Spoed in de ouderenketen
Gepubliceerd op: 01-01-2019
Laatst bijgewerkt op: 01-05-2025
Voorkomen dat ouderen in spoedsituaties terecht komen of onnodig worden verplaatst, zoals naar de huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Dat kan door betere samenwerking en afstemming tussen organisaties en professionals die bij een oudere betrokken zijn. Daarbij staat de beweging naar preventie en proactief werken centraal. Vilans ontwikkelde hiervoor in 2019 het model Spoed in de ouderenketen, met een invulmodel. Deze publicatie heeft Vilans in 2025 geactualiseerd.
Model 'Spoed in de ouderenketen'
Het model beschrijft 9 verschillende stappen die ouderen zetten als zij in een spoedsituatie terecht komen. Elke stap is voorzien van succesfactoren hoe onnodige verplaatsingen kunnen worden voorkomen, zodat professionals inzicht krijgen in hoe zij kunnen omgaan met problemen bij spoedsituaties met ouderen. Deze succesfactoren zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews met professionals.
Invulmodel 'Spoed in de ouderenketen'
De publicatie bevat ook een invulmodel, een hulpmiddel bij het model om in de eigen regio of gemeente, proactief en preventief, invulling te geven aan spoedsituaties in de ouderenzorg. Je kunt hiermee initiatieven en voorbeelden in de regio inventariseren op het gebied van spoed in de ouderenketen en dit gebruiken om te vernieuwen en meer samen te werken met netwerkpartners.
Meer over 'Spoed in de ouderenketen'
Artikel: Nederland stevent af op zorginfarct (NOS, maart 2024)