Naar hoofdinhoud Naar footer

Werkt de inrichting van jouw zorgnetwerk nog?

Werken in een zorgnetwerk heeft als voordeel dat je vanuit verschillende organisaties een cliënt kunt ondersteunen. Om de cliënt zo het beste te kunnen helpen. Maar wat als het niet goed lukt om je netwerk effectief vorm te geven? Om je daarbij te helpen ontwikkelde Vilans een digitale tool om knelpunten in de inrichting in jouw zorgnetwerk bloot te leggen. Daarnaast organiseren we in september een bijeenkomst waarin we je meenemen in deze tool en je gelijk zelf aan de slag kunt met jouw knelpunten.

In een zorgnetwerk stemmen drie of meer organisaties hun inzet op elkaar af. Mensen die deelnemen aan zorgnetwerken kunnen tegen allerlei vragen en uitdagingen aanlopen. ‘Wij krijgen vaak vragen over de inrichting van een zorgnetwerk. Bij veel netwerkpartijen is er behoefte aan een keuzepalet dat laat zien hoe andere netwerken in Nederland hun netwerk inrichten. Met deze digitale tool willen we daar (deels) aan tegemoet komen’, vertelt Vilans-expert Annemarie Koopman. ‘Zie jouw zorgnetwerk als een auto die op reis is. Ook die heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig’, vult Vilans-onderzoeker Jessica Michgelsen aan.

Een zorgnetwerk is een middel, geen doel

De tool is een handig hulpmiddel bij de onderhoudsbeurt. Jessica: ‘Deze PowerPoint biedt aanknopingspunten voor een gesprek over jouw zorgnetwerk. Een netwerk is een middel om tot betere en effectievere zorg te komen. Omdat de zorg voortdurend verandert, is het belangrijk om steeds weer te reflecteren: Past de inrichting van ons netwerk nog bij onze gezamenlijke opgave?’

Hoe werkt de tool?

Je kunt de tool  op twee manieren gebruiken:

  1. Als manier om informatie en inspiratie op te doen over de inrichting van zorgnetwerken;
  2. Als manier om te reflecteren op de inrichting van je eigen zorgnetwerk. 

Er zijn meerdere keuzes te maken bij het inrichten van een zorgnetwerk. In de PowerPoint zijn diverse keuzes apart weergegeven. De groene post-its laten mogelijke pluspunten zien, terwijl de oranje post-its mogelijke minpunten beschrijven. Zo kan het bij de besluitvorming binnen een zorgnetwerk fijn zijn om te kiezen voor een snelle besluitvorming. Het nadeel daarvan is dat je mogelijk niet alle belanghebbenden hebt meegenomen in de beslissing. Zo zijn er per onderdeel allerlei voor- en nadelen te zien. Dit kan inspireren om voor een bepaald onderdeel een andere inrichting te kiezen en uit te proberen. Zo’n manier van werken houdt je netwerk flexibel en dynamisch.

Publicatiedatum

07-07-2022

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Schaal van zorg(netwerken)