Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie die fysieke belasting vermindert

Gepubliceerd op: 24-06-2024

Het werken in verpleeghuizen en in de thuiszorg is fysiek belastend. Dat is op zich geen nieuws, maar tijdens het onderzoek hebben we ons verwonderd over de effecten hiervan. Zoals jonge verpleegkundigen die kind aan huis zijn bij de fysiotherapeut met nek-, schouder- en rugklachten. Of verpleegkundigen die overwegen om ander werk te gaan doen omdat ze verwachten het werken in de ouderenzorg niet tot hun pensioen vol te kunnen houden. Als we niet oppassen gaat op deze manier een groep zorgprofessionals verloren die ontzettend hard nodig is.

Daarbij komt nog eens de verwachting dat zorgvragen in de ouderenzorg de komende jaren alleen nog maar zwaarder en complexer gaan worden, waardoor de fysieke belasting mogelijk nog verder toeneemt. Op dit moment zien we dat de inzet van zorgtechnologieën zich vooral richt op het besparen van tijd. Hoewel we dat begrijpen, willen we op basis van dit onderzoek het belang onderstrepen van technologieën die het werken in de verpleeghuiszorg en thuiszorg fysiek minder belastend maken.

Dit artikel en product komen voort uit een etnografisch onderzoek van Vilans naar blinde vlekken en zorgtechnologie in de ouderenzorg. Meer informatie en meer praktijkvoorbeelden.

Dit is een van de verhalen die Vilans heeft opgetekend tijdens het etnografisch onderzoek naar (latente) wensen en behoeften ten aanzien van zorgtechnologie. De andere verhalen die we ophaalden lees je hier:

Tijd voor reflectie: Hoeveel aandacht is er voor fysieke belasting binnen jouw organisatie? Klachten als gevolg van de fysieke belasting van het werken in de ouderenzorg zien we regelmatig. Gebruik de reflectietool die je hieronder kunt downloaden om te bepalen in hoeverre er binnen jouw organisaties voldoende aandacht is voor dit thema.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Vragenlijst