Marit van der Meulen
Tekstschrijver

Marit
van der Meulen

Tekstschrijver

'Wat ik het allermooiste aan tekst vind? Dat het mensen in beweging brengt!'


Het is mijn passie om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen, daar als tekstschrijver een schakel voor te zijn. Het samenbrengen van onderzoek en uitvoering in de langdurende zorg vind ik een mooie uitdaging. De ene wereld kan niet zonder de ander, maar ze spreken allebei een eigen taal. Ik draag graag bij aan het gebruik van de juiste woorden. Wanneer woorden raken, kunnen ze de sleutel tot verandering zijn. 

Ik ben oorspronkelijk geschoold als maatschappelijk werker en ben mijn carrière in de zorg gestart. Daarna heb ik een journalistieke opleiding gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Als freelance tekstschrijver, communicatiemedewerker en journalist heb ik voor veel organisaties met een maatschappelijke doelstelling gewerkt. Voor Vilans werkte ik bij RegioPlus als online redacteur. RegioPlus is het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn. 

Wapenfeiten 

  • Werkt niet alleen als tekstschrijver, maar ook als schrijfcoach en redacteur. 
  • Getraind om te denken als een journalist (handig bij persberichten).
  • Verzorgde de redactie van het artikel 12 technologische ontwikkelingen in de zorg. Het best gelezen artikel van vilans.nl in 2018 en 2019. 

Artikelen van Marit

‘Deze manier van werken willen we borgen in alles wat we doen’Interview
‘Deze manier van werken willen we borgen in alles wat we doen’
14 juli 2021

Gehandicaptenzorgorganisatie Dichterbij verbeterde samen met cliënten, naasten en medewerkers het intakeproces. Dat leverde veel mooie ideeën op. Van welkomstfeest tot dromen-app. ‘In dit proces is waarderend onderzoeken de basis geweest’, vertelt projectleider Miranda van Haren. ‘Deze manier van werken willen we borgen in alles wat we doen als organisatie.’

Studenten sneller praktijkervaring op laten doen in ziekenhuizenNieuws
Studenten sneller praktijkervaring op laten doen in ziekenhuizen
03 juli 2021

Studenten die in hun tweede opleidingsjaar al kennismaken met de ziekenhuispraktijk. Dat is het doel van de praktijkroute van ROC Nijmegen die de opleiding Verpleegkunde samen vormgeeft met het Maasziekenhuis. De praktijk maakt daarmee een veel groter deel van de opleidingstijd uit dan bij reguliere opleidingen.

Wat we internationaal leren van 1,5 jaar COVID-19Publicatie
Wat we internationaal leren van 1,5 jaar COVID-19
29 juni 2021

Het afgelopen jaar heeft Vilans maatregelen, die zijn genomen door overheden van acht landen op de voet gevolgd. Met als doel om beter om te gaan met het coronavirus en de gevolgen ervan, vooral voor cliënten, zorgverleners en mantelzorgers in de langdurige zorg. Nu we ons in - tijdelijk? - rustiger vaarwater bevinden is het tijd voor reflectie. Welke lessen kunnen we leren van de landen om ons heen?

Praktijkroutes Nova College spelen in op veranderende samenlevingNieuws
Praktijkroutes Nova College spelen in op veranderende samenleving
22 juni 2021

Studenten van het Nova College krijgen een sollicitatiegesprek als ze zich willen opgeven voor een praktijkroute. Samen met de betreffende zorginstelling kijkt het Nova College wie wordt toegelaten. Vinden studenten de praktijkroute te lastig? Dan kunnen ze altijd terug naar het gebruikelijke onderwijsprogramma.

Ontmoetingscentra effectief bij mensen met dementie en hun mantelzorgersInterview
Ontmoetingscentra effectief bij mensen met dementie en hun mantelzorgers
14 juni 2021

Tijdig begeleiding en ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers, zodat zij kwaliteit van leven blijven ervaren. Dat is het doel van de interventie Ontmoetingscentra. De interventie is onlangs hererkend met ‘sterke aanwijzingen voor effectiviteit’ door de landelijke erkenningscommissie ‘Langdurende ouderenzorg' van Vilans.

Leren op meerdere zorg- en welzijnslocaties bij ROC Friese PoortNieuws
Leren op meerdere zorg- en welzijnslocaties bij ROC Friese Poort
31 mei 2021

ROC Friese Poort ontwikkelt een praktijkroute ‘Leren op Locatie’ waarin het leren in de praktijk een groter aandeel heeft dan normaal. Daarbij zorgt de praktijkroute ervoor dat studenten niet te veel gevormd worden door één instelling. Zo mogen studenten wisselen van locatie en maximaal een jaar op één locatie stage lopen. 

‘Kennis op maat helpt Adviesraden Sociaal Domein in hun rol’Interview
‘Kennis op maat helpt Adviesraden Sociaal Domein in hun rol’
22 mei 2021

Door de decentralisatie hebben adviesraden binnen de gemeentes een veel breder takenpakket gekregen. Hun behoefte aan toepasbare kennis is daardoor gegroeid. Vilans-adviseur Inge Redeker: ‘Je kunt je proactieve rol steviger innemen als je kunt laten zien hoe andere gemeentes succesvol een vraagstuk hebben aangepakt.’

Inge Borghuis: ‘Hiermee heb je als beroepsgroep meer invloed op beleid’Interview
Inge Borghuis: ‘Hiermee heb je als beroepsgroep meer invloed op beleid’
08 mei 2021

Zo’n 80 tot 85% van de wijkverpleegkundigen gebruikt Omaha System. Data uit dit classificatiesysteem kunnen daardoor gebruikt worden voor inzicht en verbetering van de zorg. ‘Wijkverpleegkundigen krijgen hierdoor meer invloed op beleid’, zegt de voorzitter van Omaha System Support Inge Borghuis. ‘Dat is hard nodig, want hun invloed is nog te gering.’

Zorgstudenten beter voorbereiden met wijkleercentraNieuws
Zorgstudenten beter voorbereiden met wijkleercentra
29 april 2021

Zorginstellingen en opleidingen willen graag samen opleiden. Het Graafschap College biedt daarom praktijkroutes aan om zo goed in te spelen op de benodigde zorgmedewerker van de toekomst. Twee praktijkroutes maken daarbij gebruik van wijkleercentra die zich vaak op de locatie van een zorginstelling bevinden.

Dit levert het op om een interventie officieel te laten erkennenInterview
Dit levert het op om een interventie officieel te laten erkennen
08 april 2021

Onlangs is de interventie ‘Sterker dan de kick’ opnieuw erkend. Hij staat nu vijf jaar in de Databank Interventies. Wat heeft dat allemaal opgebracht?

Dit levert inzetten op inclusie en diversiteit opInterview
Dit levert inzetten op inclusie en diversiteit op
06 april 2021

Aandacht voor inclusie en diversiteit onder zorgmedewerkers is nodig om goed aan te sluiten op behoeftes van collega’s en cliënten met verschillende achtergronden. Welke voordelen levert dit op?

Hoe ga je om met verslavende middelen in de gehandicaptenzorg?Nieuws
Hoe ga je om met verslavende middelen in de gehandicaptenzorg?
06 april 2021

Professionals in de gehandicaptenzorg weten vaak niet wat ze moeten doen bij het gebruik van verslavende middelen door hun cliënten. De leidraad ‘LVB en middelengebruik’ bestaat uit veertig producten die professionals daarbij helpen.

‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’Nieuws
‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’
23 maart 2021

De gewone wereld mogelijk maken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Deze visie maakt Stichting BONT tot een aantrekkelijke werkgever. Vooral bij studenten en young professionals.

'Equipe Mont Ventoux' erkend als interventieNieuws
'Equipe Mont Ventoux' erkend als interventie
23 maart 2021

Jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen krijgen meer zelfvertrouwen als zij deelnemen aan Equipe Mont Ventoux. Deze interventie is onlangs erkend door de Erkenningscommissie ‘Langdurende gehandicaptenzorg’ van Vilans vanwege de theoretische goede onderbouwing.

Voordelen van Deeltijdverblijf in de gehandicaptenzorgInterview
Voordelen van Deeltijdverblijf in de gehandicaptenzorg
22 maart 2021

Deeltijdverblijf is een mogelijkheid om de overgang van kinderen met een ernstige beperking van thuis naar een instelling geleidelijker te laten verlopen. Hoe pakt Prinsenstichting dat aan?

Longread - Met Europese kennis werken aan zorgrobot GuardianNieuws
Longread - Met Europese kennis werken aan zorgrobot Guardian
17 maart 2021

Er komt veel kijken bij de ontwikkeling van een zorgrobot. Daarom werken we in het project Guardian met nationale en internationale experts. Dit om onder andere gebruik te maken van optimale deskundigheid op het gebied van kunstmatige intelligentie, gebruiksvriendelijkheid en verantwoorde innovatie. Maak kennis met de kennis achter Guardian.

Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten: wat moet beter?Interview
Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten: wat moet beter?
11 februari 2021

Er bestaat krapte in het aanbod van artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG's). Voor zorgorganisaties wordt het daardoor steeds lastiger om medische zorg te borgen. Wat kan er beter in de toekomst? Twee beleidsadviseurs van VWS gingen daarover in gesprek met zorgorganisatie Buro Lima.

Vilans Talks: reflectie op 10 jaar ontregelenNieuws
Vilans Talks: reflectie op 10 jaar ontregelen
04 februari 2021

Al sinds 2011 proberen we slim om te gaan met regeldruk. De cliënt centraal houden en het aantal regels en registratielasten laag, was en is het belangrijkste doel. Tien jaar na de eerste acties op dit gebied kijken we terug: lukt het?

Interventie dementiezorg 'Partner in Balans’ officieel erkendNieuws
Interventie dementiezorg 'Partner in Balans’ officieel erkend
20 januari 2021

Een meerderheid van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste. Veel naasten voelen zich belast en één op de zes zelfs overbelast. De interventie ‘Partner in Balans’ doet hier wat aan en is onlangs erkend met ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’ door de erkenningscommissie ‘Langdurende ouderenzorg’ van Vilans.

18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorgPublicatie
18 oplossingen voor tekort artsen en specialisten in langdurende zorg
19 januari 2021

Door arbeidsmarkttekorten wordt het voor zorgorganisaties steeds lastiger om hun medische zorg te waarborgen. Toch bestaan er creatieve oplossingen om om te gaan met het krappe aanbod van specialisten ouderengeneeskundigen en artsen.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Marit

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Wouter van den Elsen
Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

w.vandenelsen@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel


Senior medewerker communicatie Senior medewerker communicatie

m.barten@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

Hester Moerman
Hester
Moerman

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

h.moerman@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel