiezorg 'Partner in Balans’ officieel erkendNieuws
Interventie dementiezorg 'Partner in Balans’ officieel erkend
20 januari 2021

Een meerderheid van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste. Veel naasten voelen zich belast en één op de zes zelfs overbelast. De interventie ‘Partner in Balans’ doet hier wat aan en is onlangs erkend met ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’ door de erkenningscommissie ‘Langdurende ouderenzorg’ van Vilans.

18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorgPublicatie
18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorg
19 januari 2021

Door arbeidsmarkttekorten wordt het voor zorgorganisaties steeds lastiger om hun medische zorg te waarborgen. Toch bestaan er creatieve oplossingen om om te gaan met het krappe aanbod van specialisten ouderengeneeskundigen en artsen.

Huiselijke omgeving kan moeilijk verstaanbaar gedrag verminderenInterview
Huiselijke omgeving kan moeilijk verstaanbaar gedrag verminderen
19 januari 2021

Bij mensen met een verstandelijke beperking leidt een meer huiselijke omgeving tot minder lethargie, fysieke agressie en hyperactiviteit. Het is een van de voorzichtige conclusies uit het literatuuronderzoek naar de invloed van de fysieke omgeving op deze groep.

6 inzichten voor opstellen van maatschappelijke businesscasePublicatie
6 inzichten voor opstellen van maatschappelijke businesscase
18 december 2020

Hoe zorgt u voor structurele financiering en opschaling van eHealth-toepassingen voor thuiswonende cliënten? Het opstellen van een maatschappelijke businesscase kan een goede methode zijn. Lees er meer over.

Mijn Vilans Protocollen - Altijd een actuele vaardigheidstoets beschikbaarNieuws
Mijn Vilans Protocollen - Altijd een actuele vaardigheidstoets beschikbaar
09 december 2020

Wat verandert er precies met het nieuwe Mijn Vilans Protocollen? Onder andere dat u als observator de toets straks ook online kunt invullen via uw laptop, telefoon of tablet. En u beschikt altijd over de meest actuele versie. Nu moeten de vaardigheidstoetsen vaak nog geprint worden.

Drieluik aanpak registratielasten. Deel 3: Regeldruk aanpakken in 6 stappenInterview
Drieluik aanpak registratielasten. Deel 3: Regeldruk aanpakken in 6 stappen
08 december 2020

Het terugdringen van registratielasten kan best een ingewikkelde opgave zijn. Want hoe breng je goed in kaart wie wat doet in het proces en waarom? Zorgorganisatie Nieuw Unicum ging daarom aan de slag met een stapsgewijze aanpak om registratielasten rond incidentmeldingen terug te dringen. En met resultaat! In alweer het laatste interview uit dit drieluik leest u hoe zij dit deden.

‘Werkplekleren moet ook tijdens coronacrisis door kunnen gaan’Interview
‘Werkplekleren moet ook tijdens coronacrisis door kunnen gaan’
24 november 2020

Als er ergens nieuwe medewerkers welkom zijn, dan is het wel in verpleeg- en ziekenhuizen. Toch hebben juist die zorgmedewerkers door de coronacrisis minder tijd voor stagiair(e)s of begeleiding van studenten in werkplekleren. ‘Zonde,’ zegt Vilans-adviseur Karlijn Kwint. ‘Zeker omdat werkplekleren studenten helpt om sneller in te stromen in een baan in de zorg.’

Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepastNieuws
Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepast
19 november 2020

Omdat er een tekort dreigt aan ademhalingsbeschermingsmaskers bij toenemend gebruik, heeft het RIVM de richtlijnen voor persoonlijke beschermende middelen aangepast.

Drieluik aanpak registratielasten. Deel 2: VragenlijstenInterview
Drieluik aanpak registratielasten. Deel 2: Vragenlijsten
14 november 2020

Om een goed beeld van hun cliënten te krijgen, maakt Syndion gebruik van verschillende cliëntprofielen met bijbehorende vragenlijsten. Dat zorgde alleen voor veel regeldruk. Medewerker cyclisch werken Linda van Duuren vertelt in dit tweede interview van het drieluik over hun aanpak om de regeldruk te verminderen: ‘Belangrijk om eerst het probleem goed uit te diepen.’

Onderzoek - Herkennen van jonge mantelzorger vereist extra trainingNieuws
Onderzoek - Herkennen van jonge mantelzorger vereist extra training
09 november 2020

In veel Europese landen zijn organisaties zich onvoldoende bewust van het bestaan van jonge mantelzorgers. Ook zijn jonge mantelzorgers te weinig zichtbaar. En dat terwijl het herkennen van deze groep essentieel is om goede ondersteuning te kunnen bieden. Dit is een van de conclusies uit een onderzoek met 66 experts en jonge mantelzorgers uit 10 Europese landen.

Rick Brink: ‘Coronacrisis laat zien dat ervaringskennis onmisbaar is’Interview
Rick Brink: ‘Coronacrisis laat zien dat ervaringskennis onmisbaar is’
03 november 2020

Gebruik maken van ervaringskennis en ervaringsdeskundigen inzetten: we kunnen daar gewoon niet meer omheen. Ondanks de goede bedoelingen, is het nog steeds geen absolute welsprekendheid. Hoe kan dat en wat is er nog nodig? Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman en Vilans-ervaringsdeskundige Mireille de Beer gingen hierover met elkaar in gesprek.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Marit

Wouter van den Elsen
Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

w.vandenelsen@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia Baardman
Saskia
Baardman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

s.baardman@vilans.nl

Bekijk profiel

Marco Barten
Marco Barten

Senior medewerker communicatie Senior medewerker communicatie

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Hester Moerman
Hester
Moerman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

h.moerman@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel