Naar hoofdinhoud Naar footer

Online zelftest brengt digitypes in kaart

Vandaag lanceren Vilans en coalitie Digivaardig in de zorg de zelftest ‘Welk digitype ben jij?’. Met de test krijgen organisaties inzicht in de digitale vaardigheden van hun zorgpersoneel. Zijn medewerkers eerder analoge idealisten óf juist digitale enthousiastelingen? Of toch een digitype daar ergens tussenin? De resultaten zorgen ervoor dat organisaties de implementatie van zorgtechnologie beter afstemmen op de kennis en de behoefte van het personeel.

Bart van Mierlo, Vilans-adviseur en projectleider Digivaardig in de zorg: ‘Uit onderzoek blijkt dat digitale vaardigheden van zorgprofessionals onderling enorm verschillen. Iemand die ervan overtuigd is dat de zorg koud wordt door technologie moet heel anders gefaciliteerd worden dan iemand die het leuk vindt met nieuwe technologie te experimenteren. Toch zien we vaak een one-size-fits-all-aanpak van zorgaanbieders, met als gevolg dat applicaties en zorgtechnologie niet optimaal gebruikt worden. Met oplossingen op maat kan de implementatie van nieuwe zorgtechnologie dus veel slimmer. Deze zelftest gaat organisaties daarbij helpen.’

Suzanne Verheijden, innovatieadviseur en verbonden aan coalitie Digivaardig in de zorg: ‘De coalitie Digivaardig in de zorg zet zich al jaren in voor het verbeteren van digitale vaardigheden. We zijn blij dat we nu samen met Vilans de zelftest ‘Welk digitype ben jij?’ lanceren. Het biedt zorgorganisaties een vertrekpunt om zorgprofessionals goed te faciliteren, breder dan alleen de vaardigheden.’

Vrij inzicht in data

De zelftest ‘Welk digitype ben jij?’ is vrij toegankelijk voor zorgprofessionals. Zij krijgen direct te zien wat voor digitype zij zijn, en krijgen al hun antwoorden per mail toegestuurd. Organisaties die de test op maat voor hun organisatie in willen zetten betalen een vergoeding. Zij kunnen de vragenlijst toespitsen op hun organisatie en krijgen een rapportage op maat.  

Handvatten door verder onderzoek

Vilans gebruikt de data die zorgorganisaties genereren met de zelftest om verder onderzoek te doen naar digitale vaardigheden in de zorg. Het doel van dit project is om zorgorganisaties in de toekomst nog meer handvatten te kunnen bieden voor het op maat faciliteren van zorgprofessionals. Alle data worden automatisch volledig geanonimiseerd. De resultaten van verder onderzoek worden gepubliceerd op de kanalen van Vilans en coalitie Digivaardig in de zorg.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen