Data en datagedreven technologieën staan steeds vaker aan de basis van beslissingen en handelingen in de langdurige zorg. Via een reeks artikelen delen wij voorbeelden uit de praktijk en bieden wij inzicht in kansen én uitdagingen op dit gebied. Heeft u zelf voorbeelden? Laat het ons weten!

Wereldwijd omarmen veel overheden, zorgorganisaties en commerciële partijen het zinvolle gebruik van 'data' als een van de belangrijkste elementen bij het realiseren van verbeteringen van de gezondheidszorg. Steeds meer gebeurtenissen, objecten, processen en mensen worden via data zichtbaar, kenbaar en deelbaar worden gemaakt. Data kan helpen te begrijpen wat er is gebeurd maar ook worden gebruikt voor voorspellingen en helpen bijsturen wanneer nodig. Digitalisering, data en kunstmatige intelligentie bieden dan ook mogelijkheden om de kwaliteit van zorg te verbeteren en om tegemoet te komen aan de toenemende zorgvraag door te compenseren voor personeelstekorten en ontoereikende expertise. 

Wat is de stand van zaken?

Hoe krijgen deze ontwikkelingen vorm binnen de langdurende zorg in Nederland? Wat is de beoogde impact van verschillende toepassingen en hoe wordt het inzet ervan ervaren door gebruikers? En hoe zorgen techneuten en gebruikers ervoor dat deze voorbeelden verantwoord wordt vormgegeven en toegepast? Terwijl de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, bieden wij via een reeks artikelen inzicht en inspiratie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. 

We horen het graag als u zelf voorbeelden hebt en geïnteresseerd bent om uw ideeën en ervaringen ten aanzien van dit onderwerp uit te wisselen. Zie ook onze oproep voor het delen van voorbeelden van AI in de langdurige zorg.

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

DirkSenior onderzoeker
Dirk
Lukkien
Senior onderzoeker d.lukkien@vilans.nl 06 12 41 65 13
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl