Naar hoofdinhoud Naar footer

Manifest om buurtinitiatieven voor langdurige zorg te redden vindt brede support

Er is veel energie in de samenleving om zorgzame gemeenschappen in te richten. Alleen zit het systeem de initiatieven regelmatig in de weg. Vilans-bestuurder Mirella Minkman is één van de 64 ondertekenaars van een manifest dat ministers Helder, Van Gennip en De Jonge oproept om de rode loper uit te rollen voor zorgzame gemeenschappen en waar nodig regels aan te passen. Marcel Canoy, hoogleraar aan de VU en Vilans collega, is initiatiefnemer.

In het manifest roepen 64 prominenten uit de wereld van bestuur de ministers voor zorg, sociale zaken en huisvesting op om lokale woonzorg initiatieven te steunen. ‘Want zelfs initiatieven die zich al jaren hebben bewezen in zowel financiële als materiële zin, worden niet structureel gefinancierd of kunnen niet opschalen. Het is frustrerend voor burgers en bestuurders die hier hun hart en ziel in stoppen en is schadelijk voor de hulpvragers die niet duurzaam geholpen kunnen worden, aldus Marcel Canoy’

Canoy nam het initiatief omdat het nu tijd is om door te pakken. Er kan veel, maar dan moeten de goede initiatieven wel support krijgen ook als ze (onbedoelde) systeembarrieres ervaren. Daarbij gaat het niet alleen om de zorg maar ook om wonen en sociale zekerheid. De vele steun voor het manifest laat zien dat de oproep breed herkend wordt. Vilans, in samenwerking met Nederland Zorgt voor Elkaar bracht al vele burgerinitiatieven en barrières in beeld. Frans van Zoest, expert innovatie zegt hierover: “Deze beweging is echt veelbelovend als we kijken naar de huidige opgaven in de zorg. We volgen deze beweging al jaren. Maar dan is verbinding tussen informele en formele zorg wel cruciaal, evenals een systeem dat helpt en niet frustreert.”

Lees meer over het manifest 

Meer informatie

Op Vilans vindt u meer informatie over nieuwe en verschillende woonvormen.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon