Naar hoofdinhoud Naar footer

Infectiepreventieweek 2024 bijna van start. Doe je mee?

Aandacht voor goede infectiepreventie is belangrijk. Daarom organiseren de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie van 27 tot 31 mei de 5e editie van de Infectiepreventieweek. Neem jij ook deel?

Infectiepreventie redt levens

Infectiepreventie kan levens redden. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken. Ook in de gehandicaptenzorg is hygiënisch werken van belang. Iedere dag lopen zo’n 130.000 bewoners in Europese verpleeghuizen een zorginfectie op. Dit kan voorkomen worden door goede infectiepreventie.

Wat is de Infectiepreventieweek? 

Ieder jaar werken de regionale zorgnetwerken samen met het organiseren van een landelijke campagneweek, de Infectiepreventieweek. Tijdens deze week organiseren ze diverse kosteloze activiteiten om met het thema aan de slag te gaan. Zo is dit jaar het onderwerp ‘gedragsverandering’ erg belangrijk. Er worden voor zowel de verpleeghuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg diverse activiteiten georganiseerd. 

Vilans doet mee

  • Op dinsdag 28 mei onderzoeken we tijdens de workshop ‘Aan de slag met gedrag’ de moeilijkheden rond gedragsverandering in infectiepreventie. Zoals het dragen van sieraden en nagellak, goed handschoenengebruik en nieuwe werkmethodes. Simone van Vugt deelt concrete tools en tips om deze uitdagingen aan te pakken. 
  • Woensdag 29 mei sluit Marieke Goris aan bij de workshop ‘Gedragsverandering’. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op hoe je collega's het beste kunt betrekken en motiveren bij het verbeteren van infectiepreventie in de organisatie. Marieke licht verschillende praktische tools uit om mee aan de slag te gaan.
  • Donderdag 30 mei licht Lotte Smit het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ toe tijdens het webinar ‘Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg’. Ben je benieuwd naar wat het programma voor jouw organisatie kan betekenen? Sluit dan zeker aan! Ook zal er tijdens dit webinar een casus van een uitbraak binnen een gehandicaptenzorginstelling aan bod komen. En worden er verschillende onderzoeken binnen de gehandicaptenzorg uitgelicht die gericht zijn op infectiepreventie.
  • Donderdag 30 mei organiseert IP en AMR Zorgnetwerk Limburg, samen met Vilans, een training over gedragsverandering. Onder andere Lenieke Velis, adviseur strategie en samenwerken bij Vilans en het Speels Collectief verzorgen deze training. Deze bijeenkomst is speciaal voor iedereen die in de langdurige zorg werkt en die wil weten hoe zij hun collega's kunnen motiveren en betrekken bij infectiepreventie.

Ben je benieuwd naar alle activiteiten? Kijk op Infectiepreventieweek 2024. Voor meer informatie over de infectiepreventieweek, kijk op www.infectiepreventieweek.nl

Kom 17 juni ook naar de ‘Inspiratiebijeenkomst: Samen thuis in infectiepreventie’ (verpleegzorg)

Werk je in de verpleegzorg? Neem dan ook deel aan de inspiratiebijeenkomst op 17 juni. Tijdens deze dag staat de samenwerking tussen zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers en zzp’ers centraal. Er worden verschillende workshops georganiseerd rondom informele zorg, duurzaamheid, goed handschoen gebruik en nog veel meer. Ben jij er ook bij? Meld je aan via deze pagina.

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg?

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg? Het programma 'Samen werken aan infectiepreventie' helpt jou daar graag bij! Benieuwd naar waar wij jouw organisatie mee zouden kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend online koffiemomentje. We gaan dan graag met jou in gesprek. Mail daarvoor naar: infectiepreventie@vilans.nl. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je meer weten over schoon en hygiënisch werken in de gehandicaptensector?

Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ helpt jou daar graag bij! Want het voorkomen van ziektes en infecties begint bij scherp te zijn op schoon werk. Dit vraagt aandacht in het dagelijkse werk. Maar hoe doe je dit op een prikkelende manier die past bij de gehandicaptenzorg? Neem vrijblijvend contact op via hygieneghz@vilans.nl.

Deel deze pagina via: