Laatste update: 6 april
Geen bezoek meer in verpleeghuizen
Vanaf 20 maart is er geen bezoek meer toegestaan aan verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bewoners die stervende zijn. De maatregel zal onmiddellijk weer worden verruimd als dat noodzakelijk is.
ActiZ
In een bericht van ActiZ stelt de brancheorganisatie dat de landelijke adviezen en richtlijnen voor besmetting met het coronavirus niet altijd goed toepasbaar zijn bij doelgroepen zoals mensen met dementie. Wees in overleg met de GGD in geval van verdenking of besmetting extra alert om de bijzonderheden van de casus en situatie duidelijk te schetsen:
- Cliënt wel/niet in staat tot volgen van instructie en dragen van beschermingsmateriaal.
- Ongeschikte huisvesting, al dan niet gedeeld sanitair.
- Gedragsproblemen die ontstaan bij afwijkingen van structuur en ritme of bij beperkingen in bewegingsvrijheid.
- Cliënten met ernstige agressie of gedragsproblemen waarvoor fysieke beheersing nodig is.
Isolatie in verpleeghuizen
Ook voor verpleeghuizen is het advies om samen met de GGD lokaal te zoeken naar de meest passende oplossing voor ‘isolatie’. Hieronder een aantal tips om dit vorm te geven:
- Isoleer patiënten in een eenpersoonskamer met eigen sanitair, verplaats de patiënt indien nodig.
- Indien er geen eenpersoonskamer met sanitair beschikbaar is: inventariseer hoe deze situatie kan worden gecreëerd of ga op zoek naar een ‘second best’ situatie.
Meer tips bij isolatie
- Bekijk de laatste updates van Verenso, de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde.
- Er is geen ‘one size fits all’ qua ‘isolatie’. Mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de lokale situatie voor wat betreft bouw, inrichting en de betreffende patiënt en bewoners van de locatie.
- Maak gebruik van de kennis en ervaring binnen uw instelling met betrekking tot andere uitbraken als norovirus, influenza en MRSA/BRMO.
- Bekijk nu al welke (alternatieve) mogelijkheden er zijn voor ‘isolatie’.
- Denk alvast na over mogelijkheden voor cohorteren (zoals beschreven in de WIP-richtlijn Norovirus).
- Betrek nu al een deskundige infectiepreventie. Zie Vhig.nl.
Beschermende persoonlijke middelen
Wanneer iemand geïsoleerd is, gebruik een schort, masker, beschermende bril en handschoenen.
- Schort: Gebruik een schort met lange mouw met PE-coating. Bij schaarste kan gebruik worden gemaakt van een halterschort met PE-coating tenzij er sprake is van hoog-risicohandelingen (handelingen in de mond/keelgebied, waaronder tanden poetsen).
- Masker: Gebruik een FFP1-masker. Uitzondering hierop zijn handelingen waarbij het bekend is dat veel aerosolen kunnen onstaan zoals bijv. bronchoscopie, intubatie en handelingen die hoesten induceren. Hiervoor wordt een FFP2-masker geadviseerd. Bij afname testmateriaal volstaat FFP1.
- Spatbril: Deze kunnen bij tekorten gewassen/gedesinfecteerd worden. Dus niet weggooien! De bril moet goed afsluiten dus een gewone bril volstaat niet. Desinfecteer de bril na gebruik met alcohol 70%.
- Plaats van omkleden: Buiten de 'isolatie' kamer (of afdeling/unit in geval van cohort). Uittrekken op de kamer buiten een cirkel van 2 meter.
Reiniging en desinfectie
Reinig en desinfecteer dagelijks de 'isolatie'kamer met nadruk op handcontactpunten. In geval van een cohort waarbij zieken en niet-zieken op één unit of afdeling verblijven: reinig minimaal dagelijks; reinig en desinfecteer (alcohol 70%) de handcontactpunten zolang dit haalbaar is.
Alternatieve opties op organisatieniveau
Probeer op organisatieniveau ook na te denken over alternatieve opties die geschikt zijn. Neem deze op in het continuïteitsplan. Denk aan:
- Leegstaande locaties en/of dagbestedingslocaties gebruiken.
- In overleg met de GGD, gebruik maken van de afgelegen ligging van sommige terreinen waardoor er wellicht wel opties voor naar buiten gaan zijn.
Bekijk meer informatie over corona in de ouderenzorg
Gehandicaptenzorg
Voor de situatie in de gehandicaptenzorg houdt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een liveblog bij.
Thuiszorg
Bekijk hier de belangrijkste informatie over de situatie in thuiszorg. Kijk ook op Zorg voor Beter.
Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus