Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie en logistiek in de zorg

Gepubliceerd op: 24-06-2024

De meeste zorgtechnologieën in de ouderenzorg richten zich op het primaire zorgproces, op de momenten waar een zorgprofessional direct zorg en ondersteuning biedt. Tijdens ons onderzoek hebben we ervaren dat er nog een wereld te winnen is met de inzet van technologieën die ondersteunende processen beter en makkelijker maken. En daarbij hebben we het nu eens niet over administratie, maar over alle logistieke handelingen die zorgmedewerkers moeten verrichten om uiteindelijk de beste zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan cliënten.

Een aantal uitdagingen die we tegenkwamen in verpleeghuizen:

  • de grote afstanden die medewerkers moeten afleggen naar voorraadkasten, medicijnkluizen, printers, enzovoorts;
  • het lang moeten zoeken naar de juiste hulpmiddelen;
  • het op grote schaal weg moeten gooien van medische hulpmiddelen door fouten in het voorraadbeheer en bestellingen
  • de urenbelasting die het bijhouden en verwerken van al het papierwerk dat hierbij komt kijken de medewerkers kost.

De ontwikkeling en inzet van technologieën die voorraadbeheer en bestelprocedures automatiseren, staat in de ouderenzorg nog in de kinderschoenen, terwijl deze in andere (retail- en logistieke) sectoren al lang vanzelfsprekend zijn. De ontwikkeling en inzet van robotica in de ouderenzorg richt zich vooral op het primaire proces, met inmiddels al mooie resultaten. Maar robotica wordt nog nauwelijks ingezet bij logistieke processen, terwijl bijvoorbeeld binnen andere (commerciële) sectoren dit soort technologie de standaard is. Meer focus op (door)ontwikkeling en inzet van nieuwe en al beschikbare technologieën op het gebied van logistieke processen, kan – zo hebben wij gezien en ervaren, veel positieve impact hebben op zowel kwaliteit van zorg, het werkplezier van zorgprofessionals als de procesefficiëntie in verpleeghuizen.

Dit artikel en product komen voort uit een etnografisch onderzoek van Vilans naar blinde vlekken en zorgtechnologie in de ouderenzorg. Meer informatie en meer praktijkvoorbeelden.

Dit is een van de verhalen die Vilans heeft opgetekend tijdens het etnografisch onderzoek naar (latente) wensen en behoeften ten aanzien van zorgtechnologie. De andere verhalen die we ophaalden lees je hier:

Tijd voor reflectie: welke kansen en uitdagingen liggen er binnen jouw organisatie op het gebied van logistieke processen? En welke (technologische) hulpmiddelen kunnen hier nog bij helpen? Gebruik de reflectietool hieronder om hierover in gesprek te gaan met jouw collega’s.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Vragenlijst

Auteur

Ingrid Goossens, Marloes Berkelaar