Naar hoofdinhoud Naar footer

Wet zorg en dwang 2023 - 2025

Gepubliceerd op: 11-04-2024

Vilans helpt zorgorganisaties om de Wet zorg en dwang op de juiste manier toe te passen. Doel is onvrijwillige zorg zoveel mogelijk te voorkomen, maar wanneer toch nodig deze zorgvuldig toe te passen.

In dat kader organiseren we in samenwerking met zorgorganisaties in 2024 maximaal 30 inspiratiedagen op locatie. Daarnaast versterken we met kennis, praktijkvoorbeelden en de campagne ‘een deur kan op veel manieren open’ de beweging naar ‘open deuren’.

Nieuwsbrief Wet zorg en dwang

Laat je inspireren en ontvang periodiek het laatste nieuws, praktische tools, inzichtrijke blogs, inspirerende praktijkvoorbeelden en nuttige kennisproducten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief Wzd

Wat is de Wet zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang geldt sinds 1 januari 2020 en is er om vrijheidsbeperking tegen te gaan. Hierbij is het motto: ‘Nee, tenzij’, wat betekent dat zorgprofessionals onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking zoveel mogelijk moeten voorkomen. De wet geldt voor instellingen, zorg thuis, kleinschalige woonvormen en dagbesteding.

YouTube video thumbnail

Er wordt uitgegaan van een getrapt zorgmodel: als het niet lukt om een vrijwillig alternatief te vinden voor onvrijwillige zorg, wordt steeds meer deskundigheid ingeschakeld om mee te denken. Deze wet beschermt cliënten tegen onvrijwillige zorg met een stappenplan dat waarborgt dat alle mogelijkheden voor vrijwillige zorg in beeld komen.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang

Inspiratiedagen Wet zorg en dwang

Met kennis en praktijkvoorbeelden helpen we zorgaanbieders, professionals en niet-beroepskrachten zoals familie en verwanten. De nadruk ligt op de praktijk van het thema zorg en dwang.  Wij organiseren bijvoorbeeld inspiratiesessie op locatie, om zorgprofessionals op een laagdrempelige en creatieve manier mee te nemen in het toepassen van de wet. Lees meer over de inspiratiedagen Wzd.

Campagne open de deuren

Daarnaast is het doel om de beweging naar ‘open deuren’ te versterken. Hiervoor starten we de campagne een deur kan op veel manieren open, waarin we in verschillende vormen en op diverse manieren laten zien hoe je als organisatie de deur zou kunnen openen.

Downloads

Downloads

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Deel deze pagina via:

Onze contactpersonen bij dit project