Datagedreven zorg, de langdurende zorg ondersteund door data en AI

Datagedreven zorg lijkt soms een ver-van-mijn-bed-show, maar in werkelijkheid zijn data- en AI-toepassingen nu al onderdeel van de dagelijkse zorgpraktijk. Denk aan slimme camera’s, sociale robots en beslissingsondersteunende software. Soms helpen data en AI te begrijpen wat er is gebeurd, soms voorspellen ze wat er kán gebeuren. Maar hoe kunnen we data en AI op een zinvolle en verantwoorde manier inzetten in de langdurige zorg?

Als Vilans verzamelen en verspreiden we kennis over de ontwikkeling en inzet van data- en AI-toepassingen in de langdurige zorg. We richten ons daarbij op het primaire zorgproces en hebben nadrukkelijk aandacht voor kansen én uitdagingen. Op deze pagina vindt u meer informatie over dit thema en hopen wij u te inspireren over de rol van data en AI binnen uw eigen werkveld.

Bekijk ook onze infographic over dit thema

Samen werken aan zinvolle én verantwoorde datagedreven zorg

In het najaar van 2021 organiseren we een werkplaats over datagedreven zorg. In drie bijeenkomsten hoort u over de laatste ontwikkelingen op het gebied van data en AI in de langdurige zorg, wisselt u ervaringen uit met andere organisaties, en gaat u aan de slag met vraagstukken over de zinvolle en verantwoorde ontwikkeling en toepassing van data en AI. Denk aan: ‘Wat vraagt data-beschikbaarheid van individuele zorgorganisaties?’, ’Welke organisatie-overstijgende samenwerking is er nodig?’ en ‘Hoe kan men waarborgen dat we (semi-)autonome technologieën de baas blijven?’. Tussen de bijeenkomsten door gaat u zelf aan de slag ter voorbereiding op de volgende keer.

De drie bijeenkomsten zijn op: 

 • 16 september van 14.00-16.00 uur
  Thema: Automatisering: grenzen en wensen
  Hoe zorgen we voor een balans tussen automatisering en mensgedreven zorg? En hoe kan AI-technologie júist bijdragen aan waardevol menselijk contact?
 • 14 oktober van 14.00-16.00 uur
  Thema: Technologie de baas
  Hoe zorgen we voor menselijke controle, en waarborgen we dat technologie hooguit een hulpmiddel is? Wat is hierbij de rol van de gebruiker?
 • 18 november van 14.00-16.00 uur
  Thema: Zorgen voor data
  Zonder goede data geen betrouwbare data- en AI-toepassingen. Wat vraagt dit van individuele (zorg)organisaties en organisatie-overstijgende samenwerking?

Bij welke van de drie bijeenkomsten kunt u aanwezig zijn? Idealiter bent u bij álle drie de bijeenkomsten aanwezig. U kunt ook samen met een collega deelnemen.

De werkplaatsen vinden fysiek plaats in Utrecht. Wegens beperkt aantal plekken i.v.m. coronamaatregelen kunnen we niet garanderen dat u na aanmelding definitief kunt deelnemen. Wij zullen contact met u opnemen na aanmelding.

Aanmelden

Lees meer over datagedreven zorg

Over de rol van data en AI binnen de langdurige zorg hebben we de afgelopen jaren al een serie verdiepende artikelen en publicaties gedeeld.

Voorbeelden uit de praktijk: 

Trends, kansen en uitdagingen:

Meer informatie? Neem contact op met:

DirkSenior onderzoeker
Dirk
Lukkien
Senior onderzoeker d.lukkien@vilans.nl 06 12 41 65 13
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl