Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit: Spoed in de ouderenketen

Voorkomen dat ouderen in spoedsituaties onnodig worden verplaatst, zoals naar de huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Dat kan door betere samenwerking en afstemming tussen organisaties en professionals die bij een oudere betrokken zijn. Vilans ontwikkelde hiervoor het model Spoed in de ouderenketen, een invulmodel daarvoor en een standaard-presentatie.

Model Spoed in de ouderenketen

Het model beschrijft 9 verschillende stappen die ouderen zetten als zij in een spoedsituatie terecht komen. Elke stap is voorzien van praktijkvoorbeelden hoe onnodige verplaatsingen kunnen worden voorkomen, zodat professionals inzicht krijgen in hoe zij kunnen omgaan met problemen bij spoedsituaties met ouderen. Ook zijn de werkende principes opgenomen, gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews met professionals.

Invulmodel Spoed in de ouderenketen

Hulpmiddel bij het model om in uw eigen regio of gemeente, proactief en preventief, invulling te geven aan spoedsituaties in de ouderenzorg. U gebruikt het invulmodel om initiatieven en voorbeelden in uw regio te inventariseren op het gebied van spoed in de ouderenketen en u kunt het gebruiken om te vernieuwen en meer samen te werken met netwerkpartners.

Standaard-presentatie Spoed in de ouderenketen

Presentatie die initiatiefnemers kunnen gebruiken voor een werksessie ‘Proactief en preventief samenwerken’. Het doel is de contacten te bevorderen tussen netwerkpartners rond kwetsbare ouderen in de regio voor proactieve en preventieve ouderenzorg. De PowerPoint geeft handvatten voor de organisator van de werksessie en is aan te passen en te personaliseren naar de regionale context en wensen.

Meer over Spoed in de ouderenketen

Publicatiedatum

01-01-2019

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Toolkit

Taal

Nederlands

Auteur

Monique Spierenburg, Barbara de Groen, Annemarie Koopman, Lieke Lovink, Sandra Dahmen